...

Het Buitenplaatsenpad in Noord-Holland is een wandelroute van 13 km. Je kunt hem in één keer lopen, maar ook in drie verschillende delen. Vandaag wandel ik één van de delen: ommetje Leyduin. Een route van 4 kilometer over Buitenplaats Leyduin.

Praktische informatie

De wandeling: Buitenplaatsenpad – Ommetje Leyduin
Afstand: 4 kilometer
Soort wandeling: rondwandeling
Startpunt: Parkeerplaats Buitenplaats Leyduin
Parkeren: Parkeerplaats Buitenplaats Leyduin, Woestduinweg 4, 2114 BG Vogelenzang
Markering: Zwarte ronde stickers met pijlen. 

Vanaf de parkeerplaats loop ik naar het informatiebord. Buitenplaats Leyduin beslaat een groot gebied, boordevol met historie. Vanaf het informatiebord volg ik de eerste zwarte sticker het gebied in. 

De buitenplaats

Ooit gebruikten rijke families deze buitenplaats alleen als zomerverblijf. Nu kan iedereen hier het hele jaar genieten van de oude bossen, prachtige lanen, vogels, uitbundige adelaarsvarens en reeën. Wandelen, fietsen, lunchen, het kan hier allemaal. De routes voeren langs de mooiste plekken. Bijvoorbeeld langs de Leybeek die over de buitenplaats kronkelt. En langs de Belvedère die naast de beek op een hoog duin staat. Het is een folly, een grapje die de vroegere bewoners ons hebben nagelaten. (bron: Landschap Noord-Holland)

Wandelen over buitenplaats Leyduin

De wandeling start vanaf de parkeerplaats en wandelt het bos in. Al snel kom ik uit bij het hotel-restaurant en ik stop voor een koffie en tosti. Ik heb nog geen lunch gehad.

Na een korte tussenstop bij het restaurant, start ik eindelijk de wandeling. Ik word over allerlei soorten paden geleid. Bospaden, grasweggetjes en zelfs over stenen keien om een vennetje over te steken. Links en rechts fluiten de kleine vogeltjes weer flink, net als de vorige dagen. Af en toe blijf ik staan om naar ze te luisteren en te proberen ze te vinden tussen de takken.

Vennetjes en bospaden
Het eerste deel van de wandeling leidt nog over gras en langs vennetjes maar al snel stap ik het bos in. Ik kom bij een grote openplek met een betonnen vloer. Er staat een paaltje met wat informatie. Wanneer ik erheen loop blijkt het een QR-code te zijn. Later kom ik erachter dat er nog veel meer paaltjes met QR-codes in het gebied staan. Ze verwijzen naar de website van de buitenplaats met hierop meer informatie. Zo blijk ik nu te staan bij een overblijfsel van een V1-lanceerinrichting uit de Tweede Wereldoorlog.

Ik scan de QR-code met de camera op mijn telefoon en lees de bijbehorende informatie. Het is interessant om te lezen over de geschiedenis van deze plek. Voordat ik doorloop sta ik in gedachten nog even stil bij wat hier is gebeurt zo’n 75 jaar geleden. Het zal niet het enige moment zijn dat ik letterlijk en figuurlijk even stil sta vanmiddag. 

Heel veel vogels

De route over buitenplaats Leyduin gaat verder. Fotograferend, kijkend en genietend loop ik door. Links en rechts staan groepjes sneeuwklokjes. Ze bewegen langzaam in de wind. Koolmeesjes vliegen in tweetallen van tak naar tak, om vervolgens op de grond te landen en voedsel te zoeken. Een aantal kan ik op de foto zetten, de rest is veel te snel voor mij. Een roodborstje (die ik overigens altijd Brammetjes noem) blijft stil zitten op een paaltje en kijkt mij aan. Ik kijk terug naar dat vrolijke beestje met die zwarte kraaloogjes. Wat zou er toch in dat koppie van hem omgaan. 

Het pad loopt verder het bos in en ik dus ook. Ik steek via een bruggetje de beek over en wandel een tijdje langs de beek. Het is hier schitterend. De beek wordt geflankeerd door een soort wal begroeid met felgroen mos. Het voelt en ziet eruit als de Veluwe met zijn stuwdammen. Het gras ziet er zo zacht uit, dat ik het niet kan laten om mijn hand er even op te leggen 😉 Het wandelen over buitenplaats Leyduin zorgt voor veel afwisseling vind ik.

Buitenplaats Leyduin

De Belvedère

Ik sta onderaan de heuvel en mijn ogen volgen het pad voor mij omhoog. Daar staat een schitterend wit, rond gebouw, de Belvedère. Het gebouw blijkt van voor 1798 te zijn. Het fungeerde vroeger als een uitkijkpost en staat nog steeds fier te stralen op een heuvel. Het gebouw straalt in de zon, trots op haar heuvel. 

Vanaf de Beledère loop ik verder. Ik spot een boomklever aan een boomstam rechts van mij. Hoger en hoger klimt het vogeltje de boom in. Ik klim snel op een bankje naast het pad om net dat beetje hoogte te krijgen waardoor ik hem beter kan fotograferen. Het is een eigenwijs beestje dat maar niet stil wil blijven zitten. 

 

De Vinkenduin

Van buitenplaats Leyduin ga ik moeiteloos over op de Vinkenduin. Althans dat geeft het bordje naast het pad mij aan. De route vervolgt door het bos en later door meer open gebied. Het blijkt te gaan om de restanten van de paardenrenbaan, die in 1901 werd ontworpen. De renbaan heeft overigens niet lang bestaan. Wegens de grote hoeveelheid aan gokken sluit de gemeente de renbaan in 1909.

Dat open gebied ziet er precies zo uit als Richmond Park nabij London. Ook dat is een buitenplaats van een groot landhuis met veel bos en open stukken. Er staan veel varens die ongeveer tot taillehoogte gegroeid zijn. Ik wil niet weten wat voor dieren er allemaal onder en tussen die varens leven. Ik stel mij zo voor dat er hier en daar een ree tussen verstopt kan liggen.

De zon schijnt ondertussen flink en ook het aantal wandelaars is toegenomen. Verderop staan een aantal bankjes en ik wil even met mijn snoetje in de zon genieten. Ik geniet een kwartiertje op dit bankje. Ik hoor de wind ruisen door de takken, vogeltjes die naar elkaar roepen, het gelach van een groene specht en de roep van twee buizerds in de lucht. Is dit wat men bedoelt met het gevoel van ontspanning? 

Historie onder je voeten op Leyduin

De hele buitenplaats ligt vol met historie. Zo loop ik langs allerlei stukjes van ruïnes van gebouwen die hier hebben gestaan, zoals delen van de stallen die horen bij de renbaan. 

Ik wandel langs nog meer bloemen en vogels, bankjes en over bospaden. De laatste highlight waar de route langs komt is het landhuis Nieuw Woestduin, of eigenlijk Oud- Woestduin. Hier stond namelijk het oude herenhuis waar o.a. Jacob van Lennep (1802-1868) gewoond heeft. Het is een heerlijk laatste stuk richting de parkeerplaats.

Heerlijk wandelen over buitenplaats Leyduin

Na een kilometer of 6 ben ik terug op de parkeerplaats na een heerlijke route. Buitenplaats Leyduin zit echt boordevol mooie plekken. Sommige met een jonge geschiedenis, zoals de V1-schutplaats van 75 jaar oud. Andere plekken zijn al honderden jaren oud, zoals het oude landhuis en de Belvedère.

Naast de historie is het ook qua natuur zo ontzettend mooi. Er lopen hier reeën rond, de bewijzen zijn te zien, en het zit vol met vogels en mooie planten. Ik heb dan ook echt genoten van dit deel van het Buitenplaatsenpad.

Later wandelde ik ook deel 2 van het Buitenplaatsenpad.

Meer landgoederen

Deel deze wandeling op Pinterest

Leyduin
mascha

Over mij

Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads. Vragen? Neem gerust contact op >>

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

error: Content is protected !!