...

De Lochemse Berg ligt in de Achterhoek. Een gebied om te genieten van de vele kilometers aan wandelpaden en de schitterende uitzichten. Verken de bossen en landerijen en ontdek historische boerderijen en de Belvedére op de top. In deze wandelroute van Geldersch Landschap & Kasteelen wandel je in 7 kilometer langs de mooiste plekken. Dus trek je wandelschoenen aan en ga op pad. 

Praktische informatie

De wandeling: Route Lochemse Berg
Afstand: 7 kilometer
Soort wandeling: rondwandeling
Startpunt: Parkeerplaats van Eethuis de Kaleberg, Lochemseweg 22 in Barchem
Markering: Routebeschrijving in pdf*
Hond: De hond mag aangelijnd mee. Sommige delen zijn losloopgebied. Maximaal 2 honden per begeleider

* Ik heb de route zelf in Komoot gezet. Deze vind je hier >>

Lochemse Berg

Het gebied dat de meeste van ons kennen als de Lochemse Berg bestaat eigenlijk uit twee ‘bergen’: de Lochemse Berg en de Kale Berg. De heuvels zijn het restant van een stuwwal die in de voorlaatste ijstijd door het landijs was opgestuwd. Het gebied wordt al bewoond sinds de late middeleeuwen. De zijden van de heuvels dienden toen als akkers, terwijl de vochtigere gronden in de dalen gebruikt werden voor grasland en hooiland. De gronden langs de heuvelranden en in de lagere gebieden waren verdeeld en gescheiden door houtwallen.

In de eerste helft van de 19e eeuw zijn de gemeenschappelijke gronden in delen verkocht. De Lochemse Berg en de Kale Berg zijn toen grotendeels bebost. Langs de randen bleven akkers en graslanden over. Door latere herverkaveling verdwenen veel houtwallen. Het gebied tussen de twee heuvels is echter vrij gaaf gebleven en dit is het landschap waar je nu nog doorheen kunt wandelen met de Wandelroute Lochemse Berg.

Wandelroute Lochemse Berg

De wandelroute start vanaf de parkeerplaats van Eethuis de Kale Berg. En of je de route nu linksom of rechtsom wandelt, je start altijd met een klim de berg op. Gedurende de route zijn er verschillende stukken waar een kleine klim in zit. De route is dan ook niet geschikt voor mensen die minder goed ter been zijn. Die hoogtes leveren overigens wel mooie uitzichten op. 

In 7 kilometer gaat de route langs schitterende plekken. Continu een ander landschap of historische gebouwen. Oude boerderijen, het 100-jarige Hotel Lochemse Berg en natuurlijk de Belvedere uit 1893. 

Ik wandelde de route linksom en startte aan de linkerkant van de parkeerplaats (met mijn gezicht naar het eethuis).

wandelroute lochemse berg

Bospaden en akkervelden

Vanaf de parkeerplaats wandel ik dus aan de linkerzijde het bos in. Het eerste stuk loop ik via een bospad de berg op. Met uitzicht op de weg beneden in het dal links van mij, is er af en toe een heerlijk uitzicht tussen de bomen door. Verspreid langs het pad staan er ook hele leuke huizen hier en daar. Echte boshuisjes. 

Vanuit het bos kom ik eerst langs een groot veld vol met wilde bloemen. En heerlijke zoete geur hangt in de lucht en, ondanks dat het nog vroeg in de ochtend is en de zon nog niet schijnt, zoemen er al heel wat bijen en hommels rond. Ten slotte gaat Wandelroute Lochemse Berg langs verschillende akkers. Het zijn koren-, mais, en hooivelden. Blauwe korenbloemen tussen het gele koren geven mij het echte zomergevoel. 

Oude boerderijen en Hotel Lochemse Berg

Vanaf de akkers, linksom de bossen weer in. Maar niet voordat ik langs één van de oude boerderijen van het Geldersch Landschap & Kasteelen kom. Het is het Berghuis, een oude  boswachterswoning die behoorde tot de Lochemse Berg. Het huis staat in de hoek van een weiland en heeft schitterende uitzichten over de landerijen. 

Na een korte wandeling door het bos kom ik uit bij Hotel de Lochemse Berg. Het is een plaatje van een gebouw, dat volgens de informatie al meer dan 100 jaar oud is. De wandelroute gaat voor het hotel langs om aan het einde van het terrein rechts de Lochemse Berg op te gaan. Op weg naar de top, op 49 meter hoog.

wandelroute lochemse berg

De Belvedere

En ok, ik moet toegeven dat het pad naar de top voor mij uitdagend was. Het is een pittige klim en op de benauwde dag dat ik deze wandelroute maakte, kwam ik rood aangelopen aan op de top. Maar gelukkig staat daar een picknickbank om bij te komen. En dat is niet het enige dat op de top staat. Op het hoogste punt van de Lochemse Berg staat ook een slanke ronde uitkijktoren uit 1893. In de toren bevond zich ooit een theeschenkerij. Nu is de toren niet meer open voor het publiek.

Toch is een bouwwerk als de Belvedere een bijzondere plek middenin het bos. Terwijl ik op deze plek sta, starend omhoog, heb ik het gevoel dat Rapunzel elk moment haar haar uit het hoogste raam kan werpen, zodat ik omhoog kan klimmen. ⁠“Rapunzel, Rapunzel….”

Continu een ander landschap

De afdaling de Lochemse Berg af, neemt de wandelroute mee over verschillende bospaden om uiteindelijk uit te komen tussen de maisvelden. Hier staan, langs het pad, eeuwenoude bomen met een schitterend wortelgestel. Ik kan niet anders dan heel even stilstaan bij hoe lang deze bomen hier wel niet moeten staan. 

Tussen de maisvelden door gaat de wandelroute het laatste stukje van de Lochemse Berg af om vervolgens de Kale Berg op te klimmen. De velden en het feit dat ik steeds hoger op de berg kom geeft schitterende uitzichten. Vergeet dan ook niet om af en toe om je heen te kijken. Aan het einde van de velden gaat de wandelroute het bos weer in en sta ik voor het laatste hoogtepunt van de wandelroute. 

wandelroute lochemse berg

Witte Wievenkuil

Op de Kale berg bevindt zich de mysterieuze Witte Wievenkuil, een diepe kuil waarin ’s nachts de Witte Wieven ronddwalen, met bloeddoorlopen ogen en haar op hun tanden. Althans dat is de legende. Een legende over Johanna. De rijke boerendochter Johanna is verliefd op arme boerenzoon Herbert… Maar Johanna’s vader wil dat ze met de rijke boerenzoon Albert trouwt. Hij verzint een opdracht voor de twee rivalen. Daarbij moeten ze de rust van de witte wieven verstoren. Die witte wieven wonen in een diepe kuil bij de Koerbelt. Herbert en Albert moeten rond middernacht een zware ijzeren haarspit in die kuil gooien. Albert koopt een snel duur paard, Herbert komt met een oude knol. Op het laatste moment deinst Albert terug. Maar Herbert durft wel. Hij weet op zijn knol aan de witte wieven te ontkomen. Ze gooien hem een bord na. Dat blijkt van goud te zijn. Daardoor is Herbert rijker dan Albert en krijgt hij de hand van zijn geliefde. De witte wieven hebben hem een mooi huwelijksgeschenk gegeven!

Overdag ziet de Witte Wievenkuil er gelukkig onschuldig uit. Geen sprake van wieven met bloeddoorlopen ogen of haar op hun tanden. Het is voor een de plek om nog even te genieten van de natuur en de geluiden van de vogeltjes. Niet veel verderop ligt namelijk alweer de parkeerplaats. 

Wandelroute over de Lochemse Berg

Afwisselend! Dat is hoe ik deze wandelroute over de Lochemse Berg het beste kan omschrijven. Om de paar honderd meter verandert het landschap. Wandel ik het ene moment over een boslaan, kom ik het volgende moment tussen de akkers terecht. Van velden vol wilde bloemen, naar maisvelden en boerenwegen. 

De wandeling kan als pittig worden gezien. Er zitten een aantal klimmetjes in. Bijvoorbeeld het stukje om bij de Belvedère te komen. Ook kent de route verschillende stukken door het mulle zand. Ikzelf heb regelmatig even pauze genomen om even te genieten van het uitzicht, en stiekem om op adem te komen. Ben je in of in de buurt van de Achterhoek, dan moet deze wandelroute op je bucketlist.

Meer routes in de Achterhoek

15x Wandelen in Gelderland: Ontdek mooie wandelroutes

15x Wandelen in Gelderland: Ontdek mooie wandelroutes

Gelderland, de grootste provincie van Nederland, is een walhalla aan wandelmogelijkheden. Deze prachtige provincie heeft gevarieerde landschappen, die vragen om wandelend ontdekt te worden. In dit artikel laat ik je kennismaken met wandelen in Gelderland en neem je...

Deel deze wandeling op Pinterest

wandelroute lochemse berg
wandelroute lochemse berg
mascha

Over mij

Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads. Vragen? Neem gerust contact op >>

Wandelroutes en toegankelijkheid van gebieden verandert nog wel eens. Wandeldingen.nl is niet verantwoordelijk voor eventuele wijzigingen in het veld. Check voor je op pad gaat altijd de website van de (natuur)beheerder.
Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

error: Content is protected !!