...

Het Renkums Beekdal is een magische plek. Zo bijzonder dat er maar liefst twee trage tochten in het gebied zijn uitgezet. Dit artikel gaat over Trage Tocht Renkum 2. Een route van 15 kilometer vanaf Informatiecentrum Renkums Beekdal langs kabbelende beken, sprookjesachtige bossen en over prachtige landgoederen. Dit is echt een route die je in de lente wilt wandelen.  

Praktische informatie

De wandeling: Trage Tocht Renkum 2
Afstand: 15 kilometer
Soort wandeling: rondwandeling
Startpunt: informatiecentrum Renkums beekdal
Parkeren: Nieuwe Keijenbergseweg 170, 6871 VZ Renkum
Markering: routebeschrijving Trage Tocht of Komoot app
Hond: De hond is op delen van deze route helaas niet toegestaan

Renkums Beekdal 

Het Renkums Beekdal is een natuurgebied in het zuidwesten van de Veluwe. Het gebied is een sprookjesachtirge plek waar je omringt wordt kabbelende beken, fluitende vogels en leuke doorkijkjes. Mocht je hier nog niet zijn geweest… zet dit gebied dan zeker op je bucketlist. Met deze Trage Tocht kom je niet alleen langs beken, maar pakken we een stukje mee van de Uiterwaarden langs de Nederrijn en verschillende landgoederen.  

Trage Tocht Renkum 2 

Trage Tocht Renkum 2 is een langgerekte, rondwandeling die grotendeels langs water komt. Als ik je een tip mag geven, wandel deze route dan in de lente in de vroege ochtend. In de lente is het gebied super groen. Let erop dat je tussen 15 maart en 15 juli het stukje langs de Nederrijn niet mag betreden. Maar dit stuk kun je in die maanden inkorten via een ander wandelpad.  

De wandelroute gaat hoofdzakelijk over onverharde wandelpaden en langs de kabbelende beek. De start en finish ligt bij Informatiedentrum Renkums Beekdal, een heerlijke plek met groot terras midden in de natuur. Geniet hier van een kop koffie voor je start of lunch als je klaar bent.  

→ Wat zijn Trage Tochten? Lees hier alles over deze wandelroutes >> 

renkums beekdal

Start vanaf het informatiecentrum 

Het is vroeg in de ochtend wanneer ik mijn auto parkeer op de parkeerplaats van het Informatiecentrum. Vanaf de parkeerplaats wandel ik door het bos, langs het fantastische vlonderpad. Het is absoluut een aanrader om even het vlonderpad op te wandelen. De ochtend dat ik er ben ligt het pad te baden in een ochtendzonnetje. Fluitende vogels en het geluid van mijn voetstappen. Na een paar minuten loop ik het vlonderpad weer af en ga terug het bos in. Op naar de rand van Renkum.  

Langs Renkum en de Nederrijn 

Dit stukje van de route komen we over een dijk langs de rand van Renkum. Aan de ene kant ligt achter de dijk het dorp, aan de andere kant heb ik uitzicht over grasland en overzijde bos waar ik later in de route doorheen zal wandelen. Ik ga richting de Nederrijn. Aangezien het lente is en broedseizoen, mag ik het graspad langs de rivier niet betreden. Iets daarvoor sla ik rechtaf en wandel door via het reguliere wandelpad. Ik heb de onderste bocht van deze Trage Tocht gemaakt. Vanaf hier wandel ik omhoog richting Quadenoord voor de bocht omlaag.  

→ Ik kwam eerder langs de Nederrijn. Lees over Klompenpad Dorenweertsepad >> 

renkums beekdal

Landgoed Oranje Nassau’s Oord 

Al snel kom ik aan op Landgoed ONO (Oranje Nassau’s Oord). Het landgoed bestaat uit weilanden in het Renkums Beekdal en bossen op de oostflank van de Wageningse Berg. Aan de bosrand bevindt zich het oude sanatorium, dat nu het verpleeghuis Oranje Nassau’s Oord is. Vroeger stond naast het sanatorium het koninklijk paleis Oranje Nassau’s Oord, dat aan het einde van de Tweede Wereldoorlog grotendeels werd verwoest en daarna afgebroken. 

Over mooie bospaden kom ik aan de oever van de Halveradbeek. Oever is misschien wel een groot woord, aangezien de beek niet breder is dan dertig centimeter. Maar het kabbelt lekker en er is zelf een heel klein watervalletje. Op een bankje bij het watervalletje, neem ik mijn tweede ontbijt. Dat bakje yoghurt om half zeven vanmorgen is niet genoeg. Een boterham, flesje water en mijn leesboek. Zo zit ik hier een half uurtje te genieten van de zon en het geluid van het water.  

Het bos weer in 

Na een half uur is het tijd om de rugzak weer om te doen en verder te wandelen. De rand van Renkum, met de huizen, laat ik achter mij en ik steek langs een begraafplaats. Over een heel smal pad, waarbij ik mijzelf regelmatig tegen het prikkeldraad aan de zijkant moet drukken, om de tegenliggers langs te laten.    

Een lange tijd volg ik de stroming van de oliemolenbeek. Via een bospad langs de beek, kronkel ik mee met de bochten van het water. Het is ondertussen iets drukker geworden in het bos. Ik hoor kinderen schreeuwen aan de overkant van het beekdal, de pauw bij het informatiecentrum laat zich horen en tussendoor het kabbelende geluid van het water.  

→ Over deze paden gaat ook Klompenpad Hartensepad. Lees er alles over >> 

renkums beekdal

Weg van de beek 

Een heel deel wandel ik door een bosrijke omgeving, verder weg van de beken die hier stromen. Het Renkums Beekdal is echt sprookjesachtig. De zon tussen de bomen, het gefluit van de vogels. Ik zou niet gek staan kijken wanneer er ineens een eenhoorn uit de bosjes komt stappen… 

Na een tijdje kom ik terug bij de beek en bereik ik het meest noordelijke puntje van de route. Bij een kleine waterpoel met kwakende kikkers neem ik weer een pauze. Zittend op een boomstam smeer ik mijn gezicht en armen nog een keertje in. Ik trek de tweede boterham uit mijn tas, gevolgd door mijn leesboek. Zo breng ik weer een paar minuten door. In gezelschap van die kwakende kikkers. 

Over spreng en beek 

De beek steek ik over via een smal bruggetje, bestaande uit twee houten planken. Ik ga over de Paradijsspreng en vlak daarna de Molenbeek. Het Renkums beekdal zit vol met allerlei verschillende watertjes die uitkomen of ontstaan in meertjes, vennetjes en waterpoelen. Tussen al dat water liggen groene grasvelden vol wilde bloemen.   

Langs de Molenbeek zet ik de weg naar beneden weer in. Over een heel smal pad, langs een natuurcamping met tipi-tenten, camperplekken en tentplekken. Ik ben op Landgoed Quadenoord, een landgoed dat de laatste 130 jaar in bezit is van één en dezelfde familie. Het is 230 hectare groot en allerlei beken, sprengen en waters ontstaan hier op het landgoed. Het Renkums Beekdal ligt op dat landgoed.  

→ Beken, sprengen en riviertjes. Wandelroutes door beekdallandschappen >> 

IJskoud water 

Wanneer ik uit het bos kom wandelen tref ik een fantastische ouderwetse pomp. Gewoon langs het wandelpad. Op het bordje bij de pomp staat drinkwater. Ik hijs mijn rugzak van mijn rug, haal een lege dopper uit mijn tas en begin te pompen.  

Het laatste stuk van de wandeling kom ik terug aan de oever van de Molenbeek. Deze volg ik voor de laatste vijfhonderd meter. Ik steek de Bennekomseweg over, door het klaphek, tot aan het Informatiecentrum. Daar zoek ik een tafeltje uit in de zon, onder de bomen. Met een Latte Machiato, een Spa Rood en mijn boek ben ik nog een half uurtje zoet in het Renkums Beekdal. Daarna moet ik deze magische plek toch echt verlaten. 

Trage Tocht Renkum 2 

Ik ben verliefd… Soms heb je van die natuurgebieden die je echt mijn pijn in je hart weer moet verlaten. Zo’n gebied waar je zou willen wonen. Nou ik heb dat met het Renkums Beekdal. De kleuren, geluiden, beekjes… Als ik dan een minpuntje moet noemen, dan is het dat het zo populair is en echt druk kan zijn. Maar verder is het hier prachtig. Zet deze route dan ook echt op je lijstje.  

Meer wandelroutes in deze regio 

Ik kom graag op de Veluwe en in de afgelopen jaren heb ik ontdekt dat elke hoek een ander landschap en sfeer heeft. Dit zuidwestelijke deel van de Veluwe kent heel veel moois. Plekjes zoals je ze niet op andere locaties van de Veluwe tegenkomt. Landgoed Duno op de stuwwal, Wolfheze en landgoederen Mariëndaal en Groot Warnsborn. Hieronder verschillende wandelroutes die ik in deze omgeving heb gewandeld: 

Meer Veluwe routes

Deel deze wandeling op Pinterest

renkums beekdal
renkums beekdal
mascha

Over mij

Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads. Vragen? Neem gerust contact op >>

Wandelroutes en toegankelijkheid van gebieden veranderen nog wel eens. Wandeldingen.nl is niet verantwoordelijk voor eventuele wijzigingen in het veld. Check voor je op pad gaat altijd de website van de (natuur)beheerder.  Hetzelfde geldt voor toegankelijkheid met je hond. Check zelf altijd de website van de (natuur)beheerder. Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

error: Content is protected !!