...

Grenspark Kalmthoutse Heide is één van onze Nationaal Parken. Zoals de naam al zegt, ligt het op de grens van België en Noord-Brabant. Een prachtig park vol heidevelden, vennen, bossen en zandduinen. Komootroute Kriekelareduinen gaat vanuit het Brabantse Putte 9 kilometer door het grenspark. De prachtige natuur en de stilte maken dat dit Nationaal Park op je bucketlist moet staan.  

Praktische informatie

De wandeling: Komootroute Kriekelareduinen
Afstand: 9 kilometer
Soort wandeling: rondwandeling
Start: Parkeerplaats De Heusche Bollaert
Markering: GPX – Komoot
Hond: De hond mag aangelijnd mee

Kalmthoutse Heide

Het is één van de 21 Nationaal Parken die ons land kent en voor veel mensen een onbekende. Grenspark Kalmthoutse Heide ligt tussen Kalmthout in Belgë en Ossendrecht in Noord-Brabant. Hier wisselen weidse, ongerepte landschappen van heide, vennen, duinen, bossen, weilanden en polder elkaar af. Hier komen vele bezoekers letterlijk en figuurlijk op adem, te voet, op de fiets of te paard. Door het Grenspark lopen maar liefst 28 verschillende wandelroutes met voornamelijk dierennamen, zoals wandelroute Schaap en wandelroute Kikker

Komootroute Kriekelareduinen

Voor deze route zocht ik op de website van het Grenspark naar een wandeling door een nog onbekend deel. Ik kwam uit bij Wandelroute Mier (6,5 kilometer). Deze was voor mij alleen te kort. Ik zette het GPX bestand van deze route in mijn Komoot en verlengde de route. Zo ontstond Komootroute Kriekelareduinen. 

Deze wandelroute start vanaf de parkeerplaats van een vakantiepark/restaurant en gaat direct het bos in. Kom je hier op tijd in de ochtend, dan is het nog heerlijk stil in de natuur. Tijdens het wandelen kom je continu door verschillend landschap. De route start door het bos.

kriekelarenduinen

Door het bos en over de heide

Vanaf de parkeerplaats gaat de Komootroute direct het bos in. Over smalle paden door een loofbos, waar de zon langzaam opkomt. Vanuit het bos komt de route uit bij een smal wandelpad, waar maar één iemand tegelijk kan lopen. Het pad kronkelt een stukje door het bos en komt uit aan de rand van een schitterend klein heideveld. Doordat de zon verder opkomt, is het hier extra mooi. 

Dat smalle pad gaat over de heide, terug naar het bos. Over een breed zandpad gaat de Komootroute langs het bos aan de ene zijde en militair oefenterrein aan de andere kant, achter een hoog hek. Via het brede pad kom ik uit bij de ingang van een stiltegebied. Achter het klaphek ligt een gebied met grote grazers en een verbod voor honden. Het is het stiltegebied Ossendrechtse Duinen. Deze Komootroute gaat dat gebied niet in, maar slaat linksaf langs een deel van het stiltegebied. 

Kriekelaarsven en de grens

Langs de rand van het stiltegebied wandel ik een paar meter omhoog naar de top van een heuvel. Bovenop staat de grenspaal België – Nederland en iets verderop een wandelbank. Vanaf de grenspaal kijk ik uit over het Kriekelaarsven aan de andere kant van de grens. Het grote ven ligt er stil bij. Over een paar maanden zal het hier een drukte zijn van gekwaak door de vele kikkers die er leven.

Ik besluit op de wandelbank te genieten van een boterham en een kop thee. Vanaf hier is er een prachtig uitzicht over het stiltegebied en de Kriekelareduinen. 

kriekelarenduinen

De Kriekelareduinen

Het komende deel gaat de Komootroute door de Kriekelareduinen. Het is een uitgestrekt deel van het Grenspark van heidevelden, vennen, heuvels en zandvlakten. Het gebied is in beheer van Natuurmonumenten. Via zandpaden kronkelt deze Komootroute door de Kriekelareduinen. Met verschillende uitzichten over het grenspark. 

Over de heide en door het bos

Vanuit de Kriekelareduinen gaat de Komootroute naar het laatste deel van de route. Dit deel gaat door verschillende stukken bos en pakt nog een klein stukje heide mee. In het bos gaat de route over heuvels en door een, blijkbaar, populair hondenuitlaatgebied. Het is ondertussen het einde van de ochtend en Komootroute Kriekelareduinen zit er bijna op voor mij. 

Komootroute Kriekelareduinen

Elke keer wanneer ik in Grenspark Kalmthoutse Heide kom, ben ik verbaasd over de stilte en rust die hier in de ochtend hangt. In welk deel van het park ik dan ook wandel, het is er altijd prachtig. Ook deze Komootroute laat weer prachtige plekken zien. Stille bospaden, uitgestrekte heidevelden, vennen en zandvlakten. Ik heb weer 9 kilometer genoten van de prachtige natuur en ben al aan het bedenken waar mijn volgende wandeling door de Kalmthoutse Heide gaat zijn. 

Meer wandelroutes door de Kalmthoutse Heide

Deze Komootroute door de Kriekelareduinen was de derde wandeling die ik maakte door het Grenspark. Ik wandelde al twee wandelroutes. Eentje in België en eentje in Nederland:

Meer routes in Brabant

Slapen bij Het Wilde Weg

Slapen bij Het Wilde Weg

De eigenaren noemen het een eigenzinnige buitenplaats. Een plek waar je loslaat wat moet en vooral doet wat mag. Ik heb het over Het Wilde Weg in Sint-Oedenrode, Brabant. Slaap in één van de accommodaties verspreid over het veld en dompel jezelf onder in de stilte van...

Deel deze wandeling op Pinterest

kriekelarenduinen
kriekelarenduinen
mascha

Over mij

Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads. Vragen? Neem gerust contact op >>

Wandelroutes en toegankelijkheid van gebieden verandert nog wel eens. Wandeldingen.nl is niet verantwoordelijk voor eventuele wijzigingen in het veld. Check voor je op pad gaat altijd de website van de (natuur)beheerder.
Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

error: Content is protected !!