...

De Steenhaarplassen in Twente liggen op het Buurserzand. Wandelen over de vlonderpaden van deze Steenhaarplassen kan vanaf parkeerplaats Ronde Bulten in Haaksbergen. Een route van 7 kilometer neemt je mee over de hei, langs vennen, door bossen en over boerenland. 

Praktische informatie

De wandeling: Blauwe route langs de Steenhaarplassen
Afstand: 7 kilometer
Soort wandeling: rondwandeling
Parkeren: Parkeerplaats Ronde Bulten (Natuurmonumenten)
Markering: Blauwe pijlen routenetwerk Twente

De Steenhaarplassen 

Aan de westelijke kant van het Buurserzand vind je de Steenhaarplassen. Een groepje  vennen bij elkaar op de uitgestrekte heidevelden. Via wandelpaden en vlonderpaden is het gebied te verkennen. Een groot deel van het jaar staan de vlonderpaden in het water van de Steenhaarplassen. Vanaf de vlonderpaden kun je staren over het water van de plassen. Maar in de zomer komen de plassen droog te staan. Wanneer ik de wandeling maak aan het begin van de herfst staat er nog steeds geen water en staan de vlonderpaden dus op de droge heide. 

wandelen steenhaarplassen

Het Buurserzand

De Steenhaarplassen zijn onderdeel van het Buurserzand. Ondanks de naam is in dit gebied geen zandvlakte te vinden. In werkelijkheid ligt hier een opvallend natte heide met vennetjes en plassen. De afwisseling van heide, stukjes bos bos, kleine akkers en stuifzandheuveltjes maakt dit tot een heerlijk wandelgebied. Vanaf verschillende parkeerplaatsen starten wandelroutes van routenetwerk Twente, zoals de Ronde Bulten en Buurserzand. 

Het Buurserzand is te vinden in de gemeente Haaksbergen, net als Landgoed Het Lankheet waar ik eerder wandelde. Ten zuiden van het Buurserzand vind je, letterlijk op de grens van Duitsland en Nederland, Het Witte Veen.

Uilen en reeën

Vanaf parkeerplaats de Ronde Bulten volg ik de blauwe route, waarbij het eerste deel langs de rand van boerenland trekt. Uiteindelijk komt de blauwe route uit op de heide. Via een breed pad, langs plukjes bos in allerlei herfsttinten. Het duurt niet lang voordat de route het brede pad inruilt voor smalle paden. Hier kun je niet anders dan achter elkaar wandelen. 

Ik maak de wandeling op een doordeweekse dag en dat betekent dat het stil is in het gebied. Op een eenzame fietser en iemand met de hond na. Langzaam trek ik over het smalle pad, terwijl ik continu op mij heen kijk. Het wordt beloond, want al snel spot ik eerst twee reeën en later een kerkuil in een boom langs de route. 

wandelen steenhaarplassen

De vlonderpaden

De eerste helft van de blauwe route staat deels in het teken van de vlonderpaden. Maar liefst drie keer bestaat een deel van het wandelpad uit houten planken. Zoals eerder gezegd, in natte periodes van het jaar staan de vlonderpaden met hun voeten in de Steenhaarplassen. Maar wanneer ik hier loop staan de vennen droog. Voor mij maakt het niet uit… wandelen over vlonderpaden is altijd leuk.

Stukken bosgebied

De heide wordt regelmatig afgewisseld door stukken bos. Na de drie vlonderpaden stap ik een bosgebied in. De paden kronkelen en zo wandel ik door een regen van bladeren. De bomen verliezen hun bladeren en ik loop er dwars doorheen. Het bos is niet groot en langs de randen heb ik zicht op verschillende akkers en weiland. In dit deel van Nederland is boerenland nooit ver weg.

Grote grazers

Op het Buurserzand grazen al bijna tien jaar runderen in het groeiseizoen van april tot en met november. Een kudde van tien volwassen dieren met een aantal kalfjes. Dit zijn Hereford runderen (een engels ras). Ze zijn eigendom van een particulier en ze mogen zich in het voorjaar en de zomer tegoed aan al het lekkers wat het Buurserzand voor hen te bieden heeft. Ze zorgen er voor dat grassen als pijpenstrootje en jonge bomen de heide niet overwoekeren. (bron: Natuurmonumenten).

De blauwe wandelroute neemt je niet alleen mee over de vlonderpaden van de Steenhaarplassen, maar ook door het begrazingsgebied. De runderen hebben een enorm gebied, maar wie goed speurt kan de runderen spotten. Soms dichtbij en andere keren als stipjes aan de horizon. Ik spotte de dieren van dichtbij en kan je dit vertellen, ze zijn best groot, maar trokken zich helemaal niets aan van mij als voorbijganger. 

Nadat ik over het laatste veerooster gewandeld ben is het nog een klein stukje terug naar de parkeerplaats. Via een stukje heideveld en een bospaadje kom ik terug in de bewoonde wereld. De blauwe wandelroute is een heerlijke route voor mensen die zin hebben in net een stukje meer dan een ‘ommetje’. En natuurlijk voor mensen die, net als ik, verzot zijn op vlonderpaden.

Meer routes in Twente

Deel deze wandeling op Pinterest

wandelen steenhaarplassen
wandelen steenhaarplassen
mascha

Over mij

Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads. Vragen? Neem gerust contact op >>

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

BoekenBoeken
error: Content is protected !!