...

Duingebied Wassenaar is een prachtig gebied bij Wassenaar. Duinbossen, zandduinen, meertjes, grote grazers, herten en hazen. In dit gebied vind je honderden kilometers aan wandel- en fietspaden. Deze Komootroute van 6 kilometer verkent een klein deel van duingebied Meijendel. Vanaf het bezoekerscentrum wandel je via prachtige bossen, door het stiltegebied en wie weet kom je onderweg één van de inwoners van dit prachtige gebied tegen.

Praktische informatie

De wandeling: Komootroute Duingebied Meijendel
Afstand: 6 kilometer
Soort wandeling: rondwandeling
Startpunt: Bezoekerscentrum De Tapuit
Parkeerplaats: Parkeerplaats 1 bij het bezoekerscentrum
Markering: Komoot app
Hond: Honden mogen aangelijnd mee

→ Ontdek meer over de fantastische navigatietool Komoot >>

Duingebied Meijendel

Meijendel is een uitgestrekt duingebied tussen Scheveningen en Wassenaar, aan de Nederlandse kust. Als een van de grootste en meest gevarieerde duingebieden van Nederland, biedt het een verrassende mix van planten en dieren. Terwijl je over de kronkelende paden wandelt, ontdek je kleurrijke orchideeën, stekelige duindoorns en wuivend helmgras. 

Voor natuurliefhebbers en vogelaars is Meijendel een echt paradijs.Tijdens een wandeling door Meijendel kun je zomaar een vos zien sluipen tussen de duinen, het pad kruisen met Konikpaarden of een groep herten spotten. Daarnaast is Meijendel een belangrijke trekroute voor vogels, wat betekent dat er altijd iets bijzonders te zien is, ongeacht het seizoen. En dit prachtige gebied, is mijn ‘achtertuin’.

Komootroute Meijendel

Ik kom regelmatig in Meijendel. Zo vaak dat ik niet elke wandeling op deze website beschrijf. Maar deze Komootroute die ik uitzette, is zo mooi, dat ik hem graag wil delen. Net als veel van mijn andere routes, start ik ook voor deze wandeling bij het bezoekerscentrum. Eigenlijk vooral, omdat hier de parkeerplaats ligt. Vanaf het bezoekerscentrum gaat de route door het stiltegebied waar runderen en Konikpaarden grazen, via een grillig duinbos en een prachtige duinvallei over wat meer bekende paden. Ik neem een kijkje bij het uitkijkpunt, wandel langs het Monkey(speel)bos en kom terug bij de parkeerplaats. 

→ Bekijk ook de Trage Tocht die ik door Meijendel wandelde >>

duingebied Meijendel

Start vanaf het bezoekerscentrum

Midden in het duingebied ligt het bezoekerscentrum van Dunea. Hier vind je allerlei informatie over de natuur en inwoners van Meijendel, wandelroutes, fietsroutes en excursies met de boswachter. Bij het Bezoekerscentrum ligt een oude boerderij, waar nu een pannenkoekenboerderij gevestigd is, en twee parkeerplaatsen. Voor de deur ligt een groot speelveld en iets verderop het Monkey(speel)bos. 

Ik parkeer de auto op één van de parkeerplaatsen en start deze Komootroute naast het bezoekerscentrum. Het eerste deel van deze wandeling komt langs verschillende educatieve plekken die door Dunea gebruikt worden om bezoekers te laten weten wat dit gebied bijzonder maakt. Via een klein duinmeer kom ik uit bij een klaphek aan het begin van een begrazingsgebied.

Het begrazingsgebied

Via het klaphekje kom ik uit in het begrazingsgebied waar je oog-in-oog kunt komen te staan met Galloway Runderen en Konikpaarden. Laat ik maar gelijk zeggen dat ik hier regelmatig kom en de dieren niet vaak spot. Er zijn zoveel delen en Meijendel waar de dieren mogen komen, maar mensen niet, dat de dieren vaak vooral daar zijn.

In dit deel van Meijendel vind je oude bossen, vol met grillige bomen. Door de zeewind zijn bomen in allerlei vormen en bochten gegroeid en je kunt je voorstellen dat deze bomen, op deze mistige ochtend, een mysterieuze sfeer geven aan dit deel van de wandeling. De route gaat over zandpaden en open vlaktes en de stilte komt heel hard binnen. Ik heb alleen gezelschap van een aantal kraaien. 

→ Bekijk een overzicht van de mooiste bossen in Nederland >>

duingebied Meijendel

Prachtige duinvallei

Vanuit grillige bossen gaat de wandelroute over in een soort van duinvallei. Overal zie ik fris groen gras, wilde orchideeën en andere bloeiers. De zon begint door te komen na een mistige ochtend en de vogels fluiten. Dit stuk van de route voelt gewoon als een paradijsje. Over smalle paden beklim ik verschillende duinen en geniet ik van de stilte en rust. 

Uiteindelijk komt de route uit op een deel dat ik goed ken. Ik steek de Meijendelseweg over, die van de ingang van het duingebied naar het bezoekerscentrum leidt, kom langs een klein huisje en wandel zo richting het uitzichtpunt.

Het uitzichtpunt en Monkeybos

De route komt uit op een kruising waar rechts een trap leidt naar een uitzichtpunt. Ik wandel de trap op en kijk vanaf het plateau uit over een prachtig en afgesloten deel van duingebied Meijendel. Dit deel kun je alleen zien vanaf het uitzichtpunt. Ik kijk naar duinmeren en -toppen en hoop een hert te spotten, maar helaas…

Vanaf het uitzichtpunt wandel ik terug richting de parkeerplaats. Onderweg kom ik langs het Monkeybos. Het is een uitgebreid speelbos tussen het bezoekerscentrum en picknickweides. Hier kunnen kinderen klimmen en klauteren, aan een kabelbaan hangen, door waterbuizen kruipen en in bomen klimmen. De perfecte plek om vies te worden. Vandaag is het rustig in het bos en voor ik het weet sta ik terug bij de parkeerplaats.

→ Meer inspiratie voor mooie duinwandelingen >>

duingebied Meijendel

Komootroute duingebied Meijendel

Deze wandelroute is niet lang, bijna 6 kilometer, maar af en toe uitdagend. Het zijn nu eenmaal duinen en dus moet er regelmatig geklommen en gedaald worden. Soms wandel je door het losse zand en op een zonnige dag kan het al snel heel warm worden tussen de duinen. Maar wat is het een mooi en bijzonder gebied zo vlakbij Wassenaar. Een duingebied dat iedereen moet leren kennen. 

Meer wandelingen in de buurt van Meijendel

Door Meijendel lopen heel veel wandelroutes, maar ook het nabijgelegen Ganzenhoek en de Wassenaarse Slag zijn heerlijk om te ontdekken. Hier een aantal wandelingen die ik maakte:

Meer routes in Zuid-Holland

Boswachterspad Haagse Bos

Boswachterspad Haagse Bos

Het Haagse Bos in het drukke centrum van Den Haag, Zuid-Holland. Het is er een oase van rust. Begin 2023 opende Staatsbosbeheer hier een boswachterspad van 5 kilometer. Vanaf Den Haag Centraal Station wandel je door het bos op zoek naar eekhoorntjes, reeën en...

Deel deze wandeling op Pinterest

duingebied Meijendel
duingebied Meijendel
mascha

Over mij

Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads. Vragen? Neem gerust contact op >>

Wandelroutes en toegankelijkheid van gebieden verandert nog wel eens. Wandeldingen.nl is niet verantwoordelijk voor eventuele wijzigingen in het veld. Check voor je op pad gaat altijd de website van de (natuur)beheerder.
Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

error: Content is protected !!