...

In het oosten van Overijssel, tegen de Duitse grens, vind je de regio Twente. Naast steden en dorpen ligt hier een schitterend landschap op je te wachten. In Twente kijk je je ogen uit. Het is er groen en uitgestrekt, met bossen, rivieren, landgoederen en hier en daar een zandverstuiving of heidegebied. Twente lijkt soms net het buitenland. Het is een landschap waar ik persoonlijk heel erg blij van wordt. Twente kent een uitgebreid wandelnetwerk en verschillende schitterende gebieden voor de meest onweerstaanbare wandelingen. In dit artikel geef ik je inspiratie voor die wandelingen.

Het Springendal

Vlakbij Ootmarsum ligt het prachtige gebied Het Springendal. Heuvels, weilanden, meertjes, hooilanden, heide en historische boerderijen. Bomenlanen, watervalletjes en kronkelpaden. Het is een magisch gebied. Door het gebied stroomt de Springendalsebeek en liggen twee bronmeren. Als je geluk hebt zie je het water borrelen in de meren. Wandel over vlonderpaden en steppingstones met schitterende uitzichten over de bronmeren. Als je geluk hebt spot je één van de vele reeën die in dit gebied wonen. 

Het Witte Veen

Letterlijk op de grens met Duitsland vind je het natuurgebied Witte Veen. Een gebied in beheer van Natuurmonumenten en de meeste wandelroutes starten net over de grens in Duitsland, vanaf Haarmühle. Zandweggetjes, knuppelpaden, bruggetjes en kronkelende paadjes bieden je toegang tot dit unieke landschap. In de zomer word je begroet door het bloeiende witte veenpluis. Zie daar de reden voor de naam van het gebied. 

De grote groep Schotse Hooglanders is één van de bekende hoogtepunten van dit gebied. Regelmatig liggen de grote heren en dames te herkauwen bij of op de wandelpaden en is het een avontuur om erlangs te komen. 

wandelingen in twente

 DLandgoed Twickel

In Delden ligt één van de mooiste landgoederen van Nederland. Landgoed Twickel is ontstaan in de middeleeuwen. Tussen 1347 en 1953 is Twickel steeds vererfd van vader op zoon of dochter. Wandelen over het landgoed neemt je mee langs het kasteel, de tuinen en moestuin, via landerijen, over het vlonderpad en de heide naar boerenerven en landwegen. Wil je een goed beeld hebben van het hele landgoed? Dan is de Umfassungsweg van 10 kilometer een fantastische route. Je wandelt om de kern van het landgoed en komt langs de mooiste plekken, waaronder het dorp Delden.

Buurserzand

Het Buurserzand ligt vlakbij Haaksbergen. Het is een uitgebreid natuurgebied vol heidevelden, plassen, vennen en vlonderpaden. Op verschillende plekken vind je de historie nog terug, zoals het Galgenslat waar menig misdadiger de strop vond. Door het Buurserzand struinen is genieten van vergezichten en schitterende bospercelen. Bezoek de vlonderpaden over de Steenhaarplassen, wandel door het begrazingsgebied en maak kennis met de Hereford runderen. 

wandelingen in twente

Het Lutterzand

Vlakbij Denekamp ligt het natuurgebied Lutterzand, in het Dinkeldal. Een betoverend gebied waarbij de natuur en sfeer bepaald wordt door de rivier de Dinkel die er doorheen stroomt. Een rivier met veel bochten en steile oevers. Kilometers aan wandelpaden en mountainbiketracks laten je het mooiste van het natuurgebied zien. Door dit natuurgebied lopen verschillende korte, gemarkeerde wandelroutes van Staatsbosbeheer. Ik heb deze routes aan elkaar geknoopt en wat paden toegevoegd om te komen tot een route van 6 kilometer. Deze route vind je terug via de onderstaande knop. 

Wandelnetwerk Twente

Twente heeft een uitgebreid wandelnetwerk met knooppunten en gekleurde wandelroutes. Overal verspreid door de regio zijn parkeerplaatsen en startpunten voor de wandelroutes. Er liggen maar liefst 6.000 kilometers aan wandelpaden, met ruim 2.500 knooppunten en 325 informatieborden. 

Lang ben ik op zoek geweest naar een website met een overzicht van al deze wandelroutes van Wandelnetwerk Twente. Op deze website kun je alle startpunten en routes vinden per gemeente. Of je kunt net als ik, de  fysieke wandelkaarten aanschaffen. Er zijn vijf wandelkaarten: Noord, Oost, Zuid, West en Stedenband. 

Nog veel meer mogelijkheden

Naast bovenstaande gebieden en wandelroutes is er natuurlijk nog veel meer mogelijk in Twente. Zo is er een app voor wandelroutes in Overijssel, de app van het IVN en boeken vol wandelroutes. Van deze laatste hieronder een aantal voorbeelden:

Meer routes in Twente

Deel deze wandeling op Pinterest

wandelingen in twente
wandelingen in twente
mascha

Over mij

Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads. Vragen? Neem gerust contact op >>

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

error: Content is protected !!