...

Kijfhoek en Bierlap, misschien wel het rustigste stukje van de duinen bij Wassenaar. Het is onderdeel van Meijendel en aangewezen als rustgebied voor het wild en alleen te bezoeken met een dagkaartje. Geen gemarkeerde wandelroutes, maar dwalen en kijken waar de wandelpaden je brengen. Ik zette een route van 6 kilometer uit in Komoot. Volg de route, sta oog-in-oog met reeën en runderen, maar geniet vooral van de rust.

Praktische informatie

De wandeling: Wandelroute Kijfhoek en Bierlap
Afstand: 6 kilometer
Soort wandeling: rondwandeling
Startpunt: Parkeerplaats Meijendel bij de rotonde
Parkeren: Parkeerplaats Meijendel bij de rotonde
Entree: € 2,- p.p. (abonnees Zuid-Hollands Landschap krijgen 50% korting)
Markering: Komoot app
Honden: De hond is niet toegestaan

Kijfhoek & Bierlap

Verstopt in de duinen van Meijendel ligt het gebied Kijfhoek & Bierlap. Een rustig gebied waar wandelaars alleen in mogen met een dagkaart. Het is een walhalla voor mensen die in alle rust willen genieten van de ruige natuur van de duinen. Het gebied is het beste te omschrijven als een wildernis. Wandelpaden zijn op sommige plekken smal en lastig te onderscheiden van de duinen. Volg de groene paaltjes in het terrein om jezelf te verzekeren dat je niet gaat struinen over de duinen. Dat is namelijk niet toegestaan.

Een kaartje voor het gebied schaf je heel makkelijk aan via de website van Dunea, de beheerder van het gebied. Het kaartje krijg je per mail toegestuurd en kun je printen of op je telefoon meenemen. Aan de ingang van het terrein staat GEEN kaartmachine. Ik raad je aan om een kaartje aan te schaffen en niet te ‘gokken’ op geen controle. Ik ben al vaker gecontroleerd door duinwachters in zowel Kijfhoek & Bierlap, als in het andere gebied van Dunea, Solleveld.

kijfhoek en bierlap

Onderdeel van Meijendel

Kijfhoek & Bierlap is onderdeel van het duingebied Meijendel. Hier heb ik al meerdere keren gewandeld en het stelt nooit teleur. Of je nu een korte route doet, gevolgd door een pannenkoek bij het restaurant, of je trekt kilometers door de duinen en over het strand. Geen wandeling en seizoen is hetzelfde. In de lente zoemt het van de vlinders en libellen, in de winter is het gebied nog ruiger dan normaal. Je vindt er Konikpaarden, reeën en runderen. Wie weet wat je tegenkomt.

Geen gemarkeerde routes

Door Kijfhoek & Bierlap lopen geen gemarkeerde wandelroutes. Er staan wel overal groene paaltjes, maar deze geven aan waar wandelpaden liggen. Ze vormen geen route. Door het gebied kun je dus fijn dwalen. Aan de hand van een kaart en cijfers op de paaltjes, kun je achterhalen waar je je bevindt ten opzichte van de ingang. Ik wil een route wandelen en heb dan ook een route uitgezet in Komoot. 

Wandelen door de duinen

Voor mijn wandeling door Kijfhoek & Bierlap parkeer ik mijn auto net buiten Meijendel. Bij de rotonde (voor de slagbomen) ligt een grote parkeerplaats, waar ook ruimte is voor mensen die de duinen per paard willen verkennen. Parkeren is gratis en ik wandel vanaf de parkeerplaats in een kleine tien minuten naar de start van mijn route. Vanaf de ingang van Kijfhoek & Bierlap ben ik aangewezen op mijn Komoot. Ik raad je aan om de route in Komoot op offline te zetten. In het gebied zijn weinig mensen, maar ook weinig bereik voor je internet 😉

kijfhoek en bierlap

Inwoners van Kijfhoek & Bierlap

Ik ben nog geen 5 minuten in het gebied en ik sta oog-in-oog met een eerste inwoner: langs het wandelpad staat een ree rustig te zoeken naar eten. Ik blijf staan, hij kijkt eens op. We kijken elkaar aan en waar ik verwacht dat hij er vandoor gaat, vindt hij het wel prima. Ik kan hem tot een meter of vijf benaderen voordat hij het genoeg vindt en heel langzaam wegloopt. 

 Verderop in het gebied kom ik de eerste tekenen van de Galloway runderen tegen. Stukjes haar aan paaltjes van het schuren, smalle paadjes tussen de bomen waar ze wandelen en overal poep. De dieren zelf kom ik vandaag niet tegen, maar tijdens eerdere wandelingen hier, heb ik er genoeg gezien. 

Ruige wildernis

De wandelroute is een mix van open duinlandschap, bikkelen door het zachte zand en mij een weg banen tussen de bomen door. De paden zijn smal en soms is het goed zoeken waar de paden zich bevinden. Ik volg mijn route via de Komoot app en check goed of er groene paaltjes staan. Die paaltjes geven aan waar de wandelpaden zijn. Ik geniet van elk moment, ondanks dat het klimmen over de duinen en het zachte zand ook best pittig zijn. Ik dwaal langs duinmeren, vennetjes, door bosjes en over de duinen. Ik spot nog meer reeën, konijnen en heel veel ganzen. Het is een heerlijke wandelroute.

Nog een bijzonder gebied Solleveld

Dunea is de natuurbeheerder van Kijfhoek & Bierlap. Iets meer naar het zuiden, bij Monster, heeft Dunea nog een natuurgebied, waar je met een dagkaartje naar binnen mag, Solleveld. Solleveld is een kwetsbaar en bijzonder duingebied en onderdeel van Nationaal Park Hollandse Duinen. Hier vind je bijzondere eiken, een stukje heide, een groot duinmeer met een Aalscholverkolonie en konikpaarden. Ik wandelde er op verschillende momenten. Lees hier over dit schitterende gebied. 

Meer routes in Zuid-Holland

Boswachterspad Haagse Bos

Boswachterspad Haagse Bos

Het Haagse Bos in het drukke centrum van Den Haag, Zuid-Holland. Het is er een oase van rust. Begin 2023 opende Staatsbosbeheer hier een boswachterspad van 5 kilometer. Vanaf Den Haag Centraal Station wandel je door het bos op zoek naar eekhoorntjes, reeën en...

Deel deze wandeling op Pinterest

kijfhoek en bierlap
kijfhoek en bierlap
mascha

Over mij

Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads. Vragen? Neem gerust contact op >>

Wandelroutes en toegankelijkheid van gebieden verandert nog wel eens. Wandeldingen.nl is niet verantwoordelijk voor eventuele wijzigingen in het veld. Check voor je op pad gaat altijd de website van de (natuur)beheerder.
Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

error: Content is protected !!