...

In de Achterhoek liggen veel schitterende gebieden voor wandelliefhebbers. De Hagen is één van die gebieden, aan de rand van Doetinchem. De Hagen is samen met de Breukinkheide en Wittebrink een heuvelachtig landschap. De wandelroute van 5 kilometer over De Hagen start vlakbij Havezathe Hagen en leidt door de bossen en langs het Grote Ven. 

Praktische informatie

De wandeling: Gele route Hagen
Afstand: 5 kilometer
Soort wandeling: rondwandeling
Startpunt: Parkeerplaats aan de 2e Loolaan
Markering: Gele paaltjes
Hond: De hond mag aangelijnd mee. Sommige delen zijn losloopgebied. Maximaal 2 honden per begeleider

Hagen, Breukinkheide en Wittebrink

In de Achterhoek, aan de rand van Doetinchem ligt het heuvelachtige landschap van Hagen. Breukinkheide en Wittebrink. In het heuvelachtige landschap wisselen bossen, weilanden, heide en akkers elkaar af. Hagen, voorheen bekend als de havezate Hagen en nu bekend als Kasteel de Kelder, werd in 1973 verworven door GLK. Dit gebied heeft een rijke geschiedenis. Breukinkheide maakte ook lange tijd deel uit van een privélandgoed en wordt gekenmerkt door een gevarieerd bos met prachtige oude beuken. Wittebrink is een natuurontwikkelingsgebied dat vochtige graslanden en elzenbroekbos omvat, waar unieke flora en fauna te vinden zijn.

Wandelen langs gele paaltjes De Hagen

Deze wandelroute gaat door de Hagen. Het is een route door het bos, rondom het Grote Ven. Via het bos komt de route langs Kasteel de Kelder terug bij de parkeerplaats. De route is hier en daar heuvelachtig en gaat volledig over zandpaden. De paaltjes zijn over het algemeen goed te volgen en de route is dan ook makkelijk te volgen.

wandelen de hagen

Bospaden en akkervelden

Vanaf de parkeerplaats wandel ik het bos in. Ik volg braaf de gele paaltjes en klim langzaam een helling op. Langs akkervelden en weilanden met een paar koeien. Ondanks dat het middenop de ochtend is, is het niet heel druk in het gebied. Hier en daar spot ik een hond met eigenaar. 

Het Grote Ven

Halverwege de route in De Hagen wandel ik rond het Grote Ven. Het is een bijzondere plek waar intensief natuurbeheer plaatsvindt. In de afgelopen dertig jaar is het ven verschillende keren uitgebaggerd waardoor verdwenen plantensoorten terugkwamen. Op het punt waar de wandelroute het dichtst langs het ven komt, blijf ik even staan. Ik staar over het water en mijn blik volgt regelmatig een van de libellen die over het water scheren. 

Bij het Grote Ven staat een van de weinige wandelbankje van De Hagen. In dit geval een puicknickbank. Ik besluit hier plaats te nemen en trek mijn leesboek uit mijn rugzak, net als een boterham en een fles water. Met uitzicht over het water zit ik hier rustig een half uurtje te genieten van de rust.

wandelen de hagen

Havezathe Hagen

Vanaf het Grote Ven wandelt de route door de bossen van De Hagen terug naar de rand van Doetinchem. Vlak voor het einde van de route komt Havezathe Hagen in beeld, ook wel bekend als Kasteel de Kelder. Tegenwoordig is het kasteel van de familie Beelaerts van Blokland. Ze wonen in het kasteel en doen er alles aan om het in oude staat te herstellen. 

Van de geschiedenis van het gebouw is uit de tijd voor 1600 nagenoeg niets bekend. In de 17e eeuw toonde een tekening van ‘t Huijs Killer de ruïne van een uitgebrand kasteel met een gracht. Het nu nog bestaande huis kan heel goed een onderdeel geweest zijn van het gebouw dat op die tekening weergegeven is. Als de tekening inderdaad het afgebrande Hagen betreft, dan werd het kasteel maar ten dele herbouwd. De gracht werd gedempt. 

Wandelen door De Hagen

De Hagen is een leuk gebied voor een korte wandelroute. Het kent dan wel geen uitgestrekte bossen of velden met verre uitzichten, maar het is een leuk afwisselend gebied. Perfect voor een korte wandeling. Hier en daar klimt de route een klein stukje, maar over het algemeen is het een makkelijk te lopen route.  

Meer route in de Achterhoek

15x Wandelen in Gelderland: Ontdek mooie wandelroutes

15x Wandelen in Gelderland: Ontdek mooie wandelroutes

Gelderland, de grootste provincie van Nederland, is een walhalla aan wandelmogelijkheden. Deze prachtige provincie heeft gevarieerde landschappen, die vragen om wandelend ontdekt te worden. In dit artikel laat ik je kennismaken met wandelen in Gelderland en neem je...

Deel deze wandeling op Pinterest

wandelen de hagen
wandelen de hagen
mascha

Over mij

Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads. Vragen? Neem gerust contact op >>

Wandelroutes en toegankelijkheid van gebieden verandert nog wel eens. Wandeldingen.nl is niet verantwoordelijk voor eventuele wijzigingen in het veld. Check voor je op pad gaat altijd de website van de (natuur)beheerder.
Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

error: Content is protected !!