...

Nationaal Park Dwingelderveld daar ben ik eerder geweest. Het deel waar ik vanavond mijn wandeling start, ken ik nog niet. Vanaf het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten, vlakbij Ruinen, start de Wandelroute NP Dwingelderveld van 5 kilometer. Het is een hele warme dag geweest en met de laatste zonnestralen van de dag wandel ik deze route. 

Praktische informatie

De wandeling: Wandelroute Nationaal Park Dwingelderveld
Afstand: 5 kilometer
Soort wandeling: rondwandeling
Startpunt: Bezoekerscentrum Dwingelderveld
Parkeren: Parkeerplaats Benderse 22, 7963 RA Ruinen
Markering: Rode pijlen

Nationaal Park Dwingelderveld

Dwingelderveld is één van de vier Nationaal Parken van Drenthe. Het ligt in het zuiden van de provincie, vlakbij Hoogeveen. Het Nationaal Park staat vooral bekend om de grote heidevelden. Oh en onder wandelaars om het fantastische plankenpad dat je hier kunt wandelen. 

Het is een schitterend gebied met zacht glooiende heidevelden met plassen en vennetjes, bos en stuifzand. In de omringende schilderachtige esdorpen zoals Ruinen en Dwingeloo is de cultuurhistorie van pakweg een eeuw geleden nog tastbaar aanwezig.

Wandelroute door Dwingelderveld

Dwingelderveld staat bekend om de heidevelden, maar er is nog zoveel meer moois. Deze wandelroute gaat door het Zuidwesten van het Nationaal Park. Aan het einde wandelen we langs de heide, maar de route gaat vooral langs akkers, door naaldbossen, over zandpaden en langs kleine heidevelden.

De route is makkelijk te volgen via de rode pijlen van Natuurmonumenten. De auto (of fiets) is te parkeren op de parkeerplaats van het bezoekerscentrum en daar is de eerste rode pijl aangegeven. 

Wandelroute Dwingelderveld

Esdorpen en de Ruiner Es

Vanaf de parkeerplaats gaat Wandelroute Dwingelderveld een stukje door het bos om vervolgens uit te komen op een asfaltweg. We wandelen in een landschap waar Drenthe, wat mij betreft bekend om staat: esdorpen. In de dorpen staan de boerderijen bij elkaar. Buiten de dorpen liggen de akkers. Esdorpen zijn vooral te vinden bij de overgang van droge zandgronden en natte heidevelden. 

Al snel wandel ik weg van het asfalt en kom terecht tussen de korenvelden. Een goudgele zee met hier en daar plukjes blauwe korenbloemen. Dit is de Ruiner Es. Wat een cadeautje om hier te mogen wandelen. Ik schiet behoorlijk wat foto’s en video’s, waarvan sommige lekker creatief uitpakken. Maar het is ook warm. De akkers liggen in de volle zon en ondanks dat het mooi is, is het ook heel fijn om in de schaduw van het bos uit te komen. 

Bos en heidevelden

De bossen bestaan vooral uit naaldbomen. Het gebied waar ik wandel was vroeger een open heideveld. Op dit moment vind ik tussen de bomen kleine plukjes heide. Stukjes van een paar meter bij een paar meter. De wandelroute gaat over zandpaden tussen de bomen door en soms is het zoeken naar het stukje pad waar het makkelijker lopen is. Langs de randen van het pad, daar waar het zand wat harder is. 

In de avondzon fladdert en zoemt er nog vanalles rond. Op zoek naar een rustplekje, voedsel of iets anders. Het is gewoon rustgevend om hier een tijdje te staan en alleen maar te kijken naar de vlinders en te luisteren naar de bijen. Met de zon op mijn gezicht.

Wandelroute Dwingelderveld

Uitgestrekte velden en heide

Door de bossen komt de wandelroute langs de rand van het grote heideveld van Dwingelderveld. Ruim een eeuw geleden werden hele stukken van de heide in dit deel van het Dwingelderveld ontgonnen om er akkervelden van te maken. Wat je nu ziet op die plekken is hele velden van gras. Het zorgt voor extreme vergezichten. Vergezichten die ik ook tegenkwam in het Hart van Drenthe tijdens een aantal wandelingen. 

Ik heb het kronkelen door het bos nu echt achter mij gelaten. De wandelroute gaat nu over een lange rechte weg met grasvelden en heidevelden aan beide kanten van het pad. Dit is waar je de schaapskudde tegen zou kunnen komen. Ik zie de kudde niet tijdens mijn wandeling maar wel runderen in de velden naast het wandelpad. 

Schaapskooi en uitkijktoren

Aan het einde van de lange rechte weg kun je een kleine omweg toevoegen aan de wandelroute. De wandelroute gaat naar rechts, maar loop een klein stukje rechtdoor en je wandelt naar de schaapskooi en de uitkijktoren. Ik neem er een kort kijkje, maar besluit al snel door te lopen op de route. Vooral vanwege de warmte.

Ik ben blij dat deze wandelroute maar 5 kilometer is, want in die warmte is wandelen best pittig. Vanaf de schaapskooi is het nog een kleine 10 minuten wandelen. Daar plof ik neer op een picknicktafel. Ik drink eerst ruim een halve liter water. Trek mijn wandelschoenen uit, mijn gympen aan en koel een beetje af. Daarna rij ik terug naar mijn vakantieverblijf, neem een snelle douche en geniet in de tuin nog van de rest van de avond.

Wandelroute Nationaal park Dwingelderveld

De wandelroute vanaf het bezoekerscentrum is een leuke wandelroute. Prima voor wanneer je een korte route wilt lopen. De route is een mix tussen akkervelden, heide en bos. Al gaat er nog best een stukje over asfalt. 

De route heeft op mij geen enorme indruk achtergelaten. Er zijn mooiere wandelroutes door Nationaal Park Dwingelderveld. Ik genoot wel van de delen door het bos en langs de akkers. Alleen doordat de route langs de heidevelden gaat en niet er overheen, krijg je daar niet heel veel van mee. 

Meer routes in Drenthe

Slapen bij… B&B  d’Ambacht Borger 

Slapen bij… B&B  d’Ambacht Borger 

In het oudste deel van Borger, Drenthe, staat B&B  d’Ambacht Borger van Ad en Diane. Op de bovenverdieping van hun jaren ‘30 woning hebben ze met heel veel aandacht en liefde hun B&B ingericht. Een warme en comfortabele plek om tot rust te komen en te genieten...

Komootroute rondom het Gasselterveld

Komootroute rondom het Gasselterveld

Het is één van de mooiste plekken van Nederland, het Gasselterveld in Drenthe. Het super blauwe water, witte zand en de groene naaldbomen. Wanneer de zon schijnt, waan je jezelf in Italië, zo on-Nederlands. Maar niet alleen het meer, ook de bossen er omheen zijn een...

Deel deze wandeling op Pinterest

Wandelroute Dwingelderveld
Wandelroute Dwingelderveld
mascha

Over mij

Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads. Vragen? Neem gerust contact op >>

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

error: Content is protected !!