...

De natuur van Nationaal Park Drentsche Aa is afwisselend. Je wandelt er door prachtige dorpen, langs uitgestrekte (akker)velden en over het Balloërveld. Dwars door het Nationaal Park stroomt de beek, die je tijdens je wandeling zeker weten tegenkomt. Ik ben eerder in dit NP Drentsche Aa geweest, maar om weer een nieuw deel te ontdekken, zette ik een Komootroute uit rondom Taarlo en over het Balloërveld. 

Praktische informatie

De wandeling: Komootroute Balloërveld & Taarlo
Afstand: 11  kilometer
Soort wandeling: rondwandeling
Start: Parkeerplaats Galgenriet
Markering: GPX – Komoot
Hond: De hond mag aangelijnd mee

>> Wil je meer weten over Komoot, de mogelijkheden en kosten?


Nationaal Park Drentsche AA

Het is één van de drie Nationaal Parken van Drenthe: NP Drentsche Aa. Het landschap in die natuurgebied bestaat vooral uit heidevelden, akkers, dorpen en beekdal. Het bekendste onderdeel van die nationaal park is de beek de Drentsche Aa. Verspreid door het Nationaal Park liggen verschillende esdorpen zoals Taarlo. Bij elk dorp heeft de beek een andere naam gekregen. Deze Komootroute komt twee keer over de beek. Op die plekken heet de beek het Taarlosch Diep en het Loonerdiep.  Verder gaat de Komootroute over het Balloërveld en door Taarlo. 

Es van Balloo

Vanaf de parkleerplaats gaat de route direct tussen de akkers en de houtwallen door. Het heeft de laatste weken flink geregend dus het is soms een avontuur om droge voeten te houden. Dit is de Es van Balloo. Een es is een middeleeuws akkerland dat vruchtbaar werd gemaakt met een

mengsel van heideplaggen en schapenmest uit de schaapskooi. In de loop der eeuwen werd de es zo meters hoger. Hierdoor liggen de wandelpaden nu soms een stukje lager dan de akkervelden. 

De route gaat dit stuk over een mengeling van zandpaden en beton. Met weidse uitzichten is het een prima start van deze Komootroute. Een bonte specht zet zijn territorium uit, een groene specht lacht vanuit het grasland en meesjes en roodborstjes zingen het hoogste lied. Het is duidelijk dat de lente in aantocht is.

 

>> Bekijk al mijn wandelroutes in Drenthe

Komoot Balloerveld

Taarlo & Taarlosche Veentje

Vanaf de essen komt de route uit op de dorpswegen rondom  Taarlo, het oudste dorp van Drenthe. Dit is de eerste keer dat we de beek oversteken. Kinderen spelen op de brug met takjes en blaadjes. Aan de ene kant van de brug laten ze het groen in het water vallen om het aan de andere kant van de brug met de stroom van het water weer onder de brug vandaan te zien komen. De route komt langs schitterende boerderijen en de brink met een zoetwatervijver. Het dorp is  niet groot, dus binnen een paar honderd meter zijn we het dorp weer uit. 

Vanuit Taarlo komt de Komootroute weer uit tussen de velden. Over brede zandpaden worden we naar het Taarlosche Veentje gebracht. De Komootroute gaat een groot deel om het water heen, waar eenden en ganzen ronddobberen. Via een stukje fietspad zetten we koers naar het Balloërveld. 

Het Balloërveld

Een groot heideveld met heuvels en brede karrensporen. Dat is het Balloërveld. Met deze Komootroute laten we de brede paden grotendeels links liggen en kiezen we voor de smalle paadjes tussen de heide door. De zon schijnt ondertussen flink en zorgt voor warmte op de hei. Dat dit heideveld oud is, is te zien aan de karrensporen die we hier en daar oversteken. Hier reden ruim honderd jaar geleden de karren tussen de dorpen. Het was een soort snelweg van vrachtverkeer. Nu moet je niet gek staan te kijken wanneer je de schaapskudde kruist op de heide. Aan de andere kant van het Balloërveld staat de schaapskooi. 

Vanaf de heide is er nog een laatste stukje naar de auto terug. En dit stukje verrast. Het gaat namelijk bijna 200 meter over een vlonderpad. Door moerassig gebied wandelen we terug naar de auto.

 

>> Wandelroutes over heidevelden

Komoot Balloerveld

Komootroute Balloerveld & Taarlo

Wat is Drenthe toch een heerlijke provincie om te wandelen. De Komootroute Balloerveld & Taarlo komt door allerlei landschappen en verveelt dan ook geen moment. Hoe zal het hier zijn wanneer de heide in de bloei staat en de zomerzon over de velden schijnt? Ondanks dat een deel van de route over asfalt gaat, vond ik dit niet vervelend. De omgeving is namelijk zo rustig en de stukjes asfalt kort. Mocht je de route willen verlengen naar 20 kilometer? Dan is Trage Tocht Balloo misschien een leuke optie. 

Meer wandelroutes in de omgeving van Drentsche Aa

Drenthe kent heel veel mooie wandelgebieden. Nationaal park Drentsche Aa ligt vlakbij Assen en bevindt zich in het goede gezelschap van onder andere Boswachterij Gieten-Borger en het Hart van Drenthe. Hieronder een aantal wandelroutes die ik je zeker kan aanraden:

Meer routes in Drenthe

Slapen bij… B&B  d’Ambacht Borger 

Slapen bij… B&B  d’Ambacht Borger 

In het oudste deel van Borger, Drenthe, staat B&B  d’Ambacht Borger van Ad en Diane. Op de bovenverdieping van hun jaren ‘30 woning hebben ze met heel veel aandacht en liefde hun B&B ingericht. Een warme en comfortabele plek om tot rust te komen en te genieten...

Komootroute rondom het Gasselterveld

Komootroute rondom het Gasselterveld

Het is één van de mooiste plekken van Nederland, het Gasselterveld in Drenthe. Het super blauwe water, witte zand en de groene naaldbomen. Wanneer de zon schijnt, waan je jezelf in Italië, zo on-Nederlands. Maar niet alleen het meer, ook de bossen er omheen zijn een...

Deel deze wandeling op Pinterest

Komoot Balloerveld
Komoot Balloerveld
mascha

Over mij

Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads. Vragen? Neem gerust contact op >>

Wandelroutes en toegankelijkheid van gebieden verandert nog wel eens. Wandeldingen.nl is niet verantwoordelijk voor eventuele wijzigingen in het veld. Check voor je op pad gaat altijd de website van de (natuur)beheerder.
Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

error: Content is protected !!