...

In de duinen van Zuid-Kennemerland liggen meerdere buitenplaatsen naast elkaar, verbonden door de wandelroute Buitenplaatsenpad. De route is in zijn geheel te wandelen, maar ook in delen. En dat laatste is wat ik doe. Eerder liep ik al het eerste deel over Buitenplaats Leyduin. En nu is het tijd voor deel 2: rondje Hartekamp en Overplaats. 

Praktische informatie

De wandeling: Buitenplaatsenpad Rondje Hartekamp en Overplaats
Afstand: 5 kilometer
Soort wandeling: rondwandeling
Startpunt: Informatiepunt De Kakeleye, Mandpadslaan 1, Vogelenzang
Parkeren: parkeerterrein bij De Kakeleye, Buitenplaats Leyduin
Markering: Ronde stickers, zwart met groene rand met een pijl erop

Twee jaar geleden ontdekte ik Buitenplaats Leyduin, een schitterende plek met imposante gebouwen en een rijke geschiedenis. Ik liep toen langs plekken met een band met WO II, statige huizen en ruïnes van gebouwen die er ooit stonden. Voor deel 2 van de route ben ik dan ook heel erg benieuwd wat de buitenplaats De Hartekamp en De Overplaats mij gaan brengen. 

Ik parkeer de auto op de parkeerplaats bij Buitenplaats Leyduin, maar in plaats van het wandelpad richting deze buitenplaats, wandel ik terug over de weg die mij naar de parkeerplaats bracht. Ik steek de spoorweg en de weg over en sta voor een hoge brug. Voor mijn gevoel is dit de echte start van de route. 

buitenplaatsenpad
buitenplaatsenpad

De Capel

Wanneer ik over de brug heen loop, valt mijn oog direct op het gebouw aan de rechterkant. Ik sta op de Manspadlaan en er staat een schitterend huis(je) met rood witte luiken en een schattig uiterlijk. Volgens de informatie bij de route gaat het hier om een gebouw dat stamt uit 1700. Op de gevel staat het woord ‘De Capel’ en het lijkt er daarmee op dat het gaat om een kerkelijk gebouw. Maar niets is minder waar…

Volgens kenners gaat het hier om een “hoerhuijs” annex illegale kroeg. Op deze plek?! Minder merkwaardig als je bedenkt dat hier een brug lag over de in 1657 gegraven trekvaart tussen Leiden en Haarlem. En dat er sinds 1884 een stopplaats op de spoorlijn tussen Haarlem en Leiden lag aan de overkant van de trekvaart: Halte Mannepad. (bron: Landschap Noord-Holland)

Haha heel anders dan ik had verwacht dus. Maar ik moet toegeven dat het gebouw mij intrigeert. Thuisgekomen, besluit ik meer op te zoeken over het gebouw, maar de eerste link die verschijnt is er eentje van Funda. Het blijkt dat het huisje begin dit jaar van eigenaar is veranderd en dus kan ik via Funda een kijkje binnen nemen. Ben met dit soort huisjes namelijk altijd heel nieuwsgierig haha. En jeetje mineetje wat is dit een schitterend huisje van binnen en van buiten. Schitterend!! Dit is zo’n huisje waar ik van droom ooit te mogen bezitten, als ik in de toekomst het geld heb verdiend om zoiets te betalen 😉

buitenplaatsenpad

Groot deel door de bewoonde wereld

Ik wandel verder over de Manspadlaan tot ik aankom bij de hoek met de Herenweg. Er staat een monument. Ik sla linksaf en wandel via een smal pad tussen de bomen door verder. Er ligt een drukke weg en fietspad links van mij. Ik heb dan ook meer het idee dat ik wandel in de bewoonde wereld van Noord Holland, dan op buitenplaatsen van Noord Holland tot nu toe. 

Het smalle pad komt uit bij een soort van oprijlaan die leidt naar Huis te Manpad. Een groot vierkant huis dat aan het einde van de oprijlaan ligt. Vooraan bij het hek, staan links en rechts twee identieke huizen in een schitterende half ronde vorm. 

Het Huis te Manpad

De familie Van Lennep woonde er van 1767 tot 1954. De kleine, goed geconserveerde 16e eeuwse buitenplaats behoort tot de mooiste historische parken in deze streek door de geslaagde mix van 17e-eeuwse barokstijl en 19e-eeuwse landschapsstijl. Het landhuis uit 1723 is particulier bezit.

buitenplaatsenpad
buitenplaatsenpad

Ik zou graag een kijkje nemen op deze strak aangelegde buitenplaats, maar helaas is het in particulier bezit en dus niet toegankelijk op dit moment. Ik volg de stickers dan ook maar verder het Buitenplaatsenpad op. De route loopt nog een stuk langs de drukke weg en slaat dan rechts buitenplaats De Hartekamp op. 

Van de in Franse stijl aangelegde tuinen en de erfenis van de Zweedse florakenner Linnaeus – hier werkzaam in de jaren 1730 – is weinig meer over. Tussen 1803 en 1832 is alles op de schop gegaan en verlandschappelijkt in de Engelse stijl. Veel gebouwen staan er nog zoals de oranjerie en de pergola daarnaast. En het indrukwekkende landhuis met zijn zijvleugels. Het park is sinds 2011 in beheer bij Landschap Noord-Holland. 

Buitenplaats De Hartekamp

Gedurende een drie kwartier dwaal ik over buitenplaats De Hartekamp. De buitenplaats is in gebruik door De Hartekamp groep, een zorginstelling. Ik weet niet of jij wel eens over een terrein van een zorginstelling hebt gewandeld, maar ook dit terrein voldoet aan alle onderdelen. 

Er zijn gebouwen waar cliënten wonen, kantoorgebouwen, parkeerplekken voor personeel, een kleine kinderboerderij en wat wandelpaden. Heel eerlijk gezegd doet de buitenplaats mij een beetje verwaarloosd aan. Ik heb het dan niet over de gebouwen maar over het groen. Er hangt voor mij absoluut geen sfeer en het voelt meer als wandelen over het terrein van een zorginstelling, dan als wandelen over een buitenplaats in Noord Holland. 

buitenplaatsenpad
buitenplaatsenpad

De Overplaats

Vanaf De Hartekamp gaat het Buitenplaatsenpad door naar De Overplaats. De Overplaats is onderdeel van Buitenplaats De Hartekamp. Het is een gedeelte van bosgebied en een voormalig hertenkamp. De route leidt mij De overplaats op en ik wordt verrast door een grote hoeveelheid hoog gras en klaprozen. Het voelt als zomer.

Het pad loopt in eerste instantie door open terrein en ik raak eerlijk gezegd al snel de ronde stickers kwijt die mij de route moeten wijzen. Ik besluit een beetje rond te dwalen hier tot ik een sticker tegenkom. Zo gezegd, zo gedaan, niet veel later zie ik weer een sticker.

buitenplaatsenpad
buitenplaatsenpad

Ik kom ik een bomenrijk gedeelte. Via een klein meertje en een wandelpad omhoog kom ik uit bij een mooie houten brug. Ook hier raak ik weer de stickers kwijt, maar zowel het pad rechtdoor als degene rechtsaf blijken uiteindelijk bij elkaar uit te komen. Volgens de route moet ik door een klaphekje. 

De route leidt mij naar een heuvel met daar bovenop een klein bouwwerk. Het is er neergezet ter herinnering aan het theehuis dat hier vroeger stond. Vanaf dit punt kan ik achter mij in een directe zichtlijn kijken naar het grote huis van Buitenplaats De Hartekamp. Voor mij zie ik een kleine vallei waar heel wat zwaluwen heen en weer vliegen. Het is een mooie plek voor een korte pauze en een slok water. 

buitenplaatsenpad
landgoed buitenplaatsenpad Baarn

De Glip

Vanaf het voormalig theehuis loopt het Buitenplaatsenpad verder door een deel van het bos en komt uiteindelijk uit in De Gilp, een klein dorp aan de rand van verschillende Buitenplaatsen in Noord Holland. Langs verschillende kleine huizen en door smalle straten. 

Het Buitenplaatsenpad loopt langs de rand van De Overplaats terug naar de oprijlaan van Het Huis te Manpad. Vanaf daar loopt de route op dezelfde manier terug als hoe ik gekomen ben. Dus weer over het smalle pad tussen de bomen door, lang het monument en het schattig huisje De Capel, over de brug en spoorweg en zo de parkeerplaats weer op.

Een teleurstellend deel van het Buitenplaatsenpad

Heel eerlijk gezegd vind ik dit deel van het Buitenplaatsenpad een beetje teleurstellend. Ik heb geen moment het gevoel, dat ik op een buitenplaats wandel. Het geheel voelt een beetje rommelig en niet echt sfeervol.

Ik heb geen moment het gevoel van statigheid, grootsheid of de geschiedenis die aan mijn voeten ligt. De hele wandeling ben ik mij bewust dat ik wandel in het drukke Noord Holland. Ik kan tijdens de wandeling niet ontsnappen aan de hustle and bustle van de Randstad. En dat is juist wat ik vaak zoek in een wandeling. 

Mijn ervaringen met het eerste en het tweede deel van het Buitenplaatsenpad konden niet verder uit elkaar liggen. Er is nog een derde deel, over Buitenplaats Groenendaal, en dat wil ik zeker ook lopen. Dan heb ik het hele Buitenplaatsenpad gelopen en ik hoop natuurlijk dat dit derde deel lijkt op het eerste deel over Buitenplaats Leyduin. 

Meer landgoederen

Deel deze wandeling op Pinterest

Buitenplaatsenpad
mascha

Over mij

Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads. Vragen? Neem gerust contact op >>

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

error: Content is protected !!