...

In het Achterhoekse Laren ligt een eeuwenoud landhuis: Huis Verwolde. Een landhuis dat twee eeuwen lang bewoond werd door dezelfde familie en waar je als wandelaar kunt genieten van het schitterende park. Na een bezoek met rondleiding door het huis, kocht ik de route van Het Bijzondere Bomenpad in het winkeltje en trok het park in. In 4 kilometer leer ik de tuinen en het landschapspark kennen met extra aandacht voor alle bijzondere en hele oude bomen die langs de route staan. 

Praktische informatie

De wandeling: Bijzondere bomenpad Huis Verwolde
Afstand: 4 kilometer
Soort wandeling: rondwandeling
Startpunt: Huis Verwolde
Parkeren: Parkeerplaats Huis Verwolde
Markering: Route is te koop in Huis Verwolde
Extra:  De route is alleen te wandelen wanneer het huis en de tuin open zijn voor bezoekers
Hond: De mag de hond aangelijnd mee

Huis Verwolde

Huis Verwolde, in de Achterhoek, zou zo uit een serie als Downton Abbey geaschap kunnen zijn. Overal waar je loopt, proef je de geschiedenis. Het landgoed stamt oorspronkelijk uit de 16e eeuw.  Het huidige landhuis, gebouwd in de 18e eeuw, is een indrukwekkend gebouw. Omringd door uitgestrekte tuinen en een park in Engelse stijl. Het huis is in beheer van het Geldersch Landschap & Kasteelen en één van de zeven te bezoeken kastelen.

Bijzondere Bomenpad

Die bijzondere bomen staan centraal tijdens de wandelroute die ik vandaag ga wandelen: het Bijzondere Bomenpad. Een route van ongeveer 4 kilometer door het Engelse Landschapspark van Huis Verwolde. Langs de wandelpaden kom je 17 bijzondere bomen tegen. Sommige eeuwenoud en anderen uniek in Nederland. Je leest er alles over in de routebeschrijving. Deze beschrijving van het Bijzondere Bomenpad is alleen te koop in het winkeltje van Huis Verwolde. 

bijzondere bomenpad

Het Bijzondere bomenpad binnen de poorten

Met de routebeschrijving in mijn handen struin ik door het park. Ik struin regelmatig door de tuinen en parken van kastelen en landhuizen, zoals bij Kasteel Rosendael. Elke keer zie ik voor mij hoe hier al eeuwenlang mensen genieten van de omgeving. Vroeger alleen de bewoners en hun gasten, nu vooral bezoekers. 

Met deze route wandel ik over bijna alle wandelpaden van het landschapspark en sta regelmatig stil om te lezen over de bomen. Ondertussen bekijk ik Huis Verwolde vanaf alle kanten. Het is een doordeweekse dag in juni en het is rustig in het park. Luisterend naar de vogels schiet ik foto’s en geniet van de zon. 

Wandel nog even door de tuin

De route eindigt met een rondje door de tuin. Borders vol met bloeiende bloemen. De tuin is niet groot, maar zeker een bezoek waard. Er valt heel wat te zien. Een bij die zoemend zijn weg zoekt. Een roodborstje zingt zijn lied. Een vlinder fladdert van bloem naar bloem. Misschien doe ik, over dit deel van het Bijzondere Bomenpad, wel het langste. Zittend op het wandelpad fotografeer ik de bloemen en dieren. 

bijzondere bomenpad

Sluit af met een bezoek aan Huis Verwolde

Ik heb aan de start van de wandeling een bezoek gebracht aan Huis Verwolde en bezoek na afloop de theeschenkerij in de oude keuken. Met een koffie zit ik aan de vijver. In de lente geniet je hier van het concert van tientallen kikkers. Ik maakte dat mee tijdens een eerder bezoek aan Huis Verwolde. Ik praat wat met andere bezoekers en pak uiteindelijk mijn leesboek uit mijn tas. Na nog een kop koffie en een half uurtje verdiept in mijn boek, ga ik op weg naar mijn auto. 

Meer routes in de Achterhoek

15x Wandelen in Gelderland: Ontdek mooie wandelroutes

15x Wandelen in Gelderland: Ontdek mooie wandelroutes

Gelderland, de grootste provincie van Nederland, is een walhalla aan wandelmogelijkheden. Deze prachtige provincie heeft gevarieerde landschappen, die vragen om wandelend ontdekt te worden. In dit artikel laat ik je kennismaken met wandelen in Gelderland en neem je...

Deel deze wandeling op Pinterest

Trage Tocht Sprengenberg
bijzondere bomenpad
mascha

Over mij

Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads. Vragen? Neem gerust contact op >>

Wandelroutes en toegankelijkheid van gebieden verandert nog wel eens. Wandeldingen.nl is niet verantwoordelijk voor eventuele wijzigingen in het veld. Check voor je op pad gaat altijd de website van de (natuur)beheerder.
Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

error: Content is protected !!