...

Er zijn van die plekken in Nederland, waarvan je je bijna niet kunt voorstellen dat ze bestaan. Dit geldt zeker voor het Blauwe Meer in Drenthe. Tijdens deze wandelroute ontdek ik het bijzondere gebied en het nabijgelegen Leggelderveld. Een wandelroute van 6 kilometer met zicht op het azuurblauwe water, uitgestrekte heidevelden en Duitse loopgraven.

Praktische informatie

De wandeling: Wandelroute Blauwe Meer & Leggelderveld
Afstand: 6 kilometer
Soort wandeling: rondwandeling
Startpunt: Parkeerplaats Blauwe Meer
Parkeren: Vorrelvenen, 7991 TP Dwingeloo
Markering: Komoot app

Het Blauwe Meer

Het Blauwe Meer ligt in de provincie Drenthe tussen Beilen en Appelscha, vlakbij de grens met Friesland. Als onderdeel van natuurgebied Leggelderveld is het is beheer van Natuurmonumenten. Het meer is eigenlijk niet meer dan een diepe kuil, ontstaan door het afgraven van kalkzand. In 1905 richtte de Groningse ondernemer Roelfsema in Hoogeveen de kalkzandsteenfabriek Albino op en begon met afgraven van kalkzand. Na vele tientallen jaren waarin de zandzuigers onafgebroken werk deden, ontstond het Blauwe Meer.

De naam komt door de blauwe kleur van het water. In het zand van het Blauwe Meer komt plaatselijk glauconiet voor, een mineraal met een donkergroene kleur. Samen met de diepte van het meer zorgt dit voor de blauw-groene kleur van het meer. Met de weerkaatsing van het licht op het water verandert de kleur van groen naar blauw, waar je bij staat. 

Blauwe Meer

Het Leggelderveld

Het Leggelderveld bestaat, naast het Blauwe Meer ook uit heidevelden. Hier kun je zomaar paarden, koeien en Drentse heideschapen tegenkomen. Deze dieren ‘werken’  voor Natuurmonumenten en houden de heide open. Dit is waarom er hekken staan om de velden heen. 

Ook voor historie kun je terecht op het Leggelderveld. Het gaat hier om de loopgraven van het Leggelderveld. In de Tweede Wereldoorlog groeven de Duitsers een verdedigingslinie door het Leggelderveld. Het was een honderd kilometer lange tankgracht, van Zwolle naar Delfzijl. Op veel plekken zij de loopgraven nog te herkennen in het landschap. Natuurmonumenten zorgt dat de greppels vrij blijven van bomen, zodat ze niet dicht kunnen groeien.

Parkeren bij het Blauwe Meer

Voor een wandeling kun je je auto parkeren op de parkeerplaats van het Blauwe Meer. Hier kan het, afhankelijk van het weer, behoorlijk druk zijn. Het Blauwe meer is namelijk voor een deel ook een recreatieplas. Bij mooi weer is het druk met zwemmers. Mocht je ook een duik willen nemen in het water, dan is het goed om te weten dat er een kleine entree gevraagd wordt door Natuurmonumenten voor het strand bij de recreatieplas.

Blauwe Meer

Wandelroute rond het Blauwe Meer

Rondom het Blauwe Meer loopt een geel gemarkeerde wandelroute die je meeneemt rondom het meer. Het is een route van 3 kilometer. Ik zelf heb een route van 6 kilometer gelopen waarbij ik langs een groot deel van het meer wandelde, gevolgd door een stuk over het Leggelderveld. Deze wandelroute Blauwe Meer is te volgen via de Komoot app.  

De route neemt je in eerste instantie mee langs het Blauwe Meer. Over een wandelpad tussen de bomen door, volgt de wandelroute de oever van het meer. Het pad kronkelt, stijg en daalt. Soms met de voeten bijna in het water, andere keren vanaf een heuveltje met uitzicht over het water. Ik neem de tijd om vanaf alle kanten van het meer foto’s te nemen en video’s te maken. 

Wandelend over het Leggelderveld

Na een tijdje laat ik de oevers van het Blauwe Meer links liggen en ga richting het klaphek naar het Leggelderveld. Nog voor ik het klaphek doorloop om de heide te bereiken, spot ik al vier reeën op de hei. Zo snel als ik hen spot, zien of ruiken ze mij ook, zodra ik dichterbij kom. Als een speer schieten ze er vandoor over de hei naar veiligheid. 

Over de hei struin ik langzaam. De zon komt af en toe tussen de wolken door en ik geniet van deze zonnestralen aan het einde van de dag. Nadat ik ook langs de loopgraven ben gewandeld is het een laatste stukje terug naar de parkeerplaats. Wat mij betreft een heerlijke wandelroute met een goede combinatie tussen bijzonder, uitgestrekt en wilde dieren.

Het Leggelderveld en het Blauwe Meer

Ik ben Astrid oftewel @wandelmeisje ontzettend dankbaar voor deze tip. Niet alleen is het Blauwe Meer een bijzondere plek, het hele Leggelderveld is fantastisch voor een wandeling. Het Blauwe Meer doet zijn naam absoluut eer aan. Het is bijzonder om te wandelen door een soort van duinlandschap met de felblauwe kleur van het water naast je.

De afwisseling tussen het bos en de heide maken dat de wandeling tot één van mijn favoriete in Drenthe is gekomen. Misschien dat dit ook komt door het heerlijke weer haha. De wandeling is een prima route om te wandelen. Het is geen uitdagende route als het gaat om heuvels of ondergrond. Dus voor iedereen is dit een route om aan te raden.

Meer in Drenthe

Slapen bij… B&B  d’Ambacht Borger 

Slapen bij… B&B  d’Ambacht Borger 

In het oudste deel van Borger, Drenthe, staat B&B  d’Ambacht Borger van Ad en Diane. Op de bovenverdieping van hun jaren ‘30 woning hebben ze met heel veel aandacht en liefde hun B&B ingericht. Een warme en comfortabele plek om tot rust te komen en te genieten...

Komootroute rondom het Gasselterveld

Komootroute rondom het Gasselterveld

Het is één van de mooiste plekken van Nederland, het Gasselterveld in Drenthe. Het super blauwe water, witte zand en de groene naaldbomen. Wanneer de zon schijnt, waan je jezelf in Italië, zo on-Nederlands. Maar niet alleen het meer, ook de bossen er omheen zijn een...

Deel deze wandeling op Pinterest

blauwe meer
blauwe meer
mascha

Over mij

Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads. Vragen? Neem gerust contact op >>

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

error: Content is protected !!