...

In Overijssel, 15 minuten voor de Duitse grens ligt Haaksbergen. Een schitterende groene oase, die je kunt ontdekken via kilometers aan wandelpaden. Zandweggetjes langs weilanden, smalle paden door de bossen, verkenningen van het coulisselandschap. In dit artikel vind je tips voor vijf sensationele wandelingen bij Haaksbergen.

Haaksbergen

Het is één van de dorpen in Twente, Haaksbergen. Op ongeveer 12 kilometer van Hengelo en Enschede en 15 minuten rijden van de Duitse grens. De omgeving van het dorp wordt de groene oase genoemd en dat is niet voor niets. Vier natuurgebieden en drie landgoederen liggen rondom het dorp en zijn allemaal te voet te verkennen: Het Buurserzand, Landgoed Twickel, Witte Veen, Landgoed Het Lankheet, Haaksbergerveen, Landgoed Weldam en Buurserbeek.

Vijf wandelingen bij Haaksbergen

Door de natuurgebieden rondom Haaksbergen lopen kilometers aan wandelpaden en vele wandelroutes. Het kan niet anders, dan dat je hier sensationele wandelingen maakt. 

wandelen haaksbergen

De blauwe route over het Buurserzand

Schitterende vergezichten over de Steenhaarplassen en heidevelden. Dat is waar deze hele wandelroute om draait. De blauwe route van Wandelnetwerk Twente start vanaf parkeerplaats Ronde Bulten en is 7 kilometer lang. De route komt over drie verschillende vlonderpaden langs en door de Steenhaarplassen*, door een begrazingsgebied met Hereford runderen en kleinere bospercelen. Het Buurserzand is een gebied dat op doordeweekse dagen heel rustig is, dus probeer er dan heen te gaan.

* In de zomer, wanneer het water is verdampt kan het zijn dat er geen water onder de vlonderpaden staat.

Meer over deze eerste wandeling bij Haaksbergen >>

Praktische informatie

De wandeling: Blauwe route langs de Steenhaarplassen
Afstand: 7 kilometer
Parkeren: Parkeerplaats Ronde Bulten (Natuurmonumenten)
Markering: Blauwe pijlen routenetwerk Twente

De Umfassungsweg van Landgoed Twickel

Landgoed Twickel is, wat mij betreft, één van de mooiste landgoederen van Nederland. Ben je in de buurt van Haaksbergen, dan moet je gewoon een bezoek brengen aan dit middeleeuwse landgoed en kasteel voor een wandeling. Over bospaden, langs velden, landerijen en de moestuin en via het dorp Delden. Dat is de Umfassungsweg. In 11 kilometer leer je het landgoed heel goed kennen. Je kunt een bezoek aan de moestuin en de aangelegde tuinen toevoegen aan de route van de Umfassungsweg. De route ligt op een kwartiertje rijden van Haaksbergen, maar is meer dan de moeite van het noemen waard.

Meer over deze tweede wandeling bij Haaksbergen >>

Praktische informatie

De wandeling: Umfassungsweg Landgoed Twickel, Delden
Afstand: 11 kilometer
Startpunt: Bezoekerscentrum, Twickelerlaan 7,  Ambt Delden
Parkeren: Parkeerplaats tegenover het bezoekerscentrum (2 euro parkeerkosten)
Alternatieve startpunten: Station Delden of Restaurant Hoogspel

wandelen haaksbergen

Vanuit Duitsland door Het Witte Veen

Deze wandelroute van Natuurmonumenten is bijna 9 kilometer en start net over de grens in Duitsland. Langs een oude watermolen, via een oude galg gaat de route door het bos en over de heide van het Witte Veen. Robuust, moerassig en sfeervol. De kans dat je de kudde Schotse Hooglanders van dichtbij kunt bewonderen is groot. Regelmatig liggen de dieren naast of op één van de wandelpaden. 

Meer over deze derde wandeling bij Haaksbergen >>

Praktische informatie

De wandeling: Wandelroute Het Witte Veen
Afstand: 8,6 kilometer
Startpunt: Landgasthof Haarmühle, Duitsland
Parkeren: Beßlinghook 57, 48683 Ahaus-Alstätte
Markering: Pdf of via de app van natuurmonumenten

Lankheetroute over Landgoed Het Lankheet

Een middeleeuws landgoed, kronkelende bospaden, kabbelende beekjes en oude boerenerven. Dat is het decor voor het eerste deel van de Lankheetroute. Het tweede deel bestaat uit de bruggetjes, waterbassins en steppingstones van waterpark Lankheet. En laten we de 500 jaar oude watermolen niet vergeten. Deze route van 7,5 kilometer is verrassend en origineel. Je komt langs de mooiste plekken van het landgoed en laten we eerlijk zijn… wandelen over steppingstones is altijd leuk. 

Meer over deze vierde wandeling bij Haaksbergen >>

Praktische informatie

De wandeling: Wandelroute Lankheet
Afstand: 7,5 kilometer
Parkeren: Parkeerplaats Watermolenweg
Markering: Netwerk knooppunten

wandelen haaksbergen

Rondwandelen over Landgoed Weldam

Ook deze wandeling ligt iets van Haakbergen maar moet genoemd worden. In de schitterende bosrijke omgeving van Zuid-West Twente, is één van de grotere landgoederen van Oost-Nederland. Het eeuwenoude landgoed bestaat uit bossen, akkers, weilanden en karakteristieke lanen, monumentale huizen en boerderijen. Deze wandelroute van 7 kilometer gaat over het hele landgoed. De boerderijen met hun zwart met gele luiken, de honderd jaar oude St Mary’s Chapel, over brede bomenlanen, langs Havezate Weldam en de overblijfselen van een WO II bunker. 

Meer over deze vijfde wandeling bij Haaksbergen >>

Praktische informatie

De wandeling: Wandelen over Landgoed Weldam
Afstand: 7,2 kilometer
Parkeren: Kruising Weldammerlaan & Prins Mauritslaan Goor
Markering: Komoot app

Meer tips voor wandelen in de buurt van Haaksbergen

Deze vijf sensationele wandelingen zijn natuurlijk niet de enige routes die je kunt vinden in de omgeving van Haaksbergen. Op verschillende websites vind je inspiratie, waaronder natuurlijkhaaksbergen.nl. Voordat ik dit artikel afrond, geef ik je nog een aantal routes als tips:

Meer routes in Twente

Deel deze wandeling op Pinterest

wandelen haaksbergen
wandelen haaksbergen
mascha

Over mij

Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads. Vragen? Neem gerust contact op >>

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

error: Content is protected !!