...

Herfstwandelingen zitten boordevol met kleuren, kastanjes, eikels en paddenstoelen. Met zonnestralen tussen de bomen door en de geur van het bos. Het perfecte seizoen om te gaan wandelen.

De herfst is mijn favoriete seizoen. De bladeren aan bomen die ineens allerlei verschillende kleuren krijgen uiteenlopend van okergeel tot donkerbruin en van rood naar oranje. De geur van een nattige bosgrond en de paddenstoelen die omhoog schieten. Een perfecte herfstdag is er eentje waarbij de zon schijnt na een fikse regenbui. Na een wandeling in het bos plof je neer bij een boshut of restaurantje voor een heerlijke koffie, warme chocolademelk of een biertje. Fantastisch!

Mijn favoriete herfstwandelingen op een rij

In deze post zet ik mijn favoriete herfstwandelingen op een rij. Voordehand liggende gebieden met bijzondere wandelroutes en wellicht iets minder voor de hand liggende gebieden. Gebieden vol met mooie bossen perfect voor schitterende herfstwandelingen.

Amsterdamse Waterleidingduinen
Vechtende damherten tijdens de damhertenbronst half oktober

1. Amsterdamse Waterleidingduinen

Ja deze eerste mag absoluut niet missen in het rijtje van gebieden voor mooie herfstwandelingen. De Amsterdamse Waterleiding is een gebied waar ik al vaak ben geweest en jaargetij is er schitterend. De laatste keer maakte ik een heerlijke avondwandeling in de zomer.

Het gebied ligt tussen De Zilk (beneden) en Zandvoort (boven) en is in beheer van Waternet. Er zijn vier ingangen en vanuit elke ingang gaan er verschillende gemarkeerde wandelingen, waarbij de afstanden variëren van 5 kilometer tot 10 kilometer.

Damhertenbronst in de herfst

De Waterleidingduinen zijn vooral bekend om de damherten, die je tegenkomt tijdens een wandeling, maar ook vanwege de vossen en vele soorten vogels. Honderden herten lopen vrij rond en het is dan ook (bijna) gegarandeerd dat je er eentje (of veel meer) tegenkomt.

Middenin de herfst breekt de bronsttijd voor de damherten aan (rondom de herfstvakantie). De mannetjes trekken dan al knorrend (zo heet het bij damherten) door het gebied op zoek naar vrouwtjes. De heren die ze tegenkomen worden uitgedaagd tot prachtige gevechten.

Struinen tijdens je herfstwandelingen

Het fijne aan dit gebied is dat je er vrij mag struinen door de duinen. Dat betekent dat je niet op de paden hoeft te blijven. Door middel van hekken en borden wordt aangegeven in welke delen je niet mag komen, die zijn speciaal voor de dieren, maar verder mag je overal komen. Kruip tussen de bomen door, sluip een duin op of steek dwars over de open vlakten naar de overkant. 

Mijn favoriete ingang is Panneland, de tweede ingang vanaf Noordwijk gekeken. Deze ingang is bereikbaar door middel van het volgen van een kronkelweggetje naar een grote parkeerplaats en de Boshut Panneland. Het weggetje erheen geeft mij al een heerlijk ‘eropuit’-gevoel. En vooral die Boshut is een aanrader voor een kop koffie of een (alcoholvrij) biertje na een lange wandeling. Ik zou zeggen trek er deze herfst eens op uit.

Provincie: Noord-Holland
Adres: vier ingangen
Entree: € 1,50 p.p. of € 10,- voor een jaarkaart
Parkeerkosten: € 2,- per auto

kaapse bossen
Allerlei soorten paddenstoelen vind je in de Kaapse Bossen

2. Kaapse Bossen

De Kaapse bossen liggen bij Doorn, midden in het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug en staan bekend om de vele paddenstoelen in de herfst. Wil ik paddenstoelen fotograferen? Dan is dit het gebied waar ik heen ga voor mijn herfstwandelingen.

Het bos is uitgestrekt en veelzijdig. In 2020 trok ik een dag door die bossen en wilde na afloop van de wandeling absoluut niet naar huis. 

Warme koffie na je wandeling

Ook dit gebied is, zoals vele gebieden die ik bezoek, in beheer van Natuurmonumenten. Je wandelt er langs boswallen, eikenhakhout, uitkijktoren De Kaap en theehuis Helenaheuvel. De zonnestralen die door de takken heen komen, de geuren van het mos als het net geregend heeft en dat sluit je dan af met een heerlijke kop koffie op het terras van de Helenahoeve. 

Schitterende herfstwandelingen

In de herfst staat de bosvloer bezaaid met de mooie paddenstoelen. Check de berm naast de wandelpaden, de boomstammen en – stronken. Je zult er genoeg vinden. Maar ook is de jacht op kastanjes, eikels en beukennootjes hier geopend in de herfst.

Bekijk rustig meer informatie over het gebied en de wandelingen op de website van Natuurmonumenten. Of ga eens met de boswachter op pad voor het spotten van die bekende paddenstoelen.

Provincie: Utrecht
Adres: o.a. Parkeerplaats Groene Entree Kaapse Bossen
Entree: gratis
Parkeren: gratis

wandelroute veluwezoom
Herfst op de Veluwezoom

3. Nationaal Park De Hoge Veluwe

Ik kwam als kind zijnde al in het Nationaal Park met mijn ouders en ook de afgelopen maanden heb ik het park vaak bezocht. Soms vroeg in de ochtend, soms overdag, maar vaker in de avonduren, de uren dat het wild actief is.  

In het park is van alles te doen. Fietsen op de gratis witte fietsen die er staan (ja mensen gratis te gebruiken), uren wandelen over de wandelpaden of een rondje in de avonduren met de auto.

Heerlijke herfstwandelingen

Ik heb al heel wat kilometers gewandeld door dit park (naast de nog veel meer kilometers gefietst). Doordat het gebied uit zoveel verschillende soorten natuur bestaat is een herfstwandeling hier dan ook niet te missen. De kleuren en geuren die er in het park hangen op een herfstdag zijn onmiskenbaar. En dan de kans dat je een wild zwijn, ree of edelhert tegen het lijf loopt, maakt het geheel natuurlijk af. 

Echt als je naar de Veluwe wilt en je wilt wild spotten? Stuur mij even een berichtje en ik geef je wat tips over waar je de meeste kans maakt. 

Provincie: Gelderland
Adres: er zijn drie entrees. Mijn favorieten zijn Hoenderloo en Otterloo
Entree: Momenteel rond de 11 euro per persoon
Parkeren: rond de 4 euro

Meer informatie over prijzen >>

Het Deelerwoud
Lange boslanen

4. Het Deelerwoud

Ook buiten het Nationaal Park zijn er zo ontzettend veel mogelijkheden op de Veluwe. Denk aan het Deelerwoud. Het Deelerwoud ontdekte ik via een kennis van mij in de zomer van 2020. Ik wandelde er, heel vroeg in de ochtend, een wandeling van Natuurmonumentene. Het was een heerlijke wandeling waarbij de natuur met mij samen wakker werd.

Na tien minuten stond ik al oog in oog met een wild zwijn. Een bijzondere ontmoeting waarbij we elkaar heel even doodstil in de ogen staarden. Deze ontmoeting werd gevolgd door ontmoetingen met een ree en haar jong, vijf edelherten (dames), een ree op het heideveld en een wild zwijn op weg naar de auto.

Door het gebied loopt er ook een route van 11 kilometer van de Crossbill Guide Veluwe

Provincie: Gelderland
Adres : Parkeerplaats Herberg De Woeste Hoeve & Parkeerplaats Deelerwoud Deelen
Entree: gratis
Parkeren: gratis

Veluwezoom
Schitterende paddenstoelen in het Nationaal Park

5. De Onzalige Bossen op de Veluwezoom

De Veluwezoom, één van de Nationaal Parken op de Veluwe. Een gebied van 5.000 hectare vol met prachtige wandelpaden en fietspaden. Ik heb al een aantal wandelingen gelopen door het gebied waaronder de Bronstroute, de Sprengenroute en de Heuven en Beekhuizenroute

Eigenlijk is wandelen in de herfst op heel de Veluwezoom een aanrader. Er is zoveel bosgebied te vinden dan je de kleuren niet kunt missen.

Onzalige bossen

De mooiste wandeling op de Veluwezoom, al zeg ik het zelf,  stippelde ik zelf uit via knooppunten. Deze route neemt je gedurende 12 kilometer mee over (natuurlijk) de heide, maar ook door schitterende stukken bos, zoals de Onzalige Bossen. De sfeer die er hangt is echt zo fijn. Je voelt gewoon dat het oude bossen zijn en ik weet zeker dat er heel veel paddestoelen te vinden zijn! Oh en voor je het weet kom je een Schotse Hooglander, wilde pony of wild zwijn tegen 😉

Provincie: Gelderland
Adres: Heuvenseweg 5, Rheden
Entree: gratis
Parkeren: gratis

De Eelerberg
Mooiste paddenstoelen

6. De Eelerberg

In het noorden van Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug ligt de Eelerberg, een bosrijk gebied dat je meeneemt over zandpaden en heuvels. Er lopen meerdere routes door het bos van Staatsbosbeheer in samenwerking met Wandelnetwerk Twente. Ik liep zelf pas geleden de vijf kilometer.

De afwisseling in boomsoorten, lichtinval en begroeiing onder de bomen zorgt ervoor dat elk bospad weer een andere beleving geeft. Ik zou hier in de herfst zo nog een keer willen lopen. Puur om te zien hoe mooi het bos is in alle herfstkleuren.

Sallandse Heuvelrug

De Sallandse Heuvelrug is überhaupt een mooi park om te wandelen. Ik wandelde er onder andere over de Holterberg, Sprengenberg en de Hellendoornse Berg

Provincie: Gelderland
Adres: Er zijn vele mogelijkheden om dit park te bezoeken
Entree: gratis
Parkeren: gratis

Amerongen
Schitterende kleuren

7. De Amerongse Bossen

Op de Utrechtse  Heuvelrug liggen niet alleen de Kaapse Bossen, maar ook de Amerongse Bossen. In de herfst van 2020 maakte ik daar een wandeling van 11 kilometer. Een schitterende tocht door een oranje, bruin, rood en okergeel bos. Perfect voor het rijtje herfstwandelingen dus.

De Amerongse Bossen liggen op de Amerongse Berg, het hoogste punt van de provincie Utrecht. Het is een gestage klim omhoog, die prima te doen is. 

Als je van boswandelingen houdt, van uitzichtpunten en schitterende bomenlanen, dan is deze wandeling een absolute aanrader. Door de afwisseling en de mooie plekken vlogen de kilometers voorbij. Dus ja wil je een afwisselende wandeling door het bos? Dan is dit er eentje voor jou!

Provincie: Utrecht
Adres: Bekijk alle mogelijkheden
Entree: gratis
Parkeren: gratis

Landgoed Staverden

8. Landgoed Staverden

Aan de rand van de Veluwe ligt Landgoed Staverden. Tussen prachtige bossen, vlakbij Ermelo, ligt het uitgebreide landgoed met een landhuis, koetshuis (nu bierbrouwerij), een brasserie en het winkeltje van Staverden. Dit is dan ook een kasteel-nederzetting. 

In de bossen van het landgoed is het heerlijk wandelen. Brede beukenlanen afgewisseld met heidevelden en boerderijen, behorend bij het landgoed. Ik wandelde het Speuldepad over het landgoed.

Ik ben er zelf ooit op een fototocht geweest met twee vriendinnen en we werden flink beloond met paddenstoelen die dag!

Provincie: Gelderland
Adres: Staverdenseweg 287, Staverden
Entree landgoed: gratis
Parkeren: gratis

Herfst

9. Koninklijk Landgoed De Horsten

In elk jaargetijde en met elk weertype kun je op De Horsten heerlijk wandelen. Of je nu al je zorgen van je af laat waaien in wind en regen, of urenlang gaat zitten mijmeren op een bankje. Op De Horsten kan het allemaal!

Ik kom er regelmatig aangezien het voor mij maar 10 minuten rijden is naar het landgoed. Je kunt een wandeling op De Horsten ook combineren met Landgoed Duivenvoorden. Ook hier stikt van de paddenstoelen. Op één plek staan wel tientallen vliegenzwammen bij elkaar. 

Het Landgoed bestaat voor een groot deel uit bosgebied en in de herfst kun je dus je lol op met de paddenstoelen, eikels en kastanjes. En na het fotograferen, genieten en rapen, kun je bijkomen met een lekkere koffie of thee bij het Theehuis in het voormalig jachthuis. 

Provincie: Zuid-Holland
Adres: Parkeerplaats Papeweg
Entree landgoed: 1 euro
Parkeren: gratis

Wandeling door Heerenduin

10. Nationaal Park Zuid-Kennemerland

In de duinen van Noord-Holland ligt het Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Het grenst aan de Amsterdamse Waterleidingduinen en biedt wandelroutes door bossen, duinvalleien en landgoederen. Ik heb er al meerdere routes gelopen, zoals Landgoed Duin- en Kruidberg, de Konikroute, door de Heerenduin en een route over Landgoed Elswout.

Delen van het bosgebied zijn naaldbossen en andere delen loofbossen, waaronder hele oude eikenbossen. De bossen kleuren in de herfst in de mooitste tinten en laten je genieten van onder andere paddenstoelen. En voor de stille wandelaars wellicht een ontmoeting met één van de damherten of reeën.

Provincie: Noord-Holland
Adres: Alle verschillende plekken vind je op de site van NP Zuid-Kennemerland
Entree: gratis
Parkeren: gratis

En nog veel meer…

Natuurlijk zijn er nog heel veel meer opties. Op websites van Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en de Landschappen (elke provincie heeft wel een ‘Landschap’-site) vind je nog veel meer ideeën voor wandeling. Heb je een leuke tip waar ik mooie wandelingen kan maken of paddenstoelen kan fotograferen? Laat het hieronder in de reacties aan mij weten. Ik ben altijd op zoek naar nieuwe pareltjes van plekken.

Meer wandelinspiratie

Deel deze wandeling op Pinterest

herfstwandelingen
herfstwandelingen
mascha

Over mij

Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads. Vragen? Neem gerust contact op >>

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

ReizenReizen
error: Content is protected !!