...

Klompenpaden, bij de naam alleen al denk je aan boerenland, smalle paden en een landelijke omgeving. Het zijn wandelroutes van verschillende lengtes, door boerenland in de provincies Utrecht en Gelderland. Het is een combinatie tussen cultuur proeven en natuur snuiven. Soms door bos of over hei, andere keren door dorpen of langs akkers en weilanden. In dit artikel beantwoord ik de meest voorkomende vragen over klompenpaden vanuit mijn ervaring. Ik geef mijn tips voor de mooiste paden en deel nog wat tips. 

Wat zijn klompenpaden?

Klompenpaden zijn wandelroutes gemarkeerd met vierkante bordjes, met klompen erop. Het idee van het maken van klompenpaden kwam van Landschap Erfgoed Utrecht en Stichting Landschapsbeheer Gelderland. Met klompenpaden willen ze mensen kennis laten maken met historische en nieuwe voetpaden. 

Klompenpaden gaan dan ook zoveel mogelijk over historische kerkenpaden, jaagpaden, akkerwegen of bospaden. Routes die al eeuwenlang door mensen gebruikte worden. 

Waarom heten het Klompenpaden?

De naam klompenpaden verwijst naar het boerenland waar veel van de routes overheen gaan. Ik vind het ook altijd een geheugensteun aan het aantrekken van stevige wandelschoenen. Je weet namelijk nooit op wat voor soort wandelpad je met een klompenpad uitkomt. Soms wandel je over asfalt, maar zoveel mogelijk gaan de routes over gras, zand en akker. En dat kan wat modderig zijn 😉 

Waar vind je klompenpaden?

Klompenpaden liggen in de provincies Utrecht en Gelderland. Ze hebben hun startpunten bij natuurcentra, op boerenerven of middenin kleine dorpen. Ze gaan over de Veluwe of Utrechtse Heuvelrug, door de uiterwaarden, over landgoederen, door dorpen en langs weilanden en akkers. 

klompenpaden

Hoeveel Klompenpaden zijn er?

Op het moment van het schrijven van dit artikel (januari 2023) zijn er 142 klompenpaden. De verwachting is dat de 150e geopend wordt in de zomer van 2023. Je ziet, er worden elk jaar nieuwe klompenpaden uitgedacht en geopend.

Hoe kies je jouw volgende klompenpad?

Op de website klompenpaden.nl staan alle klompenpaden vermeld. Kiezen van jouw volgende klompenpad kan vanaf:

Elk klompenpad heeft zijn eigen pagina met hierop allerlei informatie die jou kan helpen met je keuze. Denk bijvoorbeeld aan:

  • De startplaats, horeca gelegenheden en bijzonderheden
  • De lengte, eventuele verkorting of verlenging en klompenapden die je kunt combineren
  • De kleur van de markeringsbordjes
  • De locatie waar je een folder kunt aanschaffen
  • Een pdf van de routekaart
  • Reviews van andere wandelaars

Vooral de reviews zijn voor mij persoonlijk altijd belangrijk. In de reviews staat vaak meer over hoeveel asfalt de route bevat, hoe begaanbaar de paden zijn etv. Check hierbij wel altijd even op welke datum de review geschreven is. 

klompenpaden

Hoe volg je een klompenpad?

Er zijn verschillende manieren om de route bij te houden die een klompenpad volgt

Markering op de route
Elk klompenpad is gemarkeerd met vierkante boerdjes met hierop een klomp en pijlen die de richting aangeven. De bordjes zijn altijd wit met een steunkleur. Dit kan blauw, rood, bruin of oranje. Op de bordjes staat de naam van de route vermeld dus je kunt niet per ongeluk een verkeerd bordje volgen. Soms overlappen klompenpaden elkaar een stukje. 

Folder
Van elk klompenpad is er ook een folder die je kunt aanhouden. In een folder staat de praktische informatie die je ook op de website vindt, een routekaart en uitleg over wat je tegenkomt. De folders zijn aante schaffen bij verschillende locale plekken, zoals horecagelegenheden, boekhalndels, VVV’s en boerderijen. Per route staat aangegeven waar je de folder kunt aanschaffen. 

Klompenpaden app
Voor zowel de app store als de Google Play store is er een gratis klompenpaden app te downloaden. In de app vind je de klompenpaden en tijdens het wandelen geeft de app aan waar je je bevindt. Daarnaast is er allerlei informatie over hoogtepunten onderweg ingesproken en af te luisteren.

Komoot
Ik zet zelf altijd de route over vanaf de website in mijn Komoot. De reden hiervoor is dat ik soms de route wil verleggen of inkorten en dat kan in Komoot. Daarnaast zijn niet overal de markeringen in het veld goed te zien, soms groeien er planten voor of zijn de bordjes verkleurd. Voor de zekerheid vind ik het fijn om de route in mijn broekzak te hebben.

klompenpaden

Hoe werken de routeverkorter of routeverlenger?

Klompenpaden hebben lengtes variërend van 3 kilometer tot 27 kilometer. De meeste zijn een rondwandeling, waarbij het begin en einde dus hetzelfde is. ER zijn er een aantal waarbij de start en finish niet hetzelfde is. Dit zijn etappewandelingen. 

Elk klompenpad heeft een originele lengte. Dat is het totale klompenpad. Bij een groot deel kun je het klompenpad inkorten met een routeverkorter. Op de kaartjes staat aangegeven waar dit is en op de route staat op de bordjes routeverkorter aangegeven. Op de website van de route staat rechts bovenin of de route te verkorten is. 

Een aantal klompenpaden hebben een routeverlenger. Je raadt het al, dat werkt tegenovergesteld aan de routeverkorter. Hier kun je kiezen om een stukje vast te plakken aan je klompenpad en een groter aantal kilometers te wandelen. Ook dit staat op de route op de markeringsbordjes aangegeven en op de website.

Combineren van klompenpaden

Soms overlappen klompenpaden elkaar of liggen ze vlak bij elkaar. Dan zijn klompenpaden te combineren. Op de website wordt aangegeven per klompenpad of deze te combineren is met een andere. Op de kaart en op de route staat aangegeven waar je kunt overstappen. Wanneer de route net iets verder van elkaar liggen dan volg je een overstaproute naar het volgende klompenpad.

Zijn klompenpaden leuk voor kinderen?

Wandelen is voor kinderen, als je het mij vraag, altijd leuk. Maar speciaal voor kinderen zijn er een aantal Klompenpaden Kids. Op deze routes vind je net iets meer activiteiten om de aandacht van kinderen vast te houden. 

Wat je moet weten over klompenpaden voor je er eentje gaat wandelen

Er zijn een aantal dingen waar je wel even bij stil moet staan voordat je aan een klompenpad gaat starten. Deze punten gelden niet voor alle klompenpaden, maar wel voor het grootste deel. 

Honden niet toegestaan
Omdat klompenpaden vaak zijn uitgezet over akkers, door weilanden of over particulier gebied, zijn honden niet toegestaan. Ook niet aangelijnd. Bij een aantal klompenpaden staat aangegeven dat honden wel, aangelijnd, mee mogen. Bij de reviews staat dan soms dat het toch niet mag. Ik zou er dan ook vanuit gaan dat honden niet mee mogen over klompenpaden.

Goede wandelschoenen aangeraden
Veel klompenpaden gaan deels over paden die, bij nat weer, kunnen veranderen in een kleine modderpoel. Zorg er dus altijd voor dat je, gewoon voor de zekerheid, stevige wandelschoenen aan hebt, die vies mogen worden. 

Je bent soms te gast op particulier terrein
Klompenpaden gaan nog wel eens over particulier terrein van boerderijen of landgoederen. Zorg dus dat je je altijd gedraagt als een gast en houdt aan de regels. Blijf op de paden en ga niet rondstruinen.

En nu…?

Ik zou zeggen doe wat er op de website staat van Klompenpaden.nl. Zoek een route, klompen aan, rugzak op en gaan!

Mijn klompenpad avonturen

15x Wandelen in Gelderland: Ontdek mooie wandelroutes

15x Wandelen in Gelderland: Ontdek mooie wandelroutes

Gelderland, de grootste provincie van Nederland, is een walhalla aan wandelmogelijkheden. Deze prachtige provincie heeft gevarieerde landschappen, die vragen om wandelend ontdekt te worden. In dit artikel laat ik je kennismaken met wandelen in Gelderland en neem je...

Deel deze wandeling op Pinterest

Klompenpaden
Klompenpaden
Affiliate
mascha

Over mij

Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads. Vragen? Neem gerust contact op >>

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

error: Content is protected !!