...

De Sallandse Heuvelrug is één van de Nationaal Parken in Nederland en perfect voor een wandeling, of meer. Met een geschiedenis die begint in de IJstijd, ligt er heel wat historie in dit Nationaal Park. Wandelroutes over de Sallandse Heuvelrug staan dan ook garant voor mooie natuur en boeiende historie.   

Vrienden van mij hebben een vakantiehuisje in Holten en ik kom dan ook graag voor één van de vele wandelroutes in het Nationaal Park. Ondertussen heb ik er al heel wat kilometers liggen. Ik ben mijn routes onder andere gestart in Holten, Haarle, Nijverdal en Hellendoorn en elke wandelroute geeft een ander beeld van dit veelzijdige Nationaal Park. 

NP Sallandse Heuvelrug 

De Sallandse Heuvelrug tussen Hellendoorn en Holten is een gebied met on-Nederlandse vergezichten over grote golvende heidevelden en uitgestrekte bossen. In een ver verleden vormden schuivend ijs, smeltwater en stuivend zand het landschap. Ook de mens heeft er zijn sporen nagelaten, waarvan de oudste dateren van vijfduizend jaar geleden. 

Het landschap van de Sallandse Heuvelrug is in een ver verleden gevormd door schuivend ijs, smeltwater en stuivend zand. Twee ijstijden vormden De Sallandse Heuvelrug. De eerste was ruim 150.000 jaar geleden en bedekte met een ijskap van honderd tot vierhonderd meter dik de noordelijke helft van ons land. Als een gigantische bulldozer schoof het ijs centimeter voor centimeter alles voor zich uit. Daarbij werden rotsen van duizenden kilo’s helemaal meegevoerd vanuit Scandinavië en onderweg geleidelijk gladgeschuurd of verpulverd. Bij het warmer worden van het klimaat trok de ijskap zich terug. Er bleef een stuwwal achter van stenen, zand en lagen keileem. Smeltwater zocht een weg omlaag en spoelde de stuwwal op sommige plekken geheel of gedeeltelijk weg. Het smeltwater op de Heuvelrug vormde de laagten of slenken. Wat overbleef waren hoge heuvels en diepe dalen. 

(bron: sallandseheuvelrug.nl) 

wandelen op de holterberg

1. De Holterberg 

Met de Holterberg als startpunt kun je werkelijk waar alle kanten op qua wandelroutes. De Holterberg zelf is al een plek waar je echt een kijkje wilt nemen. Als meest zuidelijke puntje van het Nationaal Park is een startpunt van wandel-, fiets- en autoroutes, vind je er veel horeca en hotels en ook een Natuurmuseum.  

Vanaf de Holterberg starten verschillende wandelroutes van het wandelnetwerk Twente. Aan de hand van gekleurde pijlen word je over de berg heengeleid. Ik wandelde verschillende van deze routes. Daarnaast zette ik een eigen route uit via Komoot en wandelde 8 kilometer onder andere langs het uitzichtpunt op de Holterberg.

Canadese begraafplaats 

Een aantal wandelroutes gaan langs en over de Canadese begraafplaats. Een indrukwekkende plek met graven van geallieerden, gesneuveld tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een plek van rust en stilte.  Er liggen op deze begraafplaats maar liefst 1394 mannen begraven, mannen die hun leven voor onze vrijheid hebben gegeven.   

De routes op deze plek van de Sallandse Heuvelrug lopen vaak over brede paden en dicht langs de bewoonde wereld. Als ik een keuze zou moeten maken, dan is dit mijn minst favoriete startplek voor de wandelroutes over de Sallandse Heuvelrug, maar echt het natuurmuseum en de begraafplaats zijn absoluut een bezoek waard.  

Praktische informatie 

De wandeling: Wandelnetwerk Twente
Afstand: 2,5 kilometer
Soort wandeling: rondwandeling
Startpunt: Tegenover Natuurmuseum Holterberg
Parkeren: Op de Holterberg zijn meerdere parkeerplaatsen
Markering: Oranje pijlen 

Wolfsslenkwandeling

2. Wolfslenkroute 

De Wolfslenkroute start in Nijverdal, maar niet zoals de volgende route die ik bespreek, vanaf het bezoekerscentrum. De start van deze route is een zandpad ergens aan de rand van Nijverdal en het Nationaal Park, vlakbij een camping. De route neemt je mee over de heide, door het bos en langs fantastische uitzichtpunten. 

Ik loop deze route graag, wanneer ik in Holten ben, in de avonduren. Met een ondergaande zon en de reeën die tevoorschijn komen is het soms een magische plek. Het kan er ook behoorlijk warm zijn, wanneer de zon flink schijnt en je over de heide loopt, waar bijna geen schaduw te vinden is.  

Uitzicht over de Sallandse Heuvelrug 

De Wolfslenkroute neemt je mee langs twee van de uitzichtpunten op de Noetselerberg. Bij goed weer kun je kijken van Zwolle tot voorbij Holten. Een heerlijke plek om even pauze te nemen tijdens je wandeling en te genieten van de natuur die voor je uitstrekt. Je kijkt uit over de vele wandel- en fietspaden die dit deel van het Nationaal Park kent. 

De uitzichten gaan over de heidevelden, de bossen en de dorpen en steden wat verder weg. Met deze wandelroute kom je door loofbossen, langs naaldbossen en over zandpaden. Sommige paden zijn smal en kronkelig en nemen je mee tussen eeuwenoude eikenbomen door. Het is een afwisselende route, die je een keer gelopen moet hebben, wanneer je houdt van de Sallandse Heuvelrug.  

Praktische informatie 

De wandeling: Wandelroute Wolfsslenkwandeling
Afstand: 5 kilometer
Soort wandeling: rondwandeling
Startpunt: Vanaf de parkeerplaats
Parkeren: Kruising van de Bergleidingweg en Holterweg in Nijverdal. Op die kruising ligt een kleine parkeerplek
Markering: Gele markering 

NP Sallandse Heuvelrug

3. De Twilhaarroute 

Eén van de wandelroutes op de Sallandse Heuvelrug, die boordevol historie zit, is wel de Twilhaarroute. Deze route neemt je namelijk mee langs voormalig werkkamp Twilhaar en een herinneringsmonument. Naast het werkkamp kom je ook nog de schaapskooi tegen, kom je langs dezelfde uitkijkpunten als beschreven bij de route hierboven en klim je over een aantal heuvels heen. Het is een beetje een kuitenbijter.  

De Twilhaarroute is af en toe een pittige wandelroute over de Sallandse voor de uitzichten waar ik van heb mogen genieten. Ik kan niet anders zeggen dat de Twilhaarroute bij iedereen op zijn bucketlist zou moeten staan. De historie en vergezichten maken het een onmisbare route.  

Praktische informatie 

De wandeling: Wandeling Twilhaarroute
Afstand: 8,5 kilometer
Soort wandeling: rondwandeling
Startpunt: Buitencentrum Sallandse Heuvelrug
Parkeren: Grotestraat 281, 7441 GS Nijverdal
Markering: Rode route 

Wandelroutes Sallandse Heuvelrug

4. Landgoedroute de Sprengenberg 

De Landgoedroute Sprengenberg loopt vanaf het dorp Haarle, aan de linkerzijde van de Sallandse heuvelrug. Het is één van de vele wandelroutes over de Sallandse Heuvelrug, die starten vanaf de informatieschuur Erve De Pas.  

Zolang ik het Nationaal Park ken, weet ik dat er een wit huis staat op de Sprengenberg en dat men het de Palthetoren noemt. Maar pas tijdens het lopen van de wandelroutes over dit deel van het Nationaal Park ben ik erachter dat het huis officieel De Sprengenberg heet, net als het Landgoed dat erbij hoort.  

Deze wandelroute neemt je mee over de heide en over bospaden in een cirkel rondom het landhuis. Vanaf alle kanten krijg je een schitterende blik op dit mooie en bijzondere huis. Je komt langs het oude heksenhuisje en ik ontmoette ook twee schitterende wilde paarden.  

Praktische informatie 

De wandelingLandgoedroute De Sprengen & Natuur Sagenroute (beide routes zijn hetzelfde, de laatste heeft alleen audio verhalen erbij) 
Afstand: 5,6 kilometer 
Soort wandeling: rondwandeling
Startpunt: Informatieschuur Erve De Pas
Parkeren: Molenweg 2, 7448 RE Haarle
Markering: Oranje pijlen 

De Eelerberg

5. De Eelerbergroute 

De Eelerberg ligt in het Noorden van de Sallandse Heuvelrug en verschilt best wel van alle andere wandelroutes die ik hier heb gelopen. Bijna elke wandelroute kwam over heide en door bossen, maar bij deze route is er geen heide te vinden. De wandelroute Eelerberg gaat alleen maar door bossen.  

Ik vond het een hele leuke wandeling over mooie bospaden. Brede zandpaden, smalle kronkelpaden en alles ertussenin. Het enige dat ik jammer vond waren de wegen die ik elke keer over moest steken. Dat zorgde ervoor dat ik weer even uit dat bosgevoel kwam. Terug in het alledaagse leven met auto’s werd meegenomen. Maar dat is ook echt het enige om te noemen. De afwisseling in boomsoorten, lichtinval en begroeiing onder de bomen zorgt ervoor dat elk bospad weer een andere beleving geeft. 

Praktische informatie 

De wandeling: Wandelroute De Eelerberg 
Afstand: 5 kilometer
Soort wandeling: rondwandeling
Startpunt: Dagcamping De Eelerberg
Parkeren: Kruising Eelerbergweg & Nieuwe Twentseweg
Markering: Rode pijlen 

Meer Sallandse Heuvelrug

Deel deze wandeling op Pinterest

Trage Tocht Sprengenberg
Trage Tocht Sprengenberg
mascha

Over mij

Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads. Vragen? Neem gerust contact op >>

error: Content is protected !!