...

Driebergen is een gemeente in de provincie Utrecht. Driebergen is onderdeel van de gemeente Utrechtse Heuvelrug en ligt in de omgeving van het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Bossen, zandverstuivingen en hei. Je vindt het allemaal rondom Driebergen. Met andere woorden, de omgeving van deze gemeente is perfect voor mooie wandelingen. In dit artikel geef ik tips voor 3x wandelen bij Driebergen. 

Wandeling op heidestein

1| Landgoed Heidestein | 4,5 kilometer

Landgoed Heidestein ligt verscholen in de bossen tussen Driebergen en Zeist. Allerlei overblijfselen van het historische landgoed, zoals het theehuis en de vijver, geven het landgoed zijn eigen sfeer. Je kunt het allemaal tegenkomen tijdens deze wandeling van het Utrechts Landschap. Deze wandeling, vlakbij Driebergen, voert u langs een aantal historische plaatsen over dit prachtige natuurgebied.

De wandeling van 4,5 kilometer op Landgoed Heidestein kan ik alleen maar omschrijven als sprookjesachtig. De bossen, het meer, de beekjes, het heideveld, het theehuis en de schaapskooi.  De afwisseling tussen bos, hei en de mooie gebouwen zorgt ervoor dat ik mij geen seconde heb verveeld tijdens deze route. Deze wandelroute over Landgoed Heidestein is een echte aanrader. Vooral ook wanneer je met jonge kinderen gaat lopen.

Praktische informatie

De wandeling: Wandelroute Heidestein
Afstand: 4,5 kilometer
Soort wandeling: rondwandeling
Startpunt: Vanaf de parkeerplaats
Parkeren: Prinses Margrietlaan

wandelroute driebergen

2| Wandelen vanuit Driebergen | 7,2 kilometer

De directe omgeving van Driebergen heeft een aantal ‘verborgen’ pareltjes, die ik bij toeval tijdens deze wandeling tegenkwam. Ik moest in Driebergen zijn voor een afspraak en besloot een wandeling te koppelen aan dit bezoek. Vanuit het centrum, dat ook super leuk is om te bezoeken overigens, ontdekte ik deze parels.

Ik ben tijdens de wandeling rondom Driebergen ontzettend verrast door wat ik tegenkwam. Van de Lourdesgrot, tot de zandverstuivingen met een schommel, de Zwitserse brug en de heidetuin. Een deel van de highlights zijn te zien op het terrein van voormalig grootseminarie, dat in 1853 werd gesticht. De wandeling neemt je mee vanuit het centrum van Driebergen, door de bosrijke omgeving van Driebergen, langs horeca Klein Zwitserland, terug naar het centrum

Praktische informatie

De wandeling: Rondje Driebergen
Afstand: 7,2 kilometer
Soort wandeling: rondwandeling
Startpunt: Parkeerplaats aan de Appelgaard, Driebergen
Markering: Komoot App

wandelen bornia

Naast Landgoed Heidestein, ligt Landgoed Bornia. Bornia heeft haar naam te danken aan het landhuis dat hier in 1870 op de fundamenten van een 17e-eeuwse boerderij werd gebouwd. Bornia is een stuk groter dan Heidestein en kent dan ook nog meer afwisseling tussen loofbossen, naaldbossen, hei en zand. 

Wat mij betreft gaat Bornia de boeken in als één van de mooiste wandelgebieden op de Utrechtse Heuvelrug. Het is zo groot dat je er makkelijk tien kilometer kunt wandelen en zo afwisselend dat verveling niet aan de orde is. De geur van de naaldbossen, de lichtval in de loofbossen en de uitgestrektheid van de zandvlakten. Een schitterend gebied. Ik ben ook benieuwd hoe het er hier uitziet in augustus, wanneer de heide in bloei staat.

De route heb ik uitgestippeld via Komoot, omdat de wandelroute van het Utrechts Landschap met 5,5 kilometer te kort was voor deze mooie dag. Wil je niet via Komoot wandelen, dan is het een idee om de routes van het Utrechts Landschap van 4,5 kilometer (nummer 1 van dit artikel) over Heidestein en de wandelroute over Bornia van 5,5 kilometer aan elkaar te knopen.

Praktische informatie

De wandeling: Wandelen over Bornia
Afstand: 9 kilometer
Soort wandeling: rondwandeling
Startpunt: Parkeerplaats Bornia
Parkeren: Parkeerplaats, Traaij Driebergen
Markering: Komoot app

Wandelen bij  Driebergen kan ik aanraden

Zoals je nu waarschijnlijk al door hebt, is de omgeving van Driebergen een schitterende omgeving om te ontdekken. Je kunt er hele dagen doorbrengen en elke keer iets nieuws ontdekken. Combineer een wandeling met een bezoek aan het centrum van Driebergen of een bezoek aan één van de vele horecagelegenheden in de omgeving.

Meer op de Utrechtse Heuvelrug

Deel deze wandeling op Pinterest

Driebergen
Driebergen
mascha

Over mij

Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads. Vragen? Neem gerust contact op >>

error: Content is protected !!