...

Tijdens de voorbereiding voor mijn vakantie naar The Peak District, staat een bezoek aan Dovedale hoog op de bucketlist. Dovedale is een schitterend gebied in het zuiden van Peak District National Park. Deze wandelroute van bijna 13 kilometer gaat langs de rivier Dove. Vanaf Ilam Hall wandel je over de stepping stones, door het groene rivierdal, langs de heuvels en schitterende uitzichtpunten. 

Praktische informatie

De wandeling: Dovedale hike from Ilam
Afstand: 12,5 kilometer
Soort wandeling: rondwandeling
Startpunt: Parkeerplaats Ilam Hall National Trust
Parkeren: Parkeerplaats Ilam Hall
Markering: Komoot app
Honden: niet overal toegestaan

Peak District National Park

Net boven het midden van Engeland, tussen Manchester en Sheffield, ligt Peak District National Park. Het was het eerste National Park van Engeland. Een schitterend en indrukwekkend natuurgebied vol met hoge heuvels en bergen. Het is een paradijs voor wandelaars en buitenmensen. Kilometers aan wandelpaden door vriendelijke groene rivierdalen, over grillige bergen en door donkere oerbossen. Maar ook maak je de mooiste wandelingen door de tuinen van landhuizen als Chatsworth House en Haddon Hall.

Het National Park is op te delen in het noorden en zuiden. Het noorden wordt ook wel de Dark Peak genoemd. Het is er ruig en rotsachtig. Heidevelden bossen bepalen het landschap, afgewisseld door een aantal reservoirs (meren), zoals Ladybower Reservoir. Ik wandelde een route om dit reservoir een route van 10 kilometer. 

wandelroute Dovedale

Ilam

Het zuiden van het National Park wordt de White Peak genoemd. Hier is het heuvelachtig en groen. Bijna sprookjesachtig en hier start de wandelroute van vandaag. Ilam is een klein dorpje en de perfecte start voor een wandelroute door de Dovedale vallei. De route start voor mij op de parkeerplaats van Ilam Hall. Het was ooit een statig landhuis en hoewel het nu nog steeds statig is, is het nu een hostel. Naast het hostel ligt de fantastische Manifold Tearoom. Hierover straks meer. 

Rivier Dove

Na het parkeren en afsluiten van mijn auto, wandel ik een heuvel af, weg van ILam Hall. De route gaat richting het dorpje, waar ik langs een paar leuke cottages wandel en over een rotonde (daar hebben ze er veel van in Engeland) naar de ingang van het natuurreservaat Dovedale. De route volgt voor een groot deel de stroming van rivier Dove. Ik passeer een klaphekje en zodra ik het dorp achter mij laat en mijn voeten het zandpad raken, ben ik even overrompeld. Overrompeld door de fantastische plek waar ik ben beland, met de kabbelende ricier rechts naast mij.

wandelroute Dovedale

Dovedale Nature Reserve

Dovedale is een bijzondere en magische plek. Ik ben ondertussen op heel veel plekken in Engeland geweest, maar de dag die ik doorbracht in Dovedale en de wandelroute die ik maakte, heeft een bijzonder plekje in mijn hoofd en hart. De zonnige dag, groene glooiende heuvels, het kabbelende water van de rivier Dove en rust maken het een onvergetelijk wandelavontuur. 

Vanaf het moment dat ik door het klaphekje ben gelopen volg ik de rivier Dove rechts van mij. Het water stroomt vrolijk voort en de vogeltjes zingen. Aan het einde van het pad moet ik de rivier oversteken en dat gaat op een fantastische manier: via stepping stones. Gelukkig is het vandaag heel rustig hier en ik kan dus verschillende foto’s maken van de oversteek. Ik speel met mijn camera, het water en de stenen. Ik voel mij weer heel even een onbezorgd kind. Aan de overkant van de rivier kies ik voor het wandelpad dat de rivier blijft volgen. Wandelend door een groen paradijs kom ik ogen en oren te kort. Ik kom dan ook maar langzaam vooruit. Elke steen, mini waterval en vlinder mag op de foto. Wanhopig hopend dat ik het gevoel van deze wandeling vast kan leggen op de foto. 

Reynard’s Cave

Het zuiden van het National Park staat, naast de groene heuvels, ook bekend om de grotten in de bergwanden. Deze wandelroute door Dovedale komt langs Reynard’s Cave. Voor de grote (want dat is wat een cave is) staat een stenen boog, die van nature is uitgesleten uit de berg. De grotten in dit gebied zijn allemaal uitgesleten uit de kalkstenen bergen en ze hebben een lange historie. Wij wandelen er tegenwoordig misschien alleen langs en werpen een blik naar binnen. Zo’n 15.000 jaar geleden gebruikte jagers de grotten, die overigens niet heel diep zijn, als schuilplaats. In Reynard’s Cave zijn overblijfselen gevonden uit de Bronstijd en munten uit de Romeinse- en IJzertijd. 

De wandelroute door Dovedale komt langs de grot. Mocht je deze echter van dichtbij willen bekijken dan kun je een smal pad aan je rechterhand volgen. Zorgt overigens wel dat je goede schoenen aan hebt, want het pad wordt steil en er liggen veel rotsen en losse stenen.

Ilam Rock in Dovedale 

De rivier Dove stroomt tussen de heuvels door. Waar ik wandel is dan ook een echte vallei. Zowel links als rechts steken er, tussen de bomen door, verschillende rotsen en bergen. Ilam Rock is zo’n rots. Een hoge smalle rots aan de oever van de rivier. Het is een opvallend punt en hier kun je kiezen om de route in te korten. Je kunt ervoor kiezen om de brug over te steken, het pad naar rechts te volgen en dan de eerste links aan te houden. Dat is het pad waar de wandelroute door Dovedale op de terugweg overheen komt. 

wandelroute Dovedale

Milldale

Ik besluit zelf om door te wandelen richting Milldale, het verste punt van deze wandelroute. Op weg naar het kleine dorpje kom ik langs Dove Holes. Drie grotten naast elkaar die, net als Reynard’s Cave, zijn uitgesleten uit de kalksteen. Deze grotten zijn uitgesleten door smeltend gletsjerwater tijdens de IJstijd.  Vanaf Dove Holes volgt de wandelroute de rivier tot aan het dorpje Milldale. 

Milldale is een schattig dorpje aan het noorden van het natuurreservaat. De naam van het dorp komt waarschijnlijk van een molen (mill) die op de plek van het dorp stond in de 13e eeuw. Dit is het punt waar de wandelroute keert. Ik steek de rivier over via packhorse bridge. Een eeuwenoude brug waar elke dag honderden wandelaars overheen komen. Aan de andere kant van de brug gaat de route weer een wandelpad op en bekijk ik de rivier vanaf de overkant. 

Dovedale Wood

Zo volg ik weer een tijd de rivier, langs een rotsformatie met de mooi naam Ravens Tor. De eerste kruising van wandelpaden die ik tegenkom, gaat de wandelroute rechtdoor. Bij de tweede splitsing sla ik rechtsaf. Dit is het punt waar je met de verkorte route uitkomt. Dit is het punt waar de wandelroute de rivier achter zich laat en het bos induikt: Dovedale Woods.  

Het is een klein bosgebied op de helling van de heuvels. Het is een pittige klim tussen de bomen door, maar wat een beloning. Het is een bos waar het mos over de stenen en tegen de boomstammen groeit. Wilde bloemen steken hun kopjes boven het mos uit en ik pak dan ook regelmatig een momentje om te genieten van de omgeving en het uitzicht. Stiekem ook om even op adem te komen.

wandelroute Dovedale

Over heuvels en door weilanden

Uiteindelijk laat ik Dovedale achter mij. Ik begeef mij op wandelpaden door en tussen de weilanden. Wordt begroet door schapen en koeien en geniet van de zon op mijn gezicht. De wandelroute gaat over de helling van Bunster Hill. Fantastische uitzichten over de groene heide en het bekende Engelse landschap: blokken weiland afgezet met heggetjes en hekjes. Glooiende heuvels is ook een manier om het te omschrijven. Uiteindelijk komt het pad terug bij Ilam.

Ilam Hall & Manifold Tearooms

Het laatste stukje van de route komt door het dorp via dezelfde weg als hoe ik er vanmorgen uit wandelde. Er zitten bijna 13 kilometers in de benen en er staat een grote glimlach op mijn gezicht. Ik wandel terug naar de start waar ik de lovely Marigold Tearoom op zoek. When in England…. Ik drink op mijn Engelse tripjes bijna alleen maar thee. 

De tearoom (oftewel theesalon) wordt gerund door National Trust. Wanneer ik binnen mijn thee en een scone heb gehaald en afgerekend zoek ik een plekje op het drukke terras. Ik heb geluk met een plekje aan de rand met uitzicht over de weilanden. De tearoom ligt op een heuvel en ik kijk dan ook ver Dovedale in. Rustig laat ik de dag aan mij voorbij trekken en schrijf wat in mijn dagboek. Deze dag was perfect!

Let op! Dovedale is populair

Jij bent nu vast helemaal enthousiast en wilt voor je zomervakantie een tripje naar Dovedale boeken. Ik snap je helemaal, er is alleen wel een kleine maar… Dovedale is fantastisch mooi, maar daardoor ook een super populaire plek voor wandelaars. Wanneer je hier optimaal wilt genieten kies dan een moment buiten de vakanties op een doordeweekse dag. Je wilt niet over de hoofden lopen in plaats van over de stepping stones.

Meer routes in Engeland

Deel deze wandeling op Pinterest

wandelroute Dovedale
wandelroute Dovedale
Affiliate
mascha

Over mij

Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads. Vragen? Neem gerust contact op >>

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

BoekenBoeken
error: Content is protected !!