...

In Overijssel, op de rand van Salland en Twente, liggen vijf bijzondere wandelroutes. Het zijn de Vensterbaankieroutes rondom het dorp Hancate. Vijf routes over en langs boerenland met de meanderende Regge als achtergrond. Voor dit wandelavontuur ontdekte ik de blauwe vensterbaankiesroute van 6 kilometer. Langs de Regge, via boerenpaden en weilanden, over stepping stones en door klaphekjes. Een wondere wandeling. 

Praktische informatie

De wandeling: Vensterbaankiesroute Blauw
Afstand: 6 kilometer
Soort wandeling: rondwandeling
Startpunt: Parkeerplaats Stuw vistrap Hancate
Parkeren: Parkeerplaats aan de Hancateweg Oost, Hellendoorn
Markering: Blauwe pijlen
Hond: De mag de hond aangelijnd mee

Vensterbaankiesroutes

De Vensterbaankiesroute liggen in het noorden van Salland, rondom Hancate. In 2005 werden de eerste Vensterbaankiesroutes gecreëerd door drie boerinnen uit Egede. In 2022 breidde de nieuwe generatie boerinnen de routes uit tot vijf in totaal. Langs de routes zijn strategisch geplaatste wandelbankjes te vinden, die tijdens een pauze een prachtig uitzicht bieden op de omgeving. Als het ware kijk je door een raam naar de natuur en landschappen om je heen. 

Deze vijf routes nemen je mee naar plekken die normaal alleen in dromen voorkomen. Onderweg kom je historische borden tegen met verhalen uit de omgeving en zijn er fruitbomen geplant. Je kunt zomaar ijsvogels, witte reigers of reeën spotten en genieten van wat er te zien, horen en soms zelfs te proeven valt.

Vensterbaankiesroute blauw

Voor dit wandelavontuur heb ik gekozen voor de blauwe route. Een wandeling van 6 kilometer door het boerenland van Salland. De route start vanaf de parkeerplaats waar alle vensterbaankiesroutes starten. Vanaf hier wordt de route met blauwe pijlen aangegeven. De route gaat over graspaden, langs akkervelden en de Regge. Via weilanden en over boerenwegen. Doordat de route regelmatig over graspaden en door weilanden gaat, is het slim om waterdichte schoenen te dragen. Het kan door de dauw of de regen vochtig of nat zijn.

Mistige start langs de velden

De dag van mijn wandelavontuur belooft een erg warme dag te worden en dus start ik weer eens vroeg. Het is net na zonsopkomst en de velden liggen in een laag mist, terwijl de zon langzaam omhoog kruipt. Het geeft de omgeving iets mysterieus. De kleuren blauw en geel vermengen zich aan de horizon, het geluid van de vogels die wakker worden en het geknaag van de bevers aan de oevers van de Regge.

Gebied van de grote grazers

Via een graspad en over een brug kom ik terecht op een (nog) verlaten fietspad. Een deel van deze blauwe route bij Hancate gaat over asfalt en ik volg het fietspad een kleine kilometer. Via een klaphek kom ik uit in het gebied van de grote grazers. Hier heeft een kudde koeien een heel groot terrein om zich te vermaken. Ze liggen nu rustig wakker te worden aan de overkant van de Regge onder een boom. Vlak na het klaphek staat een van de eerste wandelbankjes op de vensterbaankies blauwe route. Het bankje staat aan de oever van de Regge en geeft uitzicht over de weilanden. Een echt Hollands plaatje. 

vensterbaankiesroute blauw

Stepping stones

Een smal pad langs de Regge neemt mij mee naar een plek waar ik de Regge over kan steken. Dit gaat via stepping stones. Grote stenen die een pad vormen naar de overkant. Het is nu al een tijdje droog weer, dus de stenen zijn goed begaanbaar. Is het een nattere periode, houd dan rekening met gladde stenen en misschien soms wel stenen die onder water staan. Dit soort onderdelen in een wandelroute vind ik zo leuk. Verderop in Twente wandelde ik op Landgoed Het Lankheet ook over stepping stones en ook in Dovedale in Engeland. Ik stap in ieder geval vrolijk en zonder problemen naar de overkant en kom uit in de wei van de koeien. Dit is het deel waar de blauwe vensterbaankiesroute voor sommige mensen spannend kan zijn, maar het is een grote wei. Deze ochtend liggen de koeien tientallen meters bij het wandelpad vandaan en ze kijken niet op of om van mijn aanwezigheid. 

vensterbaankiesroute blauw

Over boerenpaden de zon tegemoet

Vanuit het weiland komt de route uit op boerenpaden. Het gaat om geasfalteerde wegen tussen de akkers, weilanden en boerderijen door. Het is nog steeds vroeg op de ochtend en het is niet druk op de weg. Ik kom langs weilanden waar de zon net tussen de bomen doorkomt en magische plaatjes oplevert. Ik wandel langs hardwerkende boeren en met een ‘moggûh’ groeten we elkaar. De mooiste boerderijen staan langs de route, net als akkers vol met maïs. Zo hoog dat ik er niet overheen kan kijken.

Via velden naar de auto

Vlak voor het einde van de route verlaat de blauwe vensterbaankiesroute het asfalt en kom ik terug op het gras. Er ligt nog één pad voor mij dat tussen twee velden met wilde bloemen doorgaat. Door de kilometers over het asfalt waren mijn schoenen opgedroogd, maar hier nemen ze de druppels van de dauw weer op. Via twee klaphekken kom ik terug bij de parkeerplaats na een heerlijke ochtendwandeling. Op naar de koffie en het ontbijt. 

Vensterbaankiesroute blauw

Een prachtige route, die ik ontdekte via Instagram. Ik kende de vensterbaankies routes nog niet, maar met deze eerste blauwe route heb ik de smaak te pakken. Volgende bezoek aan Salland of Vechtdal, gaat er nog een route op de planning. Voor deze route kun je het beste rekening houden met waterdichte schoenen. Niemand heeft iets aan een wandeling met natte sokken 😉 Daarnaast is er een kans dat je een ontmoeting hebt met de koeien bij de stepping stones. Wees niet bang, maar houd netjes afstand. Als laatste is het goed te weten dat de helft van de route (of misschien wel iets meer) over asfalt gaat. Ik ben geen asfalt-wandelaar, maar heb mij bij de blauwe vensterbaankiesroute geen seconde geërgerd aan de verharde ondergrond. De omgeving is zo bijzonder mooi, dat ik niet meer aan het asfalt heb gedacht.

Meer routes in Overijssel

Deel deze wandeling op Pinterest

vensterbaankiesroute blauw
vensterbaankiesroute blauw
mascha

Over mij

Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads. Vragen? Neem gerust contact op >>

Wandelroutes en toegankelijkheid van gebieden verandert nog wel eens. Wandeldingen.nl is niet verantwoordelijk voor eventuele wijzigingen in het veld. Check voor je op pad gaat altijd de website van de (natuur)beheerder.
Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

error: Content is protected !!