...

Stuifzanden, heide, vennen en meertjes met waterlelies vol rode bloemen. De Besthmenerberg, die ooit werd opgestuwd door het geweld van de ijstijd, geeft een ongekend panorama over het Vechtdal. Met deze wandelroute van 6 kilometer kom je langs de mooiste plekken op de Besthmenerberg met als hoogtepunt de uitkijktoren Ommen. Klim jij helemaal naar boven?

Praktische informatie

De wandeling: Wandeling Besthmenerberg
Afstand: 5,7 kilometer
Soort wandeling: rondwandeling
Startpunt: Parkeerplaats Steile Oever
Parkeren: Bergsteeg, 7731 PP Ommen
Markering: routeapp Komoot 
Hond: De hond mag aangelijnt mee

Wandelroute Besthmenerberg

Door het bos, langs het monument voor Kamp Erika en via de oevers van vennen klim je langzaam naar de top van de Besthmenerberg. Hier staat een stalen uitkijktoren van 18 meter hoog. Vanaf de top heb je een onvergetelijk uitzicht over het Vechtdal. Je kijkt over de heide, de bossen, de regge en de landgoederen. Het is de klim meer dan waard.

De wandelroute start vanaf de parkeerplaats Steile Oever in Ommen. Vanaf deze parkeerplaats start niet alleen de wandelroute die ik uitzette via Komoot, maar ook drie wandelroutes van Wandelnetwerk Vechtdal: de groene route (4,7 kilometer), de gele route (10,5 kilometer) en de blauwe route (10,6 kilometer).

De Besthmenerberg

De Besthmenerberg is één van de heuvels in de Provincie Overijssel. Net als onder andere de Holterberg, de Hellendoornse Berg, Archemenerberg, Eelerberg en de Sprengerberg is ook de Besthmenerberg ontstaan in de IJstijd. Aan de zuidzijde is door erosie door het water van de Regge de zogeheten Steile Oever ontstaan, daar waar de parkeerplaats ligt. 

Vanaf de parkeerplaats loop ik zo het bos in. Via een breed zandpad loop ik weg van de bewoonde wereld. Alleen ben ik niet in het bos. Op nog geen dertig meter voor mij steekt op zijn gemak een ree het pad over en verdwijnt tussen de bomen.

wandeling besthmenerberg

Kamp Erika

De wandeling over de Besthmenerberg leidt langs het monument van Kamp Erika. In de Tweede Wereldoorlog was Kamp Erika een strafkamp. Na de oorlog werden er in het kader van de bijzondere rechtspleging 2000 collaborateurs opgesloten in afwachting van hun berechting. Het betrof voornamelijk mensen die lid waren geweest van de NSB. In december 1946 werd het kamp helemaal gesloten. 

Via een breed wandelpad loop ik door het bos. Overal zie ik bewijzen dat hier meer reeën leven. Vanuit het bos wandel ik zo de felle zon in, naar het Besthmenerven. Het is er een drukte van jewelste. Overal vliegen libellen, muggen en vlinders. En in het water kwaken de kikkers of hun leven ervan afhangt. Het zijn er tientallen vermoed ik.

wandeling besthmenerberg

Langs vennen

Ik wandel langs ongeveer de helft van het ven. Wat is het hier mooi! Rechts van mij het bos en links het ven. Het hele stuk hoor ik de kikkers kwaken. Wandelroute Besthemenerberg gaat van het Besthmenerven naar Zeesserven. Ook dit is weer een plaatje vol met kikkers. Naast het ven staat het vol met hoog gras en witte bloemen. Dit is precies zoals ik mij lente voorstel als ik mijn ogen dicht zou doen. Ik voel de warme zon en hoor het gezoem van de bijen en hommels. Dit is genieten.

Bossen van de Besthmenerberg

Na de vennen mag ik terug het bos in. Ik wissel van brede paden naar hele smalle paadjes tussen de bomen door. Vooral die smalle kronkelpaden zijn zo leuk. Je hebt echt het gevoel alsof je helemaal alleen bent, want de brede wandelpaden zijn niet meer te zien. Het is soms goed kijken want overal liggen boomstronken en soms staat er gewoon een hele boom op het pad, waar ik dan omheen moet. Het zorgt voor afwisseling tijdens deze wandelroute Besthmenerberg.

wandeling Besthmenerberg

Uitkijktoren Ommen

En dan bereik ik de top! Ik ben, zonder dat ik het echt doorhad, de 34 meter naar de top van de Besthmenerberg geklommen. Het wandelpad komt vanuit het bos op de top. Naast Uitkijktoren Ommen en een heideveld. De toren is 18 meter hoog en ik besluit om deze klim te maken. Geen last van hoogtevrees gelukkig. Al snel heb ik door dat de trappen behoorlijk steil zijn en ik het omhoog klimmen toch best spannend vind. Stap voor stap en trap voor trap klim ik helemaal naar boven. Het is niet de hoogte die het spannend maakt, maar de steile en best pittige trappen.

Maar wanneer ik eenmaal boven sta, en bijgekomen ben van de klim, is het uitzicht groots en meeslepend. Over de boomtoppen kijk ik de verte in. De verschillende kleuren groen van de bomen met hier en daar een rode. Ik volg met mijn ogen een aantal wandelpaden tot ze verdwijnen tussen de bomen. Ik zie het Vechtdal en Ommen voor mij liggen. Wat een schitterend punt van de route dit!

wandeling besthmenerberg

Over het Pieterpad terug naar de parkeerplaats

Het laatste stukje van wandelroute Besthmenerberg loopt over het Pieterpad. Kan ik toch nog tegen mensen zeggen dat ik een deel van de pelgrimsroute heb gewandeld. Het is een schitterend stuk dit laatste deel. Over een breed wandelpad tussen loofbomen en naaldbomen door. 

Ik kom bij het deel van het bos waar ik op de heenweg de ree heb gezien. Ik betrap mezelf erop dat ik toch tussen de bomen door speur om te zien of ik een hert zie. Maar nee ik zie niets. En dus wandel ik rustig door, blij dat de parkeerplaats dichterbij kom. En dat is alleen omdat het warm is en ik weet dat er in de auto nog een flesje koud water ligt.

Routes in Overijssel

Deel deze wandeling op Pinterest

Besthmenerberg
Besthmenerberg
mascha

Over mij

Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads. Vragen? Neem gerust contact op >>

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

error: Content is protected !!