...

Het Haagse Bos in het drukke centrum van Den Haag, Zuid-Holland. Het is er een oase van rust. Begin 2023 opende Staatsbosbeheer hier een boswachterspad van 5 kilometer. Vanaf Den Haag Centraal Station wandel je door het bos op zoek naar eekhoorntjes, reeën en bosuilen. Een route die je meeneemt naar de natuur midden in Den Haag. 

Praktische informatie

De wandeling: Boswachterspad Haagse Bos
Afstand: 5 kilometer
Soort wandeling: rondwandeling
Startpunt: Ingang Haagse Bos, Boslaan (tegenover Malietoren), Den Haag
Alternatief startpunt: Bezuidenhoutseweg, bij de ingang van Huis ten Bosch
Parkeren: In één van de parkeergarages rondom Den Haag Centraal of aan de Bezuidenhoutseweg
Markering: pdf met routebeschrijving of Komoot
Hond: De hond mag aangelijnd mee. 

Het Haagse Bos

Het Haagse Bos is een bos in Den Haag dat zich uitstrekt van het Malieveld tot aan Landgoed Reigersbergen. Vroeger maakte het deel uit van een groot oerbos langs de kust. In de 13e eeuw bouwden de graven van Holland een verblijf in het bos, dat uitgroeide tot het beroemde Binnenhof. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd een deel van het bos gekapt en werden er bunkers gebouwd. Vanuit het Haagse Bos werden ook V2-raketten gelanceerd. Ondanks de verwoestingen heeft het Haagse Bos zijn charme behouden en is het een plek om te genieten van rust en natuur.

Ik ken het Haagse Bos al mijn leven lang. Geboren en getogen in het zuidwesten van Den Haag kwamen we niet vaak in dit deel van Den Haag, maar toen ik als student op kamers ging in het centrum van de stad, bracht ik er regelmatig een bezoek. Ik fietste er doorheen op weg naar afspraken, studeerde op een kleedje op warme dagen naast de grote vijver en wandelde er af en toe doorheen. Nu ontdek ik het Haagse Bos met volwassen ogen via het boswachterspad van Staatsbosbeheer.

Boswachterspad Haagse Bos

Het Haagse Bos ligt op slechts 10 minuten lopen van Den Haag Centraal en heeft sinds begin 2023 een prachtig boswachterspad. Deze 5 kilometer lange route begint bij de ingang aan de Boslaan, tegenover de imposante Malietoren. Hoewel de route niet gemarkeerd is, kun je deze volgen aan de hand van de route-pdf of met behulp van het gpx-bestand. Ik heb de wandeling voor mijn gemak in Komoot gezet. Zo volg ik via mijn telefoon makkelijk de route en kan ik ook genieten van de omgeving. 

Ik ben de route gestart bij Huis ten Bosch. Daar parkeerde ik mijn fiets en wandelde het bos in. 

boswachterspad Haagse Bos

Zonsopkomst over de grote vijver

Het is net na half zes in de ochtend wanneer ik mijn fiets ‘parkeer’ bij de ingang van het Haagse Bos. Er zijn natuurlijk heel veel ingangen en ik kom het Haagse Bos in, vlak naast de ingang van Huis ten Bosch. Hier pak ik makkelijk het boswachterspad op via de app Komoot op mijn telefoon. Het eerste wat ik tegenkom is de grote vijver. De vijver is aangelegd in 1835. En ondanks dat het er nu uitziet alsof de vijver er altijd al heeft gelegen, zijn er helaas heel veel bomen gesneuveld voor het aanleggen van het water. Vanaf de oever staar ik over het water. Het is nog stil in het bos, maar de eenden zijn wakker. Er wordt gezwommen, gezocht naar eten en gebadderd.

Huis ten Bosch

Vanaf de grote vijver kom ik langs een van de twee grote speelplekken. Iets verderop in de route ligt een speelplaats met klim- en klauter bouwwerken. Met schommels en klimtouwen. Deze eerste speelplek is gemaakt van hout. Het is de plek waar hutten gebouwd worden en alles gemaakt is uit boomstammen. Vanaf deze speelplaats is het een klein stukje lopen naar de oprijlaan van Huis ten Bosch. Het is een oprijlaan die nu bijna niet meer gebruikt wordt, maar wel de plek met het mooiste uitzicht op het huis van Koning Willem-Alexander en zijn dames. 

Het voelt altijd een beetje gek om hier naar het huis te staan kijken. Ik weet gewoon dat er overal camera’s hangen en dat ik bekeken wordt door de marechaussee. Ik heb gelukkig niet in mijn neus staan peuteren zo voor het hek 😉

boswachterspad Haagse Bos

Bosuil bij Jenny’s bankje

Ik weet van dit boswachterspad door een podcast van Libelle’s Loopje. In deze aflevering gaat Libelle op stap met boswachter Astrid van Staatsbosbeheer. Ze wandelen het boswachterspad en ondertussen vertelt de boswachter over alle bijzondere plekken en dieren in het bos. Een leuk detail is dat boswachter Astrid een vriendin is van mijn zus en ik haar al jaren ken. 

Met de podcast in mijn hoofd ging ik op zoek naar Jenny’s bankje. Want dat is de plek waar er een bosuil gezien kan worden. Nou ja als ze thuis is dan. Na een tijdje vind ik het bankje van Jenny, echt je kun het niet missen aan de rechterzijde van het pad. Vanaf daar wandel ik rondjes om de bank, turend in de bomen. Ik ben op zoek naar de uil. Het is lastig spotten aangezien de bomen vol in de bladeren zitten. Maar met een verrekijker die ik heb meegenomen, speur ik de boomstammen af tot ik haar vind. Daar zit ze, een klein bolletje veren dat muisstil zit. In de deuropening van haar ‘huis’.

Hitler’s boom

Vanaf Jenny’s bankje dwaal ik over bospaden. Ik doorkruis het Haagse Bos, steek de Laan van Nieuw Oosteinde over en wandel het volgende deel van het Haagse Bos in. Dit is het deel waar de route origineel start. Over bruggetjes en via slootjes kom ik uit bij een volgende highlight…. Hier staat een bijzondere boom. Een boom die nu de ‘uitkijkboom’ of ‘Hitlersboom’ wordt genoemd.  In de Tweede Wereldoorlog had een dienstdoende soldaat op zo’n 7 meter hoogte uitzicht van het Malieveld tot aan Huis ten Bosch. De bezetter had het bos vanuit militair belang namelijk voor een flink deel gekapt. In de boom zie je een hakenkruis en het gezicht van Hitler gekrast. Het idee is dat de Duitse militair dit heeft gedaan toen hij boven in die boom de wacht hield. Ik heb gezocht, maar de boom helaas niet kunnen vinden. Ik ga nog een keer terug met boswachter Astrid, zodat zij hem kan aanwijzen.

Vijvers en bruggen

Vanaf het verste punt van het boswachterspad (vanaf mijn start gezien) gaat de route in een rechte lijn terug. Langs sloten, verschillende vijvers en schitterende bruggen. Hier vind je in de lente de mooiste bloemen. Van bosanemonen in maart tot boshyacinten in april / mei. Elk seizoen heeft het Haagse Bos een andere sfeer. Ondertussen is het bijna 7 uur, straalt de zon over de vijvers en zijn er al heel wat andere mensen in het bos te vinden. Hardlopers, wandelaars, fotografen, mensen op weg naar werk en de krantenbezorger. Ik kom ze allemaal tegen op weg terug naar mijn fiets.  

Boswachterspad Haagse Bos

Het Haagse Bos is een plek waar veel mensen dagelijks komen. Vooral mensen op weg van A naar B, want door het bos lopen verschillende doorgaande fietspaden. Maar ook sporters en hondenbezitters. Ik heb het bos lange tijd niet als wandelplek gezien. Voor mij is het zo gewoon dat Haagse Bos dat ik geen bijzondere dingen verwacht. Tot ik de podcast van Libelle luisterde en Astrid mij vertelde over de bijzondere plekken. 

Het boswachterspad heeft mij met een hele andere bril naar het Haagse Bos laten kijken. Ik ontdekte bijzondere plekken die ik nog niet kende, hoorde over een historie waar ik nooit bij stil heb gestaan en zag het bos wakker worden. Het was een bijzondere wandeling, vroeg in de ochtend, in mijn eigen stad. 

Meer routes in Zuid-Holland

Deel deze wandeling op Pinterest

boswachterspad Haagse Bos
boswachterspad Haagse Bos
mascha

Over mij

Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads. Vragen? Neem gerust contact op >>

Wandelroutes en toegankelijkheid van gebieden verandert nog wel eens. Wandeldingen.nl is niet verantwoordelijk voor eventuele wijzigingen in het veld. Check voor je op pad gaat altijd de website van de (natuur)beheerder.
Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

BoekenBoeken
error: Content is protected !!