...

In het Gelderse dorp Vaassen staat al eeuwenlang Kasteel Cannenburch. Een kasteel ooit het jachtslot van de Hertogen van Gelre, maar het meest bekend als kasteel van Marten van Rossem. Het kasteel ligt in een prachtige omgeving aan de rand van de Veluwe. In dit artikel neem ik je mee naar Kasteel Cannenburch en verschillende wandelroutes over het landgoed en de omgeving. Combineer een bezoek aan dit indrukwekkende kasteel met een heerlijke wandeling. Laat je inspireren door dit artikel.

Kasteel Cannenburch

Kasteel Cannenburch stamt al uit 1365. De roemruchte veldheer Marten van Rossem kocht het kasteel in 1543. Het was toen echter niet meer dan een ruïne. Van Rossem liet, op de middeleeuwse resten, het huidige kasteel bouwen. Hij was al 65 jaar en wilde de Cannenburch als jachtslot gebruiken voor zijn oude dag. Helaas heeft van Rossem niet meer meegemaakt dat het kasteel voltooid werd. Hij was overleden en het kasteel was van zijn neef Hendrik van Isendoorn. 

Drie eeuwen lang ging het eigendom van het kasteel over in de familie Van Isendoorn. Tot in 1881 Charlotte Barones van Isendoorn kinderloos overleed. Er volgde verschillende keren verkoop van het kasteel en in de Tweede Wereldoorlog kwam het kasteel in handen van de Duitse bezetter. Na de oorlog werd het kasteel door de Staat opgeëist en in 1951 overgedragen aan het Geldersch Landschap en Kasteelen. 

kasteel cannenburch

Hoe was het leven op Kasteel Cannenburch

Ontdek zelf hoe men vroeger leefde op het kasteel. Wandel in je eigen tempo langs alle kamers en de audiotour vertelt je alles. Over de bewoners, de verschillende kunstwerken die je tegenkomt en de personeelsleden. Ik wandelde door het kasteel met een audiotour voor kinderen. De zoon van de laatste bewoonster vertelde hoe zijn ouders de kamers gebruikte, waar de wc’s verstopt zitten en hoe hij speelde in en om het kasteel. 

Wandelen door en om Park Cannenburch

Het park van Kasteel Cannenburch is een heerlijke plek voor een korte wandeling. Je struint er langs vijvers, over bospaden en langs de boomgaard. Als je wilt kun je zelfs je schoenen uittrekken voor het blotevoetenpad. Wil je iets langer wandelen, dan combineer je het park met de directe omgeving van het kasteel. Een aantal routes die je hier zou kunnen wandelen: 

Directe omgeving Kasteel Cannenburch en Vaassen

Kasteel Cannenburch staat in het dorp Vaassen. Het dorp ligt tussen Apeldoorn en Zwolle, aan de oostelijke rand van de Veluwe. In en rondom het dorp starten verschillende wandelroutes, die je meenemen langs schitterende plekken in het dorp, maar ook door de groene omgeving. 

wandelroute Dassenberg

Wandelen over Kroondomein Het Loo

De buren van Kasteel Cannenburch zijn de bewoners van Kroondomein het Loo. Het grootste landgoed van Nederland aan de rand van Apeldoorn. Met Paleis het Loo, de tuinen, het paleispark en de bossen is het een wandelwalhalla. Kroondomein Het Loo kent heel veel wandelroutes. Sowieso zijn er plattegronden met gemarkeerde routes door de bossen en door het paleispark. Daarnaast zijn er natuurlijk nog heel veel trage tochten, groene wissels en lange afstandswandelingen mogelijk. Of je kunt je eigen route uitzetten met bijvoorbeeld Komoot.

In het overzicht hieronder vind je routes die ik al wandelde over het Kroondomein en verschillende andere routes. De gemarkeerde routes vind je op de plattegrond van het Kroondomein.  

Vierhouterbos

Wandelen op Noordoost Veluwe

Vaassen en Kasteel Cannenburch liggen aan de noord oostkant van de Veluwe. In die hoek liggen schitterende bossen boordevol met wilde dieren. De perfecte plek voor het spotten van edelherten, wilde zwijnen, reeën en… misschien wel de wolf. Vooral de bossen rondom Vierhout en Nunspeet zijn mooi te combineren met een bezoek aan het kasteel.

 

Meer routes over en bij landgoederen

Deel deze wandeling op Pinterest

kasteel Cannenburch
kasteel Cannenburch
mascha

Over mij

Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads. Vragen? Neem gerust contact op >>

Wandelroutes en toegankelijkheid van gebieden verandert nog wel eens. Wandeldingen.nl is niet verantwoordelijk voor eventuele wijzigingen in het veld. Check voor je op pad gaat altijd de website van de (natuur)beheerder.
Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

error: Content is protected !!