...

Het is één van de mooiste plekken van Nederland, het Gasselterveld in Drenthe. Het super blauwe water, witte zand en de groene naaldbomen. Wanneer de zon schijnt, waan je jezelf in Italië, zo on-Nederlands. Maar niet alleen het meer, ook de bossen er omheen zijn een bezoek waard. Rond dit Gasselterveld zette ik een Komootroute uit van 8 kilometer. Vanaf het Boomkroonpad, rondom het water en door het bos. 

Praktische informatie

De wandeling: Komootroute Gasselterveld
Afstand: 8  kilometer
Soort wandeling: rondwandeling
Start: Parkeerplaats Boomkroonpad in Drouwen
Markering: GPX – Komoot
Hond: De hond mag aangelijnd mee

Boswachterij  Gieten-Borger

Vlak boven het Drentse dorp Borger ligt Boswachterij Gieten-Borger. Dit onderdeel van de Hondsrug is een uitgestrekt bos vol voornamelijk naaldbomen, veengebieden, heidevelden, vennen, het Boomkroonpad en het Gasselterveld. Het bos bestaat al ruim 100 jaar en tijdens de aanleg kwamen keien uit de IJstijd. Deze keien zijn verwerkt in de verschillende bospaden die je nu bewandelt door het bos. Eén van de routes die je kunt wandelen in deze boswachterij is Trage Tocht Papenvoort 2. Een prachtige route langs alle verschillende landschappen van de boswachterij. 

De start en finish bij het Boomkroonpad

Eén van de bekende attracties uit Boswachterij Gieten-Borger is het Boomkroonpad. Het is een pad van 125 meter lang op 22,5 meter hoogte. Voor 4 euro wandel je als volwassenen door de toppen van de bomen. Het is een leuke attractie wanneer je met kinderen bent. Ik vond het als kind dan ook fantastisch. Als volwassene is het een kort tochtje em voor je het weet sta je weer beneden. Bij het Boomkroonpad is een uitgebreide parkeerplaats, een horecagelegenheid en informatiecentrum van Staatsbosbeheer. De perfecte plek dus voor de start en de finish van deze Komootroute.

Gasselterveld

Komootroute rondom het Gasselterveld

De Komootroute start dus vanaf het Boomkroondpad en gaat via leuke kronkelige bospaadjes naar de rand van het Gasselterveld. De Komootroute volgt smalle paden langs de rand van het water van het grote meer, over het recreatiestrand, en via verschillende bospaden weer terug naar de parkeerplaats. De route gaat geheel over onverharde paden. Hier en daar kruist de route een MTB pad en op drukke dagen is het dan ook even oppassen. 

Kronkelige bospaden

De route start over prachtige bospaden. Boswachterij Gieten-Borger bestaat voornamelijk uit naaldbossen. In naaldbossen hangt, vind ik, vaak een magische sfeer. De bosbodem is bedekt met mos en de zon zoekt een weg tussen de bomen door. Via smalle paden zoekt de route een weg naar de zuidzijde van het Gasselterveld. 

Het Gasselterveld

Het Gasselterveld en haar, bekendere, kleine variant, ‘t Nije Hemelriek. Twee zwemplassen aan de rand van Boswachterij Gieten-Borger. Tot 2013 werd er hier zand afgegraven en ontstond er een kuil van 50 meter diep. Toen gestopt werd met afgraven, vulde de afgraving zich met water, dat door de witte zandbodem, azuurblauw kleurt. Sinds 2017 is het Gasselterveld een zwemplas met een officieel recreatiedeel in het noorden. 

De Komootroute pakt de kleine en smalle paden langs de oever van het Gasselterveld. Af en toe stap ik van de route af om met mijn tenen aan het water te staan. Ondanks dat ik hier nu niet voor het eerst kom, blijft de blauwe kleur van het water verbazen. De wandelpaden zijn van wit zand en kronkelen tussen naaldbomen door. 

Het recreatiestrand van het Gasselterveld

Aan de noordkant van het Gasselterveld is een deel van het water afgezet als zwemgebied en ligt een strand. Hier is het op warme dagen druk en iets verderop liggen er dan ook drie parkeerplaatsen. Hier zou je ook kunnen starten met deze Komootroute, maar de parkeerplaatsen zijn betaald parkeren en daarom koos ik voor parkeren bij het Boomkroonpad. 

Ik wandel helemaal rondom het Gasselterveld terug naar de zuidzijde. Daar stap ik het bos weer in. Via verschillende prachtige bospaden kom ik terug bij het Boomkroonpad. Hier wacht het toilet en een late lunch op mij. 

Komootroute rondom het Gasselterveld

Het Gasselterveld, of ‘t Nije Hemelriek zoals het in de volksmond veel genoemd wordt, is een gebied dat je gewoon een keer bezocht MOET hebben. Het Gasselterveld is zo on-Nederlands en zo bijzonder, daar wil je wandelen. En niet alleen het water is een bezoek waard, maar ook de boswachterij rondom het meer is prachtig. Eerder liep ik een wandelroute door een ander deel van de boswachterij naar het Gasselterveld. Ook die route is een aanrader. 

Andere wandelroutes in de omgeving van Borger

Borger is het toeristisch centrum van de Hondsrug en het Hart van Drenthe. In deze regio liggen fantastische natuurgebieden en prachtige wandelroutes. Hier een aantal ter inspiratie voor je:

Meer routes in Drenthe

Slapen bij… B&B  d’Ambacht Borger 

Slapen bij… B&B  d’Ambacht Borger 

In het oudste deel van Borger, Drenthe, staat B&B  d’Ambacht Borger van Ad en Diane. Op de bovenverdieping van hun jaren ‘30 woning hebben ze met heel veel aandacht en liefde hun B&B ingericht. Een warme en comfortabele plek om tot rust te komen en te genieten...

Deel deze wandeling op Pinterest

Gasselterveld
Gasselterveld
mascha

Over mij

Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads. Vragen? Neem gerust contact op >>

Wandelroutes en toegankelijkheid van gebieden verandert nog wel eens. Wandeldingen.nl is niet verantwoordelijk voor eventuele wijzigingen in het veld. Check voor je op pad gaat altijd de website van de (natuur)beheerder.
Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

error: Content is protected !!