...

Voor een tweedaagse trip naar Drenthe was ik op zoek naar mooie wandelroutes en natuurgebieden. Via Instagram ken ik een aantal mensen die in deze mooie provincie wonen en hen stuurde ik de vraag voor tips. Via @wandelmeisje kreeg ik een lijst met tips, waaronder het Blauwe Meer en het Leggelderveld. Hier moest ik beslist een wandeling maken. En dus kwam deze op de shortlist voor deze wandeltrip.

Praktische informatie

De wandeling: Wandelroute Blauwe Meer & Leggelderveld
Afstand: 6 kilometer
Soort wandeling: rondwandeling
Startpunt: Parkeerplaats Blauwe Meer
Parkeren: Vorrelvenen, 7991 TP Dwingeloo
Markering: Komoot app

Wandeltrip naar Drenthe

Het is de middag voor Koningsdag 2022. Om half drie sluit ik mijn laptop op kantoor af. Het is tijd om mijn roadtrip te starten. Een roadtrip van bijna 2,5 uur naar Beilen in Drenthe. Ik heb een aantal dagen vrij van werk en besloten om de provincie Drenthe beter te leren kennen. En dus rij ik iets voor 3 uur weg vanuit de parkeergarage van mijn werk.

Twee uur en twintig minuten later parkeer ik de auto voor een te leuk huis aan de Beilervaart, net buiten het dorp Beilen. Hier heb ik een eenpersoonskamer geboekt voor twee nachten bij Beatrix, een vriendelijke oudere dame. Ze toont mij de kamer en badkamer, overhandigd de sleutels en vertrekt weer. Dat is mooi, want na 2,5 uur moet ik ongelooflijk nodig plassen haha. Daarnaast ben ik ook niet van plan om heel lang te blijven. De zon schijnt en de natuur roept. Ik ga op weg voor een wandeling rondom het Blauwe Meer.

Blauwe Meer

Het Blauwe Meer

Deze plek is perfect voor een rondje aan het einde van deze dag. Op nog geen 6 minuten rijden van de B&B van Beatrix draai ik de parkeerplaats van het natuurgebied Leggelderveld al op. Een gebied in beheer van Natuurmonumenten, waarin het Blauwe Meer ligt. Het bekende ritueel van schoenen wisselen vindt plaats en nog geen 20 minuten na mijn aankomst in Drenthe wandel ik de natuur in. 

Het ontstaan van het Blauwe Meer

In 1905 richtte de Groningse ondernemer Roelfsema in Hoogeveen de kalkzandsteenfabriek Albino op. Kalkzandsteen was in die tijd een innovatief product dat veel goedkoper geproduceerd kon worden dan baksteen. Roelfsema koos voor Hoogersmilde, omdat de locatie per schip gemakkelijk te bereiken was en er aan wit zand geen gebrek was. Na vele tientallen jaren waarin de zandzuigers onafgebroken werk deden, ontstond het Blauwe Meer.

In het zand van het Blauwe Meer komt plaatselijk glauconiet voor, een mineraal met een donkergroene kleur. Samen met de diepte zorgt dit voor de blauw-groene kleur van het meer. (Bron: Natuurmonumenten.nl)

Al snel bereik ik het Blauwe Meer en de verhalen die ik heb gelezen over de bijzondere kleur zijn niet gelogen. Voor mij ligt een meer in de prachtige felle blauwe en groene kleuren. Daarboven een blauwe lucht met witte wolken en de bomen rond de oever kleuren in verschillende tinten groen. Het is bijna een schilderij. 

Langs de oever

Over het recreatiestrand wandel ik naar het uiterste puntje en stap het wandelpad op. Dit pad volg ik langs een groot deel van de oever van het Blauwe Meer. Het pad kronkelt, stijg en daalt. Soms met de voeten bijna in het water, andere keren vanaf een heuveltje met uitzicht over het water. Ik neem de tijd om vanaf alle kanten van het meer foto’s te nemen en video’s te maken. 

De zon laat zich regelmatig zien en er is geen mens te bekennen. Ik wandel hier helemaal alleen en wat voelt dat lekker. Vooral na een autorit van zoveel uur. Even de sufheid uit mijn benen en hoofd wandelen. 

Blauwe Meer

Het Leggelderveld

Vanaf het Blauwe Meer gaat de wandelroute richting het heideveld van het Leggelderveld. Op de heide laat Natuurmonumenten paarden, koeien en Drentse heideschapen grazen. Dit waarom er om het gebied hekken staan. Nog voor ik het klaphek doorloop om de heide te bereiken, spot ik al vier reeën op de hei. Zo snel als ik hen spot, zien of ruiken ze mij ook, zodra ik dichterbij kom. Als een speer schieten ze er vandoor over de hei naar veiligheid. 

Over de hei struin ik langzaam. De zon komt af en toe tussen de wolken door en ik geniet van deze zonnestralen aan het einde van de dag. Terwijl ik hier loop kom ik geen paard, koe of schaap tegen en ook maar één andere wandelaar. Dat noem ik de beste soort wandelervaring 😉

Langs de loopgraven

Na een tijdje passeer ik aan mijn linkerzijde een informatiebordje van Natuurmonumenten: de loopgraven van Leggelderveld. In de Tweede Wereldoorlog groeven de Duitsers een verdedigingslinie door het Leggelderveld. Het was een honderd kilometer lange tankgracht, van Zwolle naar Delfzijl. Op veel plekken zij de loopgraven nog te herkennen in het landschap. Natuurmonumenten zorgt dat de greppels vrij blijven van bomen, zodat ze niet dicht kunnen groeien. 

Ik wandel een stuk langs deze loopgraven tot ik aan kom bij het laatste deel van de wandeling. Over een fietspad gaat het laatste stuk van de route terug naar de parkeerplaats. In twee uur tijd maakte ik kennis met dit schitterende natuurgebied en het Blauwe Meer.

Het Leggelderveld en het Blauwe Meer

Ik ben Astrid oftewel @wandelmeisje ontzettend dankbaar voor deze tip. Niet alleen is het Blauwe Meer een bijzondere plek, het hele Leggelderveld is fantastisch voor een wandeling. Het Blauwe Meer doet zijn naam absoluut eer aan. Het is bijzonder om te wandelen door een soort van duinlandschap met de felblauwe kleur van het water naast je.

De afwisseling tussen het bos en de heide maken dat de wandeling tot één van mijn favoriete in Drenthe is gekomen. Misschien dat dit ook komt door het heerlijke weer haha. De wandeling is een prima route om te wandelen. Het is geen uitdagende route als het gaat om heuvels of ondergrond. Dus voor iedereen is dit een route om aan te raden.

Meer in Drenthe

Wandelroute westerbork, om en door het kamp

Wandelroute westerbork, om en door het kamp

Kamp Westerbork, midden op het Drentse platteland. De meeste mensen kennen Kamp Westerbork als één van de kampen uit de Tweede Wereldoorlog. Wat niet iedereen weet, is dat je schitterende wandelingen kunt maken rondom het kamp. Ik zette Wandelroute Westerbork uit. Een...

Deel deze wandeling op Pinterest

blauwe meer
blauwe meer
mascha

Over mij

Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads. Vragen? Neem gerust contact op >>