...

Planken Wambuis is een natuurgebied op de Veluwe, tussen Ede en NP Hoge Veluwe. Over Planken Wambuis gaan verschillende wandelroutes, waaronder de gele wandelroute van Natuurmonumenten. Het is een route van 8 kilometer die je volgt via markeringen op keien langs de route. Onderweg is er kans op het spotten van de Spaanse runderen en New Forest Pony’s die leven in het gebied.

Praktische informatie

De wandeling: Wandelroute Planken Wambuis van 8 kilometer
Afstand: 8 kilometer
Soort wandeling: rondwandeling
Startpunt: Parkeerplaats Oud Reemst
Parkeren: Parkeerplaats Oud Reemst, Harderwijkerweg 1A, 6731 ST Otterlo
Markering: Gele markering op stenen

Planken Wambuis

Planken Wambuis was ooit een landgoed, dat zijn naam dankt aan de herberg die in 1782 is gebouwd in opdracht van de heer Rosendaal. In 1789 komt de naam Planken Wambuis voor het eerst voor in documenten. De naam is blijven bestaan en werd al snel ook gebruikt voor het gebied rondom de herberg. En zo gaf een herberg ruim 200 jaar geleden de naam aan dit gebied.

Het gebied staat bekend om de grote grazers die hier leven. In veel gebieden op de Veluwe leven Schotse Hooglanders, maar op Planken Wambuis wordt het landschap in ere gehouden door Spaanse Sayaguesa runderen, wilde New Forest Pony’s en Veluwse heideschapen. Twee indrukwekkend grote dieren die je tegen kunt komen, wanneer je hier wandelt. 

Waar ligt Planken Wambuis?

Het gebied Planken Wambuis ligt grotendeels in de gemeente Ede en strekt zich uit tussen Otterlo aan de bovenzijde en Wolfheze aan de onderzijde. Het gebied ligt op de Veluwe en grenst aan het Nationaal Park de Hoge Veluwe. Het gebied is sinds 1980 helemaal in handen van Natuurmonumenten en een derde is alleen toegankelijk voor de dieren. 

Parkeren Planken Wambuis

Ga je wandelen op Planken Wambuis, dan kun je je auto parkeren op de parkeerplaats Oud Reemst van Natuurmonumenten aan de Harderwijkerweg 1A in Otterlo. Je kunt de auto ook parkeren op de parkeerplaats van Natuurmonumenten aan de Verlengde Arnhemseweg, schuin tegenover Herberg Planken Wambuis. Ik startte de gele route op de tweede parkeerplaats. 

Planken Wambuis

Gele wandelroute Planken Wambuis

Er zijn veel wandelmogelijkheden op Planken Wambuis. Natuurmonumenten heeft een route van 8 kilometer, gemarkeerd door gele markeringen op keien langs de route. De route gaat over brede zandpaden, smalle paadjes langs de heide en bospaden. Onderweg zijn er uitgestrekte heidevelden, loof- en naaldbossen en grasvelden. Het is een wandelroute die je meeneemt over eeuwenoude lanen en paden. 

Lange brede lanen

Vanaf de start van de route maak ik kennis met de lange brede beukenlanen, die kenmerkend zijn voor Planken Wambuis. Het zijn beukenlanen ooit aangelegd in de 19e eeuw door edelman Jan van Pallandt. Ik wandel over een van de brede lanen, langs de heidevelden en kom uit bij een uitkijkpunt een klein stukje van de route af. Het uitkijkpunt is een verhoging met stenen banken rondom en kijkt uit over grasvelden vol ponies.

New Forest Pony’s en Spaanse runderen

Ik heb vanaf het uitkijkpunt uitzicht op de runderen en pony’s. Het is goed om te weten dat de New Forest Pony’s een soort XL pony’s zijn en niet het formaat van Shetland pony’s.. Ze lijken wat mij betreft meer op paarden. Wanneer ik vanaf het uitkijkpunt de route vervolg, gaat deze wandelroute van Planken Wambuis langs de rand van het veld waar de runderen en pony’s staan te grazen. De route gaat deels zelfs door de kudde pony’s heen. Aan beide zijden van het wandelpad staan New Forest Pony’s te grazen. Mijn komst wakkert de nieuwsgierigheid van vier merries aan. Langzaam maar zeker komen ze op mij af. Op dit punt van de route kan ik alleen maar doorlopen en dus maak ik mij breed, borst vooruit en stap stevig om hen heen. Door mijn zelfverzekerde houding, laten de dieren laten mij verder gelukkig met rust.

Planken Wambuis

Nieuw Reemst en het Oude Hout

Een deel van Planken Wambuis werd tot het einde van de jaren tachtig van de vorige eeuw voor de akkerbouw. Dit was het Nieuwe Reemst en is nu een uitgestrekte vlakte. De boerderij die bij deze akkergronden hoorde, wordt tegenwoordig verhuurd als vakantiewoning. Voor een tijd gaat de route langs de rand van deze uitgestrekte vlakte tot aan het bosperceel Het Oude Hout. Dit bosgebied heet al sinds de middeleeuwen Het Oude Hout. Het is een zeldzaam oud Veluws eikenhakhoutbos. Hier gaat de wandelroute langs adelaarsvarens, waartussen zwijnen nog weleens verstoppertje spelen

Laatste deel van de wandelroute

Het laatste deel van de route gaat over de Oud-Reemsterhei. Langs de hei staat weer een van de brede beukenlanen van Jan Pallandt. Een stukje gaat de wandeling over deze beukenlaan om vervolgens uit te komen op een van de heidevelden van Planken Wambuis. Ik spot hier raven, buizerds en een specht. Er leven dus niet alleen grote dieren op Planken Wambuis. Vanaf de hei eindigt de gele wandelroute terug op de parkeerplaats Oud Reemst. 

Gele wandelroute Planken Wambuis

Planken Wambuis is een gebied dat niet te vergelijken is met andere Veluwse gebieden. Ik denk dat het komt door de brede beukenlanen en de aanwezigheid van de pony’s en Spaanse runderen. Ze geven een andere sfeer aan het gebied. Op Planken Wambuis kun je genieten van weidse uitzichten over de velden, maar ook van paden door eeuwenoude bossen. De gele wandelroute neemt je mee langs de mooiste punten van Planken Wambuis. 

Meer wandelroutes in de omgeving van Planken Wambuis

Ontdek meer routes op de Veluwe

100 wandelroutes op de Veluwe

De Veluwe is één van de meest populaire natuurgebieden van Nederland. Je kunt er urenlang wandelen, fietsen en speuren naar wild. Het is ontzettend groot en er is altijd wel iets nieuws te ontdekken. In dit artikel neem ik je mee over de Veluwe. We gaan langs verschillende subgebieden en de wandelroutes die je daar kunt vinden. Er is geen...

Deel deze wandeling op Pinterest

Planken Wambuis
Planken Wambuis
mascha

Over mij

Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads. Vragen? Neem gerust contact op >>

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

error: Content is protected !!