...

Nationaal Park Sallandse Heuvelrug is één van de mooie plekken in de provincie Overijssel. Met bergen, heidevelden en verschillende bossen haal je hier als wandelaar je hart op. Vele kilometers aan wandelpaden heb ik hier al eens bezocht. Voor dit wandelavontuur kies ik voor de groene route van Wandelnetwerk Twente vanuit Nijverdal. Vanaf het Buitencentrum van Staatsbosbeheer ontdek ik in 6 kilometer de bossen en heide van de Noetselerberg.

Praktische informatie

De wandeling: Groene route Nijverdal Wandelnetwerk Twente
Afstand: 6 kilometer
Soort wandeling: rondwandeling
Startpunt: Buitencentrum Staatsbosbeheer Sallandse Heuvelrug
Parkeren: Parkeerplaats aan de Grotestraat 281, 7441 GS Nijverdal
Markering: Groene pijlen
Hond: De mag de hond aangelijnd mee

Nationaal Park Sallandse Heuvelrug

De Sallandse Heuvelrug is één van de Nationaal Parken van Nederland. Zoals de naam ‘heuvelrug’ al zegt is het een gebied van bergen (heuvels), heidevelden en bossen. Er liggen honderden, misschien wel duizenden, kilometers aan wandelpaden. Uren kun je je hier vermaken. De wandelroutes starten vanaf vele plekken op de Sallandse Heuvelrug en eentje ervan is Buitencentrum Sallandse Heuvelrug van Staatsbosbeheer, in Nijverdal.

Buitencentrum Sallandse Heuvelrug in Nijverdal

Het buitencentrum is de plek voor het verzamelen van je informatie over dit deel van de Sallandse Heuvelrug. Je vindt er een restaurant, winkel en informatiecentrum over de natuur. Naast het buitencentrum ligt een grote parkeerplaats. Het is aan de parkeerplaats waar de start is van de Groene route vanuit Nijverdal voor dit wandelavontuur. Het is een route van Wandelnetwerk Twente en de route wordt gemarkeerd met groene pijlen. 

groene route nijverdal

Het Speelbos door

Het buitencentrum is een grote en populaire plek en start voor heel veel mensen van hun wandel- en fietsavonturen. Het is er dan ook altijd een drukte van jewelste. Aan het buitencentrum grenst het speelbos. Het is de eerste plek waar veel van de wandelroutes, van zowel het wandelnetwerk als Staatsbosbeheer, doorheen gaan. Dat is altijd voor mij als ‘genieter van rust’ een moment van doorbijten. Het speelbos is dé plek waar jong en oud schreeuwend ‘geniet’ van het bos. Voor mij een plek om zo snel mogelijk doorheen te lopen. 

Niet ver van het bos zijn er wilde dieren, die de drukte blijkbaar niet zo erg vinden. In de bosrand, een paar meter van het wandelpad, staat een jonge reegeit mij aan te kijken. Rustig kauwend op haar eten. Wanneer ze het contact genoeg vindt, draait ze zich rustig om en stapt weg. 

Langs de Schaapskooi en voormalig Werkkamp Twilhaar

Het eerste deel van de groene route vanuit Nijverdal gaat door het bos. Over brede zandpaden en smalle weggetjes. Het eerste opvallende bouwwerk dat ik tegenkom is de schaapskooi. Buiten staan de schapen rustig te grazen, veilig achter een wolfwerend hek. De wolf is nog niet permanent op de Sallandse Heuvelrug, maar deze kudde is alvast beschermd. 

Vlak naast de schaapskooi ligt een bijzondere plek: voormalig werkkamp Twilhaar. Het is zo’n bijzondere plek, dat Staatsbosbeheer er een hele wandelroute (de Twilhaarroute) aan heeft gewijd. Die route heb ik twee jaar geleden gewandeld en is ook een aanrader. Hieronder wat meer informatie over het voormalig werkkamp. Op de plek van het kamp staan tegenwoordig informatieborden en zijn met grasheuvels de contouren van de gebouwen aangegeven

Werkkamp Twilhaar

In de crisisjaren vlak voor de Tweede Wereldoorlog besloot de Nederlandse overheid actief de grote werkloosheid tegen te gaan door het instellen van de Rijksdienst voor de Werkverruiming. Deze dienst kwam met vele plannen om werkgelegenheid te verschaffen waarbij zogenaamde kampen werden gebouwd om de arbeiders te kunnen huisvesten. 

Rijkswerkkamp Twilhaar was één van die werkverruimingskampen. Eind december 1940 is kamp Twilhaar opgeleverd en vermoedelijk in januari 1941 verschijnen in de Nijverdalse bossen de eerste arbeiders. Het waren zeelieden uit Scheveningen en Den Haag, die door de Duitse bezetter te horen hadden gekregen dat ze niet meer mochten uitvaren met hun boten.

groene route nijverdal

Over bospaden naar de heide

Vanaf het werkkamp gaat de groene route Nijverdal verder door het bos. Steeds verder van het buitencentrum vandaan. Vanuit het bos komt de route uit op het grote heideveld van de Noetselerberg. Overal waar ik kijk zie ik heuvels en heide. De heide is, wanneer ik er ben, nog grotendeels paars en met de langzaam zakkende zon, hangt er een bijzondere sfeer.

Onderweg over de heide kom ik regelmatig andere wandelaars tegen. Iedereen geniet van een heerlijke warme nazomer en de paarse heide. Niet alleen wandelaars genieten van de heide maar ook de reeën komen tevoorschijn. In de verste spot ik het silhouet van drie dieren.

De Noetselerberg en twee uitzichtpunten

Het heideveld waar de groene route overheen gaat ligt op de Noetselerberg, net buiten Nijverdal. De Noetselerberg is één van de bergen van de Sallandse Heuvelerug. Nou ja we weten allemaal dat het hier gaat om heuvels, die we in Nederland ‘bergen’ noemen. Met 59,5 meter hoogte is de Noetselerberg niet de hoogste heuvel van Nederland, maar op de top heb je uitzicht over (bijna) de hele omgeving. Aan beide kanten van de top ligt een uitzichtpunt, waardoor je, bij helder weer, richting de Duitse grens en de kust kunt kijken. 

Ik ben vaker op de top van de Noetselerberg geweest. Ook de Wolfsslenkroute van Staatsbosbeheer komt langs deze top. De start van de route ligt in het dal van de berg, vlakbij camping Noetselerberg.

groene route nijverdal

Een laatste ree in het bos

Vanaf de top van de Noetselerberg gaat de groene route op weg terug naar de start in Nijverdal. Ik duik het bos weer in. Het is duidelijk te merken dat dit deel van het Nationaal Park in beheer is van Staatsbosbeheer. Die organisatie heeft best wat houtproductie percelen in het bos en op sommige percelen die ik passeer, zijn de bomen gekapt. Tussen de omgevallen stammen en takken spot ik een cognac-kleurige bult die beweegt… Het is een reebok tijdens zijn avondwandeling. Heel even kruisen onze blikken elkaar en dan stapt hij heel rustig weer verder. Ik loop ook door en sta 10 minuten later op de parkeerplaats. 

Groene route Nijverdal Wandelnetwerk Twente

De groene route vanaf buitencentrum Nijverdal is een afwisselende wandelroute. Nadat de drukke start bij de parkeerplaats en het speelbos is geweest, is het heerlijk rustig in het bos. De combinatie tussen bos en heide maakt dat het, wat mij betreft, een fijne route is om te wandelen. En zoals altijd wanneer ik op de Sallandse Heuvel ben, heb ik weer geluk gehad met het spotten van reeën. Ze komen hier veel voor, dus wie weet wat jij tegen kunt komen. 

Meer routes Sallandse Heuvelrug

Deel deze wandeling op Pinterest

groene route nijverdal
groene route nijverdal
mascha

Over mij

Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads. Vragen? Neem gerust contact op >>

Wandelroutes en toegankelijkheid van gebieden verandert nog wel eens. Wandeldingen.nl is niet verantwoordelijk voor eventuele wijzigingen in het veld. Check voor je op pad gaat altijd de website van de (natuur)beheerder.
Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

error: Content is protected !!