...

In 2021 heb ik weer heel wat wandelroutes gewandeld en nu we het einde van het jaar naderen geef ik graag een opsomming van de voor mij, mooiste wandelroutes in Nederland in 2021.

Mijn 2021 stond vooral in het teken van korte wandelroutes. Door een blessure aan mijn achillespees, was ik genoodzaakt het aantal kilometers dat ik kan wandelen, weer op te bouwen vanuit niks. In mijn lijst mooiste wandelroutes 2021 zitten dus vooral korte routes. Mocht je liever lange routes lopen, haal dan vooral inspiratie uit de gebieden waar ik geweest ben en stippel een langere route voor jezelf uit. 

De routes die ik wandelde, zijn routes die ik zelf uitstippelde in Komoot en routes Staatsbosbeheer:

1. Het Springendal | 6,5 kilometer | Overijssel
2. Boswachterij Kootwijk | 6 kilometer | Gelderland
3. Moerputtenbrug | 5 kilometer | Noord-Brabant
4. Het Speulderbos | 6 kilometer | Gelderland
5. Paleispark Het Loo | 6 kilometer | Gelderland
6. Nationaal Park Dwingelderland | 5,5 kilometer | Drenthe

wandelroute Springendal

Het Springendal; adembenemend en sprookjesachtig

Een gebied waar ik voor 2021 nog niet van had gehoord, is het Springendal. Een gebied op de grens van Nederland met Duitsland en in één woord sprookjesachtig te noemen. De reden dat deze route in mijn lijstje van mooiste wandelroutes staat, is vanwege de bijzondere omgeving. 

Tijdens de wandelroute kom je langs bronnen (met van dat borrelde water), stromende beekjes, watervalletjes, vlonderpaden, heidevelden en met een beetje geluk een ree. Ik had tijdens de hele wandeling het idee dat ik in een sprookjesbos liep. De ontmoeting met de ree in het weiland aan het einde van de wandelroute was voor mij de slagroom op de taart.

Dus als eerste in de lijst mooiste wandelroutes in Nederland noem ik voor 2021: Het Springendal.

Praktische informatie

De wandeling: Wandelroute Springendal
Afstand: 6,5 kilometer
Soort wandeling: rondwandeling
Startpunt: Parkeerplaats (wandelpad achteraan parkeerplaats)
Parkeren: Parkeerplaats Natuurgebied Springendal
Markering: Komoot app

wandelroute Hoog Buurlo

Boswachterij Kootwijk bij Hoog Buurlo: verrassende vergezichten

De wandelroute door boswachterij Kootwijk, op de Veluwe, heb ik zelf uitgestippeld via de Komoot app. Ik startte de route in Hoog Buurlo. Wat deze wandelroute voor mij één van de mooiste wandelroutes maakt, is het uitzichtpunt waar ik halverwege de route uitkom. Ik wandel al een tijdje door het bos en vanuit het bos loop ik een heuvel op. Bovenop de heuvel staat een bankje met schitterend uitzicht over de heide.

Tijdens deze wandeling heb ik lange tijd gezeten op dat bankje. Maar niet alleen het uitzicht heeft deze wandelroute op de lijst gekregen hoor. Ook de kronkelpaden door het bos, de tekenen van de aanwezigheid van wild en de bijbehorende spanning. De route gaat door donkere loofbossen en lichte naaldbossen en natuurlijk door het gehucht Hoog Buurlo met de schaapskooien.

Dat maakt de wandelroute Hoog Buurlo de tweede in de lijst van mooiste wandelroutes in Nederland voor 2021.

Praktische informatie

De wandeling: Wandelroute Hoog Buurlo
Afstand: 6 kilometer
Soort wandeling: rondwandeling
Startpunt: Parkeerplaats
Parkeren: Parkeerplaats Hoog Buurlo, Hoog Buurloseweg
Markering: Komoot app

Moerputtenbrug

Moerputtenbrug; uniek en tegenstrijdig

Het idee voor een wandeling over de Moerputtenbrug haalde ik van Instagram. De Moerputtenbrug is een oude spoorbrug van bijna 600 meter lang, middenin een natuurgebied. Het is een plek waar de tegenstrijdigheid van natuur en industrie samen komen. 

De wandelroute is van Staatsbosbeheer en volgt gele markeringen. Vanaf de kleine parkeerplaats loop je de natuur in en daar verschijnt ineens die grote brug. je loopt letterlijk tussen de sporen waar vroeger de trein overheen reed. 

Naast deze grote gele brug komt de route door een soort polderlandschap. Over een breed wit pad wandel je langs bijzondere velden met unieke dieren zoals het pimpernelblauwtje. Naar het einde van de route volg je een vlonderpad door een moerasgebied, terug naar de parkeerplaats. 

De tegenstrijdigheid van industrie en natuur is wat de wandelroute Moerputtenbrug het in mijn lijstje van mooiste wandelroutes 2021 plaatst.

Praktische informatie

De wandeling: Bruggenroute Moerputten
Afstand: 5 kilometer
Soort wandeling: rondwandeling
Startpunt: Parkeerplaats
Parkeren: Moerputten, Deutersestraat, Den Bosch
Markering: gele route

wandeling Speulderbos

De duintjes wandeling Speulderbos; oog-in-oog met wild

Het is net na zonsopkomst wanneer ik door het Speulderbos wandel voor de Duintjes wandeling. Het is een spannende ochtend, want ik kom regelmatig wilde zwijnen tegen. Dat moment dat ik oog-in-oog sta met een moeder met jongen en zij duidelijk laat merken dat ze mij hier niet wil hebben, is wel even slikken. Maar wanneer even verderop de zon tussen de bijzonder gekromde bomen doorkomt, heeft de spanning plaatsgemaakt voor pure bewondering.

Het Speulderbos is een bijzonder bos, waar het licht verandert in magie. Dat deze wandelroute in de lijst is gekomen, heeft dan ook heel veel te maken met dat licht en die dansende bomen te maken en natuurlijk met het wild dat hier woont.

Praktische informatie

De wandeling: De Duintjes wandeling Speulderbos
Afstand: 5,8 kilometer
Soort wandeling: rondwandeling
Startpunt: Parkeerplaats
Parkeren: Parkeerplaats De Duintjes, Garderenseweg, Garderen
Markering: rode route

wandelen in paleispark het loo

Paleispark Het Loo

Naast wandelen in het bos of op de heide, kun je mij ‘s nachts ook zeker wakker maken voor een wandeling over een landgoed. Ik houd van de sfeer die er hangt. Ik kom graag in Engeland en bezoek daar ook altijd landhuizen en kastelen. De mooiste verhalen en tuinen kom ik dan tegen. Paleispark Het Loo, en dan vooral ook het park rondom het oude jachtslot, doen mij heel erg denken aan Engeland. Statige lanen, een doolhof, het hertenkamp, de paardenbegraafplaats en dan natuurlijk het oude kasteel. Het geeft allemaal een koninklijk sfeertje aan deze wandelroute.

Ik heb de route zelf uitgestippeld via Komoot, zodat ik, vanwege mijn blessure, zelf de afstand kon bepalen. Door het paleispark lopen ook wandelroutes vanuit het Kroondomein (waar het park onderdeel van is). 

Deze bijzondere sfeer en de highlights in het oude park* maken dat deze route in mijn lijst met mooiste wandelroutes in Nederland 2021 staat. 

* let op: het oude park is maar twee maanden per jaar open in april en mei.

Praktische informatie

De wandeling: Wandeling langs het Oude Slot
Afstand: 5,9 kilometer
Soort wandeling: rondwandeling
Startpunt: Parkeerplaats
Parkeren: Parkeerplaats Bosloo, Koningslaan, Apeldoorn
Markering: Komoot app
Entree: 2 euro

plankenpad route

“Plankenpad route” NP Dwingelderveld

De route over het plankenpad door het NP Dwingelderveld is er eentje, die net als de route over de Moerputtenbrug, op deze lijst staat omdat het net even anders wandelen is. Ruim een derde van de route wandel je namelijk niet over een gewoon pad, maar over een plankenpad.

Naast dat het wandelen over de plankenpaden ontzettend leuk is om te doen, brengt deze wandelroute je ook door mooie gebieden van het Nationaal park. Er is ook een kans dat je wilde dieren tegenkomt. Eigenlijk heet de wandelroute Boswandeling Spier, maar wanneer je googlet op plankenpad dwingelderveld dan snap je helemaal waarom deze echte naam niet helemaal past 😉

De speelse en opvallende manier van wandelen over de plankenpaden is wat ervoor gezorgd heeft dat ook deze route een plekje heeft veroverd in mijn lijst van mooiste wandelroutes in Nederland van 2021.

Praktische informatie

De wandeling: Wandelroute Boswandeling Spier
Afstand: 5,5 kilometer
Soort wandeling: rondwandeling
Startpunt: Bezoekerscentrum Staatsbosbeheer / Boslounge Spier
Parkeren: Parkeerplaats Oude Postweg Spier
Markering: Paaltjes met witte bordjes met een zwart poppetje

Meer wandeltips

Dagboek van een wandelaar #12: mijn favoriete wandelroute 

Dagboek van een wandelaar #12: mijn favoriete wandelroute 

Wat is je favoriete wandelroute? Eén van de vragen die mensen mij regelmatig stellen. Ik weet niet wat mensen als antwoord verwachten. Er zijn honderden, duizenden (misschien wel meer) wandelroutes in Nederland. Willen ze dat ik daar één route uit haal? Dat wordt een...

Deel deze wandeling op Pinterest

Trage Tocht Sprengenberg
Trage Tocht Sprengenberg
mascha

Over mij

Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads. Vragen? Neem gerust contact op >>

error: Content is protected !!