...

Kroondomein Het Loo is het grootste aaneengesloten landgoed van Nederland. Door de bossen van dit landgoed gaan homnderden kilometers aan wandelpaden. Vanuit het Kroondomein zijn er verschillende gemarkeerde wandelroutes, waaronder Wandelroute Rollekoot. Een route van 6,5 kilometer, gemarkeerd met rode paaltjes, door het noordelijke deel van de boswachterij, vlakbij Vaassen.

Praktische informatie

De wandeling: Wandelroute Rollekoot
Afstand: 6,5 kilometer
Soort wandeling: rondwandeling
Start: Parkeerplaats aan de Elburgerweg
Alternatieve start: Parkeerplaats Gortelseweg
Markering: rode bordjes
Hond: De hond mag aangelijnd mee

Kroondomein Het Loo

Kroondomein Het Loo is de naam voor het gebied van Paleis het Loo, de tuinen, Paleispark Het Loo en Houtvesterij Het Loo. Het hele gebied van het paleis, het aangelegde bospark en de bossen er omheen. Het is het grootste aaneengesloten landgoed van Nederland. Een plek waar je uren en uren kunt wandelen. Houtvesterij Het Loo is de naam voor het bosgebied van het Kroondomein. Ooit aangelegd voor de houtproductie, maar nu het thuis van edelherten, reeën, zwijnen en de wolf. Door de Houtvesterij zijn tien gemarkeerde wandelroutes uitgezet. Eén daarvan is de rode wandelroute Rollekoot vlakbij Vaassen en Kasteel Cannenburch.

Wandelroute Rollekoot

De wandelroute is via rode paaltjes uitgezet tussen de Gortelseweg en de Elspeterweg in Vaassen. Het is een bosgebied zit boordevol wild en is een heerlijke plek voor een route. De wandelroute is vernoemd naar Molenplaats de Rollekoot. Hier stonden eeuwenlang molens met verschillende doelen. Tussen 1912 en 2012 stond hier stoomwasserij De Rollekoot, de naamgever van het gebied. Wandelroute Rollekoot gaat over allerlei soorten bospaden, langs beken en door De Mosketel. Via landerijen en heidevelden. Een leuke en afwisselende wandeling. 

→ Meer inspiratie voor heerlijke boswandelingen >>

wandelroute Rollekoot

Stille bospaden

Ik kies ervoor de wandelroute te starten vanaf de parkeerplaats aan de Gortelse weg. Vanaf hier is het een meter of vijftig wandelen naar het eerste rode paaltje. Daar pak ik wandelroute Rollekoot op. Het eerste gedeelte gaat voor mij door een heel stil deel van de bossen. Afwisselend kom ik langs loofbossen en naaldbossen. Wat ik hoor is het ruisen van de wind door de toppen en het gekras van raven. Zo doorkruis ik de eerste kilometer van de route kriskras door het bos.

Langs Hartense Molenbeek

Vanuit het bos kom ik uit bij de Hartense Molenbeek. Het is één van de zes beken vlakbij Vaasse. Een sprengenbeek, wat betekent dat de beek door mensen is uitgegraven, vaak voor het laten draaien van een watermolen of andere fabriek. Het zijn unieke beken voor Europa en je vindt ze vooral op de Veluwe. Wandelroute Rollekoot volgt een deel van de beek. Het super heldere water stroomt met mij mee. Hier kom ik terecht in het gebied De Motketel. 

Door De Motketel

Een gebied van beekjes en sprengen, dat is De Motketel. Het gebied staat in de top 10 van de Historische Geografie Nederland. Het is bijzonder en dat kan ik zien tijdens deze wandeling. Wandelroute Rollekoot gaat dwars door De Mollekoot. Via graspaden, over bruggetjes en uiteraard langs verschillende beken. Vanuit de bossen van De Motketel komt de wandeling uit bij verschillende heidevelden.

→ Al mijn wandelavonturen op de Veluwe >>

wandelroute Rollekoot

Via heidevelden en grafheuvels

Vanuit het bos wandel ik langs een te leuk boshuis. Het is echt een droomhuisje, middenin het bos. Om de tuin staat een stevig hek en een hond bewaakt het terrein. Dat hek is denk ik wel nodig, want zodra ik door het klaphekje naast het huis wandel, is het duidelijk dat hier wilde zwijnen wonen. De hele bodem is omgewoeld. 

Dus door het klaphekje en een klein stukje bos, naar verschillende heidevelden. Wandelroute Rollekoot gaat over paden met uitzicht over de velden. Op de velden zijn verschillende grafheuvels te zien. Hier in Vaassen liggen er vijftig grafheuvels binnen het Kroondomein. De heuvels liggen in een lange rij van circa zes kilometer en strekken zich uit tot Epe. Op het totale Kroondomein vind je maar liefst 150 grafheuvels. De heuvels werden 7.000 jaar geleden gebouwd. Vanaf de heide gaat de route terug naar de parkeerplaats aan de Gortelseweg. 

Meer wandelroutes door de bossen van het Kroondomein

Zoals gezegd zijn de bossen van het Kroondomein een heerlijke plek voor een boswandeling. Ik maakte er de afgelopen jaren een aantal en weet zeker dat er nog veel meer routes gaan komen.

→ Meer wandelroutes over het Kroondomein en het Paleispark >>

Meer boswandelingen

mascha

Over mij

Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads. Vragen? Neem gerust contact op >>

Wandelroutes en toegankelijkheid van gebieden verandert nog wel eens. Wandeldingen.nl is niet verantwoordelijk voor eventuele wijzigingen in het veld. Check voor je op pad gaat altijd de website van de (natuur)beheerder.

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

error: Content is protected !!