...

Denk je aan Garderen dan denk je aan een sfeervol dorp op de Veluwe. Jaarlijks trekken duizenden toeristen naar de regio voor een bezoek aan het dorp. Omringd door verschillende bossen, landgoederen en heidevelden is het een mooie omgeving voor je wandelavonturen. In dit artikel neem ik je mee langs wandelroutes die starten rondom Garderen of in de omgeving van Garderen. 

Meer over Garderen

Het dorp ligt in de gemeente Barneveld en heeft zo’n 2.000 inwoners.De oudste vondsten in de omgeving van Garderen zijn bijna 5000 jaar oud. Dit betekent niet dook het dorp Garderen zo oud is. Het dorp ontstond zo’n 1.700 jaar geleden in de de vroege middeleeuwen. De prachtige omgeving is één van de redenen waarom er jaarlijks duizenden toeristen naar het dorp trekken. Er zijn ook genoeg restaurants voor een kop koffie, lunch of borrel na afloop van je wandeling. 

Wandelroutes bij Garderen

Het dorp Garderen ligt ingesloten tussen verschillende schitterende natuurgebieden zoals de Speulder- en Sprielderbossen, Landgoed Schovenhorst en het Kroondomein. Iets verderop liggen het Putterbos, Landgoed Staverden en het Kootwijkerzand. Laat mij je meenemen langs verschillende wandelroutes rondom Garderen.

wandelen Garderen

Staatsbosbeheer Wandelroute De Duintjes – 5,8 kilometer

Wandelroute De Duintjes start vanaf een parkeerplaats vlak buiten Garderen. Het is een route die start en eindigt over een heuvelachtig landschap, vandaar de naam van de route. Je wandelt voor bijna 6 kilometer door de zuidzijde van het Speulderbos. De route wandelt langs de bekende dansende bomen en voor een deel door een honden losloopgebied. Op sommige plekken gaat de route over smalle paden en wie weet kom je daar wel een rotte zwijnen tegen, zoals ik. Het is een korte route maar één van de leukste wandelroutes bij Garderen die ik heb gemaakt. 

→ Lees hier meer over deze wandelroute >>

Praktische informatie

De wandeling: De Duintjes wandeling Speulderbos
Afstand: 5,8 kilometer
Soort wandeling: rondwandeling
Startpunt: Parkeerplaats De Duintjes
Parkeren: Parkeerplaats De Duintjes, Garderenseweg, Garderen
Markering: rode bordjes
Honden: Aangelijnd toegestaan. Deels losloopgebied

Wandelroute Landgoed Schovenhorst – 8 kilometer

Landgoed Schovenhorst ligt tussen Putten en Garderen met verschillende bomentuinen waarin collecties bomen per landstreek uit de hele wereld zijn samengebracht. Je struint er doorheen over smalle paadjes en leest alles over de bomen die je tegenkomt. OM de aangelegde bomentuinen liggen bospercelen met grafheuvels. Maar het bekendste onderdeel van het landgoed is de Bostoren en dit is ook de reden dat deze route bij de beste wandelroutes rondom Garderen hoort.

De bostoren is een toren die je (als je geen hoogtevrees hebt) gewoon moet beklimmen. Voor 4 euro klim je naar 40 meter hoog voor een uitzicht over het landgoed en de omgeving. Bovenop de toren ligt een kleine tuin en ook de architectuur van de toren is bijzonder. Via trappen binnen en buiten de toren klim je omhoog. Maar je kunt er ook voor kiezen om via het net te klimmen voor een deel. 

→ Wil je meer weten over het landgoed en de bostoren, lees dan dit artikel >>

Praktische informatie

De wandeling: Cultuurhistorische Route
Afstand: 8 kilometer
Soort wandeling: rondwandeling
Startpunt: Parkeerplaats hoek Garderenseweg & Nieuw Prinsenweg
Parkeren: Parkeerplaats hoek Garderenseweg & Nieuw Prinsenweg
Markering: rode paaltjes
Honden: Aangelijnd toegestaan.

wandelen Garderen

Klompenpad Speuldepad – 13 of 16 kilometer

Eén van de mooiste Klompenpaden die ik tot nu toe liep is het Speuldepad. Een route van 16 kilometer en in te korten naar 13 kilometer. De route start vanaf Landgoed Staverden en neemt je mee door de Leuvenumse Bossen en over Landgoed Leuvenum. Vanaf het landgoed duik je de bossen in, om via boerenlandweggetjes bij Landhuis Leuvenum uit te komen. Langs uitgestrekte heidevelden en over schitterende brede bomenlanen. Je wandelt langs kabbelende beekjes en de witte pauwen van Landgoed Staverden. Een heerlijke route voor een kennismaking van de twee landgoederen en een topper voor de lijst van wandelroutes bij Garderen.

→ Bekijk hier mijn magische avonturen op het Speuldepad >>

Praktische informatie

De wandeling: Klompenpad Speuldepad
Afstand: 16 of 13 kilometer
Soort wandeling: rondwandeling
Startpunt: Uddelermeerweg in Ermelo
Parkeren: Parkeerplaats Landgoed Staverden
Markering: Paarse klompenpad bordjes
Honden: Honden zijn niet toegestaan op Klompenpaden

Klompenpad Oldenaller – 8 kilometer

Het Oldenallerpad start vanaf boerenerf De Zoete Inval net buiten Putten. De wandelroute gaat voor 8 kilometer langs boerenland, over akkers en heide en over landgoed Oldenaller. Het is een afwisselende route die je laat kennismaken met de schitterende omgeving van Putten. Ondanks dat het landhuis bewoond is en dus niet te bezoeken, krijg je vanaf de wandelroute een goed beeld van het kasteel. Soms is het wel even opletten voor natte voeten. De route wisselt af tussen onverharde paden en asfalt. Bij nat weer kunnen de paden deels erg modderig zijn, dus houd daar rekening mee. 

→ Krijg een goede impressie van Klompenpad Oldenallerpad >>

Praktische informatie

De wandeling: Klompenpad Oldenallerpad
Afstand: 8 kilometer (in te korten of te verlengen)
Soort wandeling: rondwandeling
Startpunt: Boerenerf de Zoete Inval, Broekermolenweg 5, 3882 MG in Putten
Parkeren: Boerenerf de Zoete Inval, Broekermolenweg 5, 3882 MG in Putten
Markering: Paarse klompnepad bordjes
Honden: Honden zijn niet toegestaan op Klompenpaden

wandelen Garderen

Trage Tocht Drie – 11 kilometer

Trage Tocht Drie start vanaf Boshuis Drie en neemt je direct mee door de Speulder- en Sprielderbossen. Voor 100% over onverharde paden en diep de bossen in. Langs het Solse Gat, de dansende bomen en over brede Prinsenwegen. De route gaat deels over wegen en paden waar al eeuwenlang mensen overheen gaan. Maar ook wild loopt hier al eeuwenlang en de kans bestaat dat je in de bossen herten of zwijnen tegenkomt. Een absolute must wanneer je in de buurt van Garderen bent en wilt wandelen. 

→ Kom meer te weten over Trage Tocht Drie >>

Praktische informatie

De wandeling: Trage Tocht Drie
Afstand: 11 kilometer
Soort wandeling: rondwandeling
Startpunt: Boshuis Drie
Parkeren: Sprielderweg 205, Ermelo
Markering: Routebschrijving en GPX-bestand
Honden: Aangelijnd toegestaan. Deels losloopgebied

’t Pad van Zus – 11 kilometer

’t Pad van Zus is een cultuurhistorische wandelroute van Staatsbosbeheer van 11,3 kilometer. De route gaat door de eeuwenoude bossen van de enclave Boeschoten, langs boerenland en historische plekken. Onderweg kom je langs verschillende grafheuvels, de oude Schaapskooi van Klein Boeschoten en over oude handelswegen. Het is een rustige route en eentje die je de mooiste plekken rondom Boeschoten laat zien. Op een goed moment kun je hier zwijnen, herten of reeën tegen kunnen komen.  

→ Bekijk mijn ervaringen op ’t Pad van Zus >>

Praktische informatie

De wandeling: ‘t Pad van Zus
Afstand: 11,3 kilometer
Soort wandeling: rondwandeling
Start: Parkeerplaats Hogesteeg, 3886 PV Garderen
Markering: paarse bordjes
Hond: De hond mag aangelijnd mee

Komootroute Speulderbos

Komootroute Speulderbos – 10 kilometer

In het Noordwesten van de Veluwe, bij het plaatsje Garderen, ligt het prachtige Speulderbos. Al in 855 werd er op deze plaats een bos vermeld. Deze Komootroute start vanaf de parkeerplaats van Boshuis Drie en neemt je mee voor een typische boswandeling. Langs het Solse Gat en de gecarfde bomen. Een wandelroute perfect voor elk jaargetijde. 

→ Bekijk mijn Komootroute door het Speulderbos >>

Praktische informatie

De wandeling: ‘t Pad van Zus
Afstand: 11,3 kilometer
Soort wandeling: rondwandeling
Start: Parkeerplaats Hogesteeg, 3886 PV Garderen
Markering: paarse bordjes
Hond: De hond mag aangelijnd mee

100 wandelroutes op de Veluwe

De Veluwe is één van de meest populaire natuurgebieden van Nederland. Je kunt er urenlang wandelen, fietsen en speuren naar wild. Het is ontzettend groot en er is altijd wel iets nieuws te ontdekken. In dit artikel neem ik je mee over de Veluwe. We gaan langs...

Deel deze wandeling op Pinterest

wandelen Garderen
wandelen Garderen
mascha

Over mij

Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads. Vragen? Neem gerust contact op >>

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

error: Content is protected !!