...

New Forest National Park is een natuurgebied in het zuiden van Engeland tussen Southampton en Bournemouth. Het is fantastisch voor wandelroutes en fietsavonturen. In de kleine dorpjes in het National Park kun je fietsen huren en wandelroutes kopen. Ik wandelde een route van 10 kilometer over heide en door bossen. Natuurlijk kwam ik onderweg tientallen wilde pony’s tegen.

Praktische informatie

De wandeling: Hiking in New Forest NP from Burley
Afstand: 10 kilometer
Soort wandeling: rondwandeling
Startpunt: Parkeerplaats net buiten Burley
Parkeren: Parkeerplaats net buiten Burley
Markering: Komoot app
Honden: Er zijn speciale regels voor wandelen met de hond in New Forest

New Forest National Park

Aan de zuidkust van Engeland ligt New Forest National Park. De natuur die je hier vindt zijn uitgestrekte heidevelden (moors zoals de Engelsen het noemen), bossen en beekjes. New Forest National Park is een gebied dat niet alleen bekend staat om zijn schitterende natuur, maar vooral vanwege de wilde pony’s. 

Het gebied ontstond zo’n 1200 jaar geleden met als bestemming een jachtterrein voor koning Willem I. In de eeuwen die volgden was het vooral een gebied waar houtproductie plaatsvond. Pas in de 17e eeuw kwam er beleid op de houtproductie en kregen de bossen weer wat ruimte om te groeien. In de 20e eeuw stopte de houtproductie en werden de wilde pony’s geïntroduceerd. De pony’s zorgen dat de heide alle ruimte krijgt om te groeien in het gebied. De functie van het Nationaal Park is tegenwoordig gericht op het toerisme. Duizenden mensen per jaar bezoeken New Forest om te wandelen en fietsen. En natuurlijk om de pony’s van dichtbij te bekijken. De pony’s worden vaak gevoerd door toeristen en zijn ondertussen dus behoorlijk nieuwsgierig en brutaal.

new forest national park

Het dorpje Burley

Burley is echt een chocolate box village, zoals de Engelsen dat zo mooi kunnen omschrijven. Een typisch Engels dorpje dat je ook wel afgebeeld ziet op oude chocolade doosjes in Engeland. Er is een klein centrum met verschillende winkels en restaurantjes, vooral gericht op de toeristen tegenwoordig, en een paar straten. De omgeving van Burley zijn de heidevelden en wat bossen. Dit is de omgeving waar ik deze wandeling maak.

Parkeren naast wilde pony’s

In het park leven duizenden New Forest ponies, die je misschien wel kent van Planken Wambuis op de Veluwe. Ze hebben voorrang in het hele nationaal park. Sta dus niet gek te kijken wanneer je ze tegenkomt in de dorpjes, in de winkelstraten en op parkeerplaatsen. Ik start vanaf de parkeerplaats net buiten Burley en ook hier tref ik verschillende pony’s.

Ik parkeer mijn huurauto tussen een bestelbusje en een pony om vervolgens de heidevelden op te wandelen. Voor kilometers gaat de route over de heide, langs beekjes en over bruggetjes. Het is een warme zonnige nazomerdag en het is enorm genieten. Overal waar ik kijk zie ik wel een pony of ezel grazen. 

new forest national park

Wilde pony’s

Net als in Nederland moet je ook in Engeland afstand houden van de dieren. Niet altijd even makkelijk, want ze zijn super nieuwsgierig en brutaal. Op zoek naar lekkers en aandacht. Tijdens mijn wandeling kom ik ze ook overal tegen, zelfs op een bruggetje. Terwijl ik de brug over moet naar het wandelpad aan de andere zijde, staat een pony mij nieuwsgierig aan te staren. Hij heeft het denk ik naar zijn zin op die brug, want hij wil niet weg. Na een kwartier wachten staat de pony er nog steeds en besluit ik een omweg te kiezen. 

Wandelen door de bossen is af en toe ook best een spannende ervaring. Er leven zoveel pony’s in het gebied dat je ze echt overal ziet en hoort. Gehinnik klinkt tussen de bomen door als een mysterieus geluid. Niet veel later kom ik een kleine kudde tegen die een volgende uitdaging oplevert: het wandelpad gaat tussen de kudde door. Terwijl ik sta te bedenken wat ik moet doen, komen achter mij een aantal MTB’ers aangereden. Ze vragen of ik hulp nodig heb en met hen als soort van escort kan ik door de kudde heen wandelen, om aan de andere kant de route te vervolgen.

Heidevelden en bossen

New Forest heeft de grootste en meest uitgestrekte heidevelden van Europa. Meer dan 10.000 hectares. Het grootste deel van de wandeling gaat dan ook over de heide. Ik ben er begin september en zie dus nog wat uitlopers van paarse heide. Na lange stukken heide passeer ik af en toe wat stukken bos. 

Na 10 kilometer kom ik terug in Burley. De route gaat door het dorpje en ik besluit om wat door de winkeltjes te struinen. Op weg terug naar de parkeerplaats passeer ik de Queen’s Head, een pub. Ik stap naar binnen en neem plaats in een hoek. Daar geniet ik van een groot glas limonade en een hamburger om vervolgens mijn huurauto en B&B op te zoeken.

Meer routes in Engeland

Wandelen door Dovedale vanuit Ilam

Wandelen door Dovedale vanuit Ilam

Tijdens de voorbereiding voor mijn vakantie naar The Peak District, staat een bezoek aan Dovedale hoog op de bucketlist. Dovedale is een schitterend gebied in het zuiden van Peak District National Park. Deze wandelroute van bijna 13 kilometer gaat langs de rivier...

Deel deze wandeling op Pinterest

new forest national park
new forest national park
mascha

Over mij

Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads. Vragen? Neem gerust contact op >>

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

error: Content is protected !!