...

Natuureiland Tiengemeten is een bijzondere plek in de Haringvliet, Zuid-Holland. De ruige natuur en de vergezichten maken deze plek perfect voor wandel- en fietsroutes. In dit artikel vertel ik over Tiengemeten, wat je op het eiland kunt doen, hoe je er komt en de wildernisroute.

Praktische informatie

De wandeling: Wildernisroute
Afstand: 10 kilometer
Soort wandeling: rondwandeling
Startpunt: Bezoekerscentrum, Natuureiland Tiengemeten
Parkeren: Parkeerplaats veerdienst Tiengemeten, Nieuwendijk 1, 3284 BE Zuid-Beijerland
Markering: Bordjes vanaf het bezoekerscentrum

Wat is Tiengemeten?

Aan het begin van de 17de eeuw slibt in het Haringvliet een zandplaat op van vijf hectaren. Het is wat we nu kennen als Tiengemeten. Tiengemeten, het natuureiland van Natuurmonumenten, onder de rook van Rotterdam. Het is een eiland van 7 kilometer lang en 2 kilometer breed. Oorspronkelijk werd het eiland gebruikt voor de akkerbouw en telde het maar liefst 180 bewoners. Sinds de jaren ‘50 van de vorige eeuw nam het aantal bewoners snel af en verschillende eigenaren van het eiland kwamen en gingen. Tot in 1997 Natuurmonumenten de eigenaar werd. 

De natuur op het eiland bestaat uit wildernis, water, bevers, stoere runderen en de zeearend. Wandelen op Tiengemeten gaat over open vlakte, waar de elementen hun sporen nalaten. Met uitzichten over het Haringvliet, vergezichten over moerasvlakten en de wind in je haren. 

Waarom heet Tiengemeten zo?

De naam komt van een oude manier van maten meten. Bij het ontstaan van het eiland had het een oppervlakte van vijf hectare. Een vroeger veel gebruikte maat om oppervlakte te meten was een gemet. Een gemet is iets minder dan een halve hectare. Dus met de vijf hectare oppervlakte van het eiland is de oppervlakte tien gemeten. De naam van het natuureiland gaat dus over de oppervlakte tijdens het ontstaan. 

Wat kun je doen op Tiengemeten?

Het Natuureiland is perfect voor een dagje uit in de natuur of misschien wel een weekend. Je kunt over Tiengemeten wandelen en fietsen. Er liggen meerdere wandelroutes en fietspaden. Voor kinderen is er een heerlijke speeltuin, Speelnatuur van OERRR . Breng een bezoek aan het eiland voor het spotten van bijzondere vogels zoals steenarenden en lepelaars, zoek naar bevers of fotografeer de schotse hooglanders. 

Wil je meer informatie over Tiengemeten? Check de website van Natuurmonumenten >>

tiengemeten

Wandelroutes op Tiengemeten

Tiengemeten is een bijzondere plek voor wandelaars. Er zijn in totaal vier gemarkeerde wandelroutes uitgezet door Natuurmonumenten. De routes variëren van 1,2 kilometer tot 10 kilometer. 

Wandel de Wildernisroute op Tiengemeten

Mijn kennismaking met Tiengemeten was tijdens de 10 kilometer van de Wildernisroute. De route start vanaf het bezoekerscentrum en wordt aangegeven door blauwe pijlen. De Wildernisroute gaat naar het westen van Tiengemeten, naar de Wildernis, maakt daar een lus en volgt dezelfde route weer terug. Voordat de Wildernis wordt bereikt wandelt de route kilometers over de dijk aan de rand van het eiland. Doordat er op Tiengemeten weinig bomen staan, zijn de vergezichten werkelijk waar schitterend. Kilometers aan grasland, riet, vogels  en wilde bloemen. 

tiengemeten

De Wildernis

Uiteindelijk komt de dijk uit bij De Wildernis. De Wildernis  is een zoetwatergetijdengebied waar het water opkomt en weer zakt. Het wandelpad gaat tussen het riet door. Hoog riet dat tot boven mijn hoofd groeit. Dit stuk van de wandeling voelt dan ook een beetje als wandelen door een doolhof. Ik speur naar kleine vogeltjes in het riet en staar over de Haringvliet, daar waar het riet voor heel even ophoudt. 

Na een lus door De wildernis komt de Wildernisroute terug op de dijk. Deze volg ik dezelfde route terug als heen om uiteindelijk weer bij het bezoekerscentrum te komen. 

Hoe kom je op het eiland Tiengemeten?

Tiengemeten is niet zomaar te bereiken, het is natuurlijk een eiland. Vanaf een parkeerplaats in Zuid-Beijerland vertrekt er een pont naar het Natuureiland. Wandelaars, vogelaars en fietsers vullen deze pont meerdere keren per dag naar of van Tiengemeten. 

Wat kost de pont van Tiengemeten? De prijzen en vertrektijden kun je terugvinden op de website van Natuurmonumenten. Hier staat ook meer informatie over het bezoekerscentrum, de horeca, Speelnatuur van OERRR en overnachtingsmogelijkheden. 

Natuurmonumenten >>

Mijn beleving van de wandelroute op Tiengemeten

Mijn mening over de wandelroute Wildernisroute is minder positief. Voor mij voelde deze route meer als een onderneming, dan als een fijne wandeling. Afgezien van de lus door de wildernis, loopt de route heen en terug over dezelfde hobbelige grasdijk. De route is daardoor, voor mij, saai en niet positief. De drukte op de route vond ik lastig. Er was overal geluid van mensen en rust was ver te zoeken. 

Mijn mening over Tiengemeten als eiland is een stuk positiever. Het is een schitterend eiland dat heel wat te bieden heeft voor wandelaars, fietsers en vogelaars. De ruige natuur, het water en de vergezichten maken het een bijzondere plek. Ik wil er dan ook graag nog een keer naar terug om een eigen route te wandelen. Een route die minder mensen volgen, naar een ander deel van het eiland. 

Meer routes in Zuid-Holland

Boswachterspad Haagse Bos

Boswachterspad Haagse Bos

Het Haagse Bos in het drukke centrum van Den Haag, Zuid-Holland. Het is er een oase van rust. Begin 2023 opende Staatsbosbeheer hier een boswachterspad van 5 kilometer. Vanaf Den Haag Centraal Station wandel je door het bos op zoek naar eekhoorntjes, reeën en...

Deel deze wandeling op Pinterest

tiengemeten
tiengemeten
mascha

Over mij

Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads. Vragen? Neem gerust contact op >>

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

error: Content is protected !!