...

2020… het zit er alweer (bijna) op. Voor ons allemaal een raar jaar. Een jaar vol lockdowns, maatregelen, coronatesten en thuiswerken. Maar ook, voor mij in ieder geval, een jaar een KvK inschrijving, de start van mijn webshop en vooral veel, heel veel wandelingen. De afgelopen week ben ik door alle wandelingen gegaan, die ik de afgelopen 12 maanden heb gemaakt. En er zaten meerdere pareltjes tussen. In deze blog geef ik jullie mijn ultieme top 5 van alle wandelingen.

Kasteel Amerongen

In november van 2020 maakte ik één van de meest indrukwekkende boswandelingen die ik tot nu toe heb gemaakt, door de Amerongse Bossen. Het was een wandeling die ik vond op de website van Holland.com rondom Kasteel Amerongen. En de term ‘rondom’ is hier een ruim begrip. Je start voor Kasteel Amerongen en daarna neemt de wandeling je al snel mee over de Amerongse Berg om vervolgens naast het kasteel weer uit te komen, 11 km later. 

Ik zelf liep de wandeling in de herfst en dat is een absolute aanrader. De kleuren van de blaadjes aan de bomen, de ‘rode loper’ over de bospaden (veroorzaakt door de gevallen blaadjes) en de geur die er hing…. Een perfecte wandeling voor een mooie herfstdag. 

Lees mijn avonturen tijdens deze wandeling >>

Praktische informatie

Startpunt & finish: Parkeerplaats Kasteel Amerongen
Wandelroute: Wandelen rondom kasteel Amerongen
Afstand: 11 kilometer
Markering: Er is geen markering. De route is te wandelen via een pdf
Soort wandeling: rondwandeling
Honden toegestaan

Voornes Duin

In de nazomer vond ik via Natuurmonumenten een wandeling over het Zuid-Hollandse eiland Voorne-Putten. Het is een wandeling van 12 kilometer die mij meeneemt door duinvalleien kleurige bloemen, over de toppen van de zandduinen, door een bosgedeelte en langs het strand van de Haringvliet. Ik zie vlinders, Schotse Hooglanders, reeën, watervogels en zeehonden. Een wandeling die zeker op je lijstje thuishoort van duinwandelingen en zeelucht houdt en een aanrader voor de lente en de (na)zomer.

Lees mijn avonturen tijdens deze wandeling >>

Praktische informatie

Startpunt: Voornes Duin, Parkeerplaats Waterbos
Route: Wandelroute Voornes Duin via de app van Natuurmonumenten
Afstand: 12 kilometer
Markering: Er is geen markering. De wandeling is te lopen via de app van Natuurmonumenten
Soort wandeling: rondwandeling

lint- en liniepad

Lint- & Liniepad, klompenpad

Het Lint- en Liniepad is het eerste klompenpad dat ik ooit heb gelopen en het smaakt naar meer. Een heerlijke route door de polder die je mee terugneemt in de geschiedenis. Je wandelt langs en over verschillende forten en verdedigingswerken en proeft van de sfeer zoals militairen hier in de afgelopen eeuwen Nederland hebben beschermt tegen de vijand. Een indrukwekkende wandeling van 10 kilometer die ook super leuk is om te wandelen met kinderen. 

Wandel met mij mee langs en over de forten >>

Praktische informatie

Naam wandeling: Lint- en Liniepad
Afstand: 10 kilometer
Soort wandeling: rondwandeling
Startpunt: Provincialeweg 1, 3998 JE Schalkwijk
Parkeren: bij het startpunt is een parkeerplaats (en horeca)
Openbaar Vervoer: Bushalte De Brink
Markering: de oranje bordjes met de klom

Landgoed Eerde

Ik ben op vakantie in Overijssel in september wanneer ik dit landgoed ontdek. Wat volgt is een heerlijke wandeling, waar ik ruim de tijd voor neem. Gedurende 12 kilometer laat het landgoed zich van al haar mooie kanten zien. De wandeling neemt je mee over het parkland rondom het kasteel, langs de boerderijen en weilanden die bij het landgoed horen,  over bospaden en heidevelden.

Tijdens elke pauze die ik neem, krijg ik gezelschap van dieren. Een roodborstje, een konijntje en twee reeën. En als ik na 11 kilometer een ijsje haal bij een boerderij en krijg ik gezelschap van de hond van de boerenfamilie.

Lees over de avonturen tijdens mijn wandeling over het landgoed >>

Praktische informatie

Naam wandeling: Historisch Eerde
Afstand: 11 kilometer
Soort wandeling: rondwandeling
Startpunt: Kasteellaan 1, 7731 PJ Ommen
Markering: Een combinatie van twee rode routes en het beste te volgen met de app van Natuurmonumenten

Het deelerwoud

Het Deelerwoud

Meerdere wandelingen die ik maakte in 2020, maakte ik omdat ik heel graag wild wilde spotten. Ik trok daarvoor naar verschillende delen van de Veluwe en vooral het Deelerwoud is mij bijgebleven. Ik startte de wandeling al om 7.05 uur ‘s morgens en om 7.10 uur stond ik al oog in oog met het eerste wilde zwijn. De daarop volgende 2,5 uur en 8 kilometer volgen er nog meer wilde zwijnen, edelherten en reeën. De wandeling neemt je mee door het bos en over het heideveld. Ik weet bijna zeker dat als je ‘s morgens vroeg gaat wandelen en heel stil bent, jij ook dit soort mooie ontmoetingen kan hebben. 

Lees hier meer over mijn ontmoetingen met het wild >>

Praktische informatie

Naam wandeling: Herten spotten in het Deelerwoud
Afstand: 8 kilometer
Soort wandeling: rondwandeling
Startpunt: Parkeerplaats Herberg De Woeste Hoeve

Markering: Blauwe route

Let op!! Tijdens de edelhertenbronst is een deel van de wandeling afgesloten om de edelherten rust te gunnen.

mascha

Over mij

Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads. Vragen? Neem gerust contact op >>

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

error: Content is protected !!