...

Vroeger keek je hier tot aan Lochem en Vorden, zo groot van het Grote Veld. Nu is het een groot bosgebied met verschillende heidevelden. De Heideroute Grote Veld is 5,6 kilometer en laat je kennis maken met de naald- en loofbossen. Geniet van de heidevelden onderweg en spot zonnebadende hagedissen en de schaapskudde.  

Praktische informatie

De wandeling: Heideroute Grote Veld
Afstand: 5,6 kilometer
Soort wandeling: rondwandeling
Startpunt: Parkeerplaats Grote Veld
Parkeren: Heidepolweg
Markering: Gele pijlen
Hond: De hond mag aangelijnd mee.

Grote Veld

In de buurt van Lochem in de Achterhoek ligt natuurgebied Grote Veld van Natuurmonumenten. Grote Veld was ooit echt een groot veld. Je kon kijken naar Lochem en Vorden en zag niets anders dan heide. Nu vind je, temidden van het bos, enkele verspreide heideveldjes. Om ervoor te zorgen dat deze heideveldjes niet dichtgroeien, wandelt hier Schaapskudde De Belhamel. 

Het gebied ligt tussen Lochem en Vorden. Door het natuurgebied gaan verschillende wandel-, fiets en mountainbikeroutes, onder andere van Natuurmonumenten. Ik heb gekozen voor de Heideroute Grote Veld van 5,6 kilometer. Ik wandel deze route op een zomerse zondagavond samen met Fieke van @wandelingetje.

Heideroute Grote Veld

Heideroute Grote Veld is een wandelroute van 5,6 kilometer. De start ligt bij de parkeerplaats Grote Veld. Hier volg je de gele pijlen door het mooie natuurgebied. De route gaat voornamelijk door het bos. Afwisselend met brede zandpaden en hele smalle kronkelpaden. Leuke doorkijkjes over heidevelden en bijzondere dieren. De route is makkelijk te volgen en biedt weinig uitdagingen onderweg. 

heideroute grote veld

De Schaapskooi

Vanaf de start gaat de route een stukje over smalle bospaden. Fieke en ik moeten achter elkaar lopen omdat de paden te smal zijn voor twee mensen naast elkaar. Vanuit de bossen verschijnt naast ons het opvallende gebouw van Schaapskudde De Belhamel. De schaapskooi is van Natuurmonumenten en de kudde begraast onder andere het Grote Veld tussen Vorden, Almen en Lochem, het Waliën, de Empese en Tondense Heide en langs het Twentekanaal tussen Almen en Lochem.

Langs het Grote Veld

Vanaf de schaapskooi gaat de heideroute door een klaphekje een groot veld over. Het is geen heideveld maar een uitgestrekt grasveld. Bijen vlinders vliegen heen en weer en de geur van wilde bloemen en een warme zomeravond hangen in de lucht. Lange schaduwen wandelen met ons mee. Vanaf het veld duiken we het bos weer in. Soms naast en soms achter elkaar aanwandelend. Langs een mooi uitkijkpunt over het veld komen we uit aan de rand van het grootste heideveld van Grote Veld. Een schitterend veld vol met heide en we vragen onszelf hardop af hoe dit er in augustus / september uit zal zien, wanneer de heide in bloei staat. 

heideroute grote veld

Kronkelend door het bos

We banen ons een weg door het bos over smalle paden die geen meter recht lopen. Het is letterlijk kronkelen en om iedere bocht ligt er weer iets nieuws moois. Zonnestralen die zich een weg banen door de takken, fladderende vlinders, de roep van een raaf en de geur van de zomer. Doordat een groot deel van de route door het bos gaat, is het lekker wandelen op deze warme dag. Vanuit het bos komt de route uiteindelijk uit bij de parkeerplaats. 

Heideroute Grote Veld

Wat een prachtig gebied voor een (avond)wandeling. De Heideroute Grote Veld heeft de perfecte lengte voor een kennismaking met dit mooie gebied. Door de continue afwisseling van landschap (van loofbossen naar naaldbossen) en soort wandelpad was van eentonigheid absoluut geen sprake. De uitzichten over de heidevelden die er nog zijn, geven een idee hoe het er hier een eeuw geleden uit moet hebben gezien, toen alles nog heide was. Daarnaast is de route goed te volgen met de gele pijlen. Ook niet onbelangrijk.

Meer wandelroutes dichtbij Grote Veld

Zoals eerder al geschreven, ligt Grote Veld tussen Vorden en Lochem en laten hier nou heel veel mooie wandelopties te vinden zijn. Hieronder een aantal mogelijkheden voor je op een rij:

Meer routes in de Achterhoek

15x Wandelen in Gelderland: Ontdek mooie wandelroutes

15x Wandelen in Gelderland: Ontdek mooie wandelroutes

Gelderland, de grootste provincie van Nederland, is een walhalla aan wandelmogelijkheden. Deze prachtige provincie heeft gevarieerde landschappen, die vragen om wandelend ontdekt te worden. In dit artikel laat ik je kennismaken met wandelen in Gelderland en neem je...

Deel op Pinterest

heideroute grote veld
heideroute grote veld
mascha

Over mij

Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads. Vragen? Neem gerust contact op >>

Wandelroutes en toegankelijkheid van gebieden verandert nog wel eens. Wandeldingen.nl is niet verantwoordelijk voor eventuele wijzigingen in het veld. Check voor je op pad gaat altijd de website van de (natuur)beheerder.
Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

error: Content is protected !!