...

Door het Brabantse land stroomt de beek de Dommel. De oevers van deze beek en het beekdal zijn fantastische plekken voor een wandeling. Deze route neemt je mee door het beekdal bij Liempde. Wandel langs de oevers van de Dommel, speur naar de ijsvogel, kom langs historische boerderijen en stap door het hoge gras. Deze schitterende wandelroute laat je kennismaken met het typische Brabantse landschap, zoals het er honderden jaren geleden uitzag.

Praktische informatie

De wandeling: Dommeldal rood van Brabants Landschap
Afstand: 5,2 kilometer
Soort wandeling: rondwandeling
Startpunt: Parkeerplaats Dommeldal, Brabants Landschap
Parkeren: Hoevedreef 2, Liempde
Markering: Oranje pijlen*
Hond: De hond mag aangelijnd mee 

* Ik heb tijdens de wandeling de oranje pijlen niet gevonden en heb de route in Komoot gezet. Met een kleine aanpassing, waardoor ik langs de stiltetuin kwam. Je vindt deze route hier >>

De Dommel

Het is een beek, die langzaam Nederland in stroomt vanuit België. De beek gaat dwars door het Brabantse land en komt langs verschillende historische gebouwen en landschappen. Rond de Kempen en Den Bosch wordt de beek een kleine rivier. Het water kronkelt door landerijen, langs historische boerderijen, via bossen en boerenland.

Hoe loopt de rivier de Dommel?

De Dommel gaat van de Gemeente Peer in België, naar Den Bosch in Nederland. De rivier komt bij Borkel en Schaft Nederland in. In Nederland komt de rivier dan  via Dommelen, Veldhoven, Eindhoven, Son en Breugel, Sint-Oedenrode, Boxtel, Gemonde, Sint-Michielsgestel en Vught naar Den Bosch. 

wandelen langs de dommel

Wat is het Dommeldal?

Het Dommeldal is het beekdal langs de Dommel. Het gaat hier om landschappen als akkers en weiden. Op verschillende plekken langs de Dommel wordt er naar de landschappen verwezen met de term Dommeldal. Het is dus niet één plek die je kunt aanwijzen. Eén van de de plekken die is het Dommeldal bij Liempde en Olland. Dit is de plek waar ik een wandeling maakte langs De Dommel. 

Wandelroute Dommeldal rood (Brabants Landschap)

De wandelroute Dommeldal rood is van het Brabants Landschap. Een route die, volgens de website van het landschap, gemarkeerd is met oranje pijlen. Aangezien ik de pijlen niet heb gezien, heb ik de route uitgezet in Komoot. De link naar de route vind je hier >>

De route vertrekt vanaf de parkeerplaats van het Brabants Landschap bij Hoeve Groot Duijfhuis. Vanaf daar gaat de route langs boerderijen, via het trekveer over de Dommel, langs weilanden en vennen, weer over de Dommel, via boomkwekerijen en graslanden naar de stiltetuin en zo weer terug naar de parkeerplaats. De route gaat deels over verharde paden en voor een ander deel over zand en gras. 

wandelen langs de dommel

De Duiventoren & Hoeve Groot Duijfhuis

Bij de start van de wandelroute vind je Hoeve Groot Duijfhuis en de Duiventoren. Zowel de Duiventoren als de Hoeve staan al honderden jaren op deze plek langs de Dommel. De Duiventoren werd in 1661 gebouwd. Duiven werden gehouden om het vlees en de mest en het was een recht, voorbehouden aan adel en geestelijkheid. De kosten waren laag en de opbrengsten hoog. Zowel de jonge duiven als de mest leverden geld op. Op dit moment leven er nog steeds duiven in de toren, maar niet meer voor de verkoop en/of de mest. 

Vanaf de toren loopt er een klein pad naar de oever van de Dommel. Het is de eerste kennismaking die ik deze wandeling heb met het water. Na een kijkje bij het water wandel ik terug naar de toren en start ik de route. Langs verschillende boerderijen kom ik uit tussen akkervelden. Overal staat hoog gras en groeien wilde bloemen. Klaprozen, korenbloemen en boterbloemen kleuren de randen van de akkers. 

Het trekveer over De Dommel

Over een smal pad tussen het hoge gras kom ik weer bij de oever van de Dommel. Hier mag ik de route oversteken via een trekveer. Een veerbootje voor voetgangers, waarbij ik mijzelf naar de overkant mag trekken. Ik heb geluk, de trekveer ligt aan mijn kant van de Dommel. Hierdoor hoef ik de veer niet eerst naar mijn zijde te halen. 

Wanneer ik de trekveer opstap en mijzelf halverwege de Dommel heb getrokken, staar ik om mij heen. Wat een fantastische plek is dit. Zonnestralen zoeken een weg tussen de bomen door. Het water stroomt onder de trekveer door en vogeltjes vliegen heen en weer. Een tijdje tuur ik rond, want dit is de perfecte plek voor ijsvogels. Vandaag zie ik er geen een, maar wie weet heb jij geluk, wanneer je hier gaat wandelen. 

wandelen langs de dommel

Langs akkers en vennen

Vanaf het trekveer kom ik via een smal pad uit bij verschillende boerderijen. Het is de buitenrand van het dorp Liempde. Hier zoekt de wandelroute langs de Dommel de akkervelden op. Tussen de velden door, langs graslanden en vennen. Vanaf een breed zandpad gaat de route over op een fietspad. Het is geen drukke route, dus het delen van het fietspad is geen probleem. 

Niet veel verder steekt de route de Dommel weer over, maar nu via een houten brug. Het fietspad komt uit bij een boomkwekerij en de wandelroute gaat langs deze kwekerij. Via een breed zandpad en uiteindelijk een graspad. Ik wandel tussen het hoge gras door en luister naar het ruisen van de wind door de bomen. Iets verderop gaat de wandelroute officieel rechtdoor, ik besluit hier echter links te gaan. Via een smal pad door het gras, naar de oevers van de Dommel. 

Wandelen langs de Dommel

Dit deel van de wandelroute heb ik aangepast want ik wil graag wandelen langs de Dommel. Tussen hoog groeiend gras door. Waar het riet tot aan mijn heupen komt, baan ik mij een weg over een heel smal pad. Om mij heen schieten er waterjuffers tussen het riet vandaan. Ze fladderen met hun fel blauwe kleur alle kanten op, weg van mij. Op verschillende plekken is er prachtig zicht op de hoge oevcrs van de Dommel. Ook hier zitten ijsvogels, maar helaas heb ik weer geen geluk. 

Via de stiltetuin en boerenwegen

Het smalle wandelpad loopt lange tijd langs de Dommel. Wanneer de Dommel links afbuigt en het wandelpad rechts, kom ik een stukje verder de ingang van de stiltetuin tegen. Dit is waar ik doorheen ga om uiteindelijk uit te komen op de boerenweg aan de andere kant. Dit is de boerenweg die ik blijf volgen om uiteindelijk terug te komen bij de parkeerplaats. 

Meer routes in Brabant

Deel deze wandeling op Pinterest

wandelen langs de dommel
wandelen langs de dommel
mascha

Over mij

Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads. Vragen? Neem gerust contact op >>

Wandelroutes en toegankelijkheid van gebieden verandert nog wel eens. Wandeldingen.nl is niet verantwoordelijk voor eventuele wijzigingen in het veld. Check voor je op pad gaat altijd de website van de (natuur)beheerder.
Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

error: Content is protected !!