...

Nationaal Park Sallandse Heuvelrug in Overijssel is een heerlijke plek om te wandelen. Vele hoeken en gaten heb ik in de afgelopen jaren leren kennen. Voor deze wandelroute ging ik naar een hoek die ik nog niet kende, Ligtenberg. Tussen Holten en Nijverdal ligt daar Landgoed De Noetselenberg. Ik zette daar een wandelroute van 7,5 kilometer uit via Komoot. Het werd een wandeling door een winters sprookje. 

Praktische informatie

De wandeling: Wandelroute Ligtenberg
Afstand: 7,5 kilometer
Soort wandeling: rondwandeling
Startpunt: Parkeerplaats Ligtenberg
Parkeren: Parkeerplaats Ligtenberg
Markering: Komoot app
Honden: Aangelijnd mag de hond mee

Sallandse Heuvelrug

Het is één van de 23 Nationaal Parken die Nederland kent: de Sallandse Heuvelrug. Met 5.200 hectare is het één van de grootste parken van Nederland. Boerenland met koeien, akkers en velden, waterwinning en landgoederen. Bossen, heide en zandverstuivingen. Het is een van de plekken waar je in Nederland kunt bergwandelen. Denk aan de Holterberg, Sprengenberg, Noetselerberg, Hellendoornse Berg en de Eelerberg.

Wandelroute Ligtenberg

Ligtenberg is een dorp in de gemeente Nijverdal. Vlak buiten het dorp, tussen Nijverdal en Holten, ligt Parkeerplaats Ligtenberg. Vanaf deze parkeerplaats starten drie verschillende wandelroute van Wandelnetwerk Salland. De routes gaat voor een deel door het bos en een deel over boerenlandwegen. Ik heb er voor gekozen om een route uit te stippelen door het bos, zodat ik de hele route door het bos kan wandelen. 

De route die ik heb uitgezet kun je vinden in Komoot. Het is een route van 7,5 kilometer over Landgoed De Noetselenberg. 

Winter Wonderland

Vanaf het moment dat ik uit de auto stap, is het of ik in het boek Narnia ben beland. In plaats van uit een kledingkast, stap ik alleen uit een Toyota Aygo. Wandelroute Ligtenberg is geen wandelroute vol met highlights. Je komt geen decennia oude gebouwen tegen. Geen natuurlijke bijzonderheden of mooie wandelbankjes. Het is wel een route voor mensen die op zoek zijn naar rust. Ik kom tijdens de wandeling namelijk niet veel mensen tegen. 

De wandelroute is een mengelmoes van smalle bospaden en brede zandwegen. Soms wandel je over een geasfalteerd fietspad en andere keren struin je tussen de bomen door. Geen wandelpad is hetzelfde en hier en daar zit een klimmetje ook in de route verwerkt. Het is per slot nog steeds een heuvelrug. Ik doe drie uur over de 7,5 kilometer en 250 foto’s later kom ik terug bij de auto. Met een geheugenkaartje vol schitterende plaatjes en rode blosjes op mijn wangen. Wat een heerlijke ochtend. Moeder Natuur weet te verrassen. 

Meer Sallandse Heuvelrug

Deel deze wandeling op Pinterest

ligtenberg
ligtenberg
mascha

Over mij

Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads. Vragen? Neem gerust contact op >>

Wandelroutes en toegankelijkheid van gebieden verandert nog wel eens. Wandeldingen.nl is niet verantwoordelijk voor eventuele wijzigingen in het veld. Check voor je op pad gaat altijd de website van de (natuur)beheerder.
Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

error: Content is protected !!