...

Nederland zit bomvol met wandelpaden en – routes. Elke provincie en elk natuurgebied kent zijn wandelavonturen. Wil je struinen door de duinen? Genieten van een Langeafstandswandeling? Wil je wandelen over boeren weilanden? Wil je starten op een parkeerplaats, een NS-station, bushalte of fietsenstalling? Wil je struinen, swalken, door een dorp, een bos, de duinen of de polder? In Nederland kan het allemaal. Maar hoe vind je de wandelroutes?

Waar vind je mooie wandelroutes?

In dit artikel geef ik een overzicht van plekken waar je wandelroutes kunt vinden. Waar ik mijn wandelroutes allemaal vind. Websites, blogs, apps en boeken. Ja, dit is een lange lijst geworden. Maar je weet… het internet is oneindig, dus ik weet nu al dat dit niet alles is  Het is een uitgebreide lijst, maar lang niet alles. Mocht je iets heel belangrijks missen, let me know!

wandelroutes vinden

Een eerste go-to voor het vinden van wandelroutes zijn vaak de websites van natuurbeheerders. Deze organisaties openen graag hun gebieden voor wandelaars (en soms fietsers) om zo bezoekers kennis te laten maken met hun werk. Bezoekers leren over de natuur en over het beheer ervan. Natuurbeheerders opereren landelijk en regionaal.

Wandelroutes vinden bij Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer

In Nederland zijn er twee grote landelijke natuurbeheerders: Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer. Natuurbeheerders hebben in (bijna) al hun natuurgebieden wandelroutes uitgezet. Kabouterpaden voor de kinderen, middellange routes en lange wandelroutes. Bij Staatsbosbeheer kun je zelfs boswachterspaden vinden. Wandelroutes uitgezet langs de mooiste plekken, door de boswachters zelf. 

Het leuke aan de wandelroutes door de natuurbeheerders, is dat je, naast de route, ook veel informatie krijgt over het natuurgebied, de dieren die er leven en hoe het natuurbeheer vorm krijgt. Natuurbeheerders zijn perfect voor een startende wandelaar voor inspiratie voor wandelroutes en natuurgebieden. 

Wandelroutes vinden bij Provinciale landschappen

Naast de landelijke natuurbeheerders zijn er provinciale landschappen. In elke provincie is een provinciaal Landschap actief met aankoop, beheer en ontwikkeling van natuurgebieden. Utrechts Landschap is van alle twaalf de oudste en bestaat bijna 100 jaar. 

De provinciale landschappen beheren verschillende natuurgebieden, landgoederen en buitenplaatsen. Hier vind je leuke wandelroutes, waarbij je soms door kleinere, wat minder bekende, pareltjes wandelt. Zoeken naar een route bij één van de landschappen levert mij dan ook regelmatig verrassende wandelavonturen op.

Een overzicht van de verschillende provinciale landschappen:

IVN Natuureducatie

IVN is een organisatie die niet alleen natuur beheert, maar ook mensen, jong en oud, leert over de natuur. Door jong en oud actief te laten ervaren hoe leuk, leerzaam, gezond én belangrijk natuur is, wil IVN een natuurbewuste gedragsverandering bereiken. Dit doen ze door het organiseren van activiteiten en het uitzetten van wandelroutes.

Bij het IVN vind je wandelroutes, die je laten genieten van de natuur en je tegelijkertijd allerlei nieuws leren. In totaal heeft het IVN meer dan 450 wandel- en fietsroutes en meerdaagse trektochten

Wandelroutes vinden

Wandelnet.nl

Wandelnet is dé website voor allerlei soorten wandelingen. Je kunt op deze website heel veel verschillende wandelroutes vinden en ook zelf een wandelroute uitstippelen. Op dit laatste kom ik later in dit artikel terug. Hier wil ik eerst ingaan op bestaande wandelroutes.

Het voordeel van Wandelnet.nl is dat zij via een kaart van nederland aangeven welke wandelroutes je waar vind. Je kunt filteren op provincie, lengte van de route en type route. Je kunt zoeken op een routenaam, zoals bijvoorbeeld de naam van een lange-afstandswandeling of op een plaatsnaam.

Wandelroutes vinden
Printscreen Wandelnet.nl

Lange-Afstandspaden 

Door heel Nederland liggen Lange-afstandspaden. Voorbeelden van deze wandelroutes zijn het Pieterpad, Path of Wisdom, Dutch Mountaintrail en het Kustpad. De wandelroutes beslaan minimaal 150 kilometer zijn gemarkeerd met een witrood teken, in beide wandelrichtingen. In Nederland liggen maar liefst 23 lange-afstandswandelingen.

Al deze wandelroutes zijn opgeknipt in Etappes, een soort dagwandelingen. De etappes lopen van punt A naar punt B en de volgende etappe start bij punt B en gaat naar punt C. Al deze wandelroutes bij elkaar bedekken meer dan 12.000 kilometer aan wandelpad. Zoveel mogelijk gaan deze routes over onverharde wegen, door bossen, over heide en langs dorpen en historische steden. 

Lange-afstandswandelingen stoppen niet bij de landsgrens. Internationaal is het begrip van een lange-afstandswandeling bekend en over heel de wereld liggen er dus dit soort wandelroutes. Denk aan de Te Auraroa (Nieuw-Zeeland), Pacific Crest Trail (Amerika) en de E2 (Hoek van Holland naar Nice).

Streekpaden

Streekpaden liggen, net als de lange-afstandspaden, door heel Nederland. De afstand varieert van 80 tot 350 kilometer. Ook deze wandelroutes zijn in twee richtingen te wandelen. Nederland kent ondertussen 21 streekpaden die samen 4.000 kilometer betrekken. De markering van streekpaden is geel met rood.

Bekende streekpaden zijn het Betuwepad, het Groene Hartpad, het Veluwe Zwerfpad en het Twentepad. Op een landkaart van Wandelnet staan alle etappes van de streekpaden aangegeven met het begin- en eindpunt en de lengte van de etappe.

Boswachterspaden

Ja inderdaad, die boswachterspaden van Staatsbosbeheer waar ik het net over had. Op wandel.net staan alle boswachterspaden overzichtelijk bij elkaar. De ‘boswachterspaden’ lopen in een rondje van tenminste 5 kilometer en zijn speciaal samengesteld en geselecteerd door de boswachter. Er zijn paden voor mensen die er even ‘tussenuit’ willen maar ook langere afstanden voor avonturiers. Het bijzondere aan de boswachterspaden is dat boswachters voor elk van de vier seizoenen de mooiste routes van dat seizoen selecteren. Dus de wandelaar komt op het juiste moment op meest bijzondere plekjes.

Rondwandelingen

Naast al deze thema-wandelroutes staan er ook duizenden kilometers aan rondwandelingen op wandelnet.nl. Wandelnet geeft ook een aantal opties om van een deel van een streekpad en/of lange-afstandspad een rondwandeling te maken. Wanneer je zoekt op wandelnet, en filtert op een rondwandeling, dan zoekt wandelnet rondwandelingen uit het hele bestand. Hierin zitten dus ook boswachterspaden en ommetjes.  

RouteYou

Op de website van RouteYou vind je wandelroutes, fietsroutes, routes voor paardrijden en nog heel wat andere routes voor dagjes uit. Het is een website waar mensen zelf routes kunnen maken en delen met andere mensen. Bij RouteYou gaat men er vanuit dat iedereen een avonturier en ontdekker is en dus ook routemaker. 

Op deze website vind je heel veel wandelroutes. Je kunt filteren op lengte, beoordeling en moeilijkheidsgraad van de wandelroute die je wilt lopen. Bij elke route staan bezienswaardigheden in de buurt en eventuele eet- en drinkgelegenheden vermeld. RouteYou is gratis te gebruiken. Je moet wel even een inlog-aanmaken, maar die is dan wel gratis. 

Wandelzoekpagina.nl

Wandelzoekpagina biedt wandelaars informatie over wandelen in Nederland, meer dan 5000 dag­wandelin­gen, wandelkaarten, stads­wandelingen, GPS-wandelin­gen, themawandelingen en meerdaagse wandeltochten. Hier moet je dus wel een wandelroute kunnen vinden toch?

Voor het zoeken en bekijken van wandelroutes moet je een inlog aanmaken. Een deel van de wandelroutes kun je gratis bekijken. Andere wandelroutes daar heb je een betaald abonnement voor nodig. Met een abonnement kun je een jaar lang kiezen uit meer dan 1500 routebeschrijvingen en wandelkaarten voor slechts 13,50 euro. Het abonnement wordt niet automatisch verlengd.

Trage Tochten en KanKorter

Twee soorten wandelroutes staan exclusief* beschreven op wandelzoekpagina.nl en zijn te bekijken en downloaden vanuit een abonnement op deze pagina. Het gaat om de Trage Tochten en de wandelroutes KanKorter van Rob Wolfs. 

Trage Tochten  zijn natuurwandelingen die grotendeels over onverharde paden lopen. Ik hanteer  als minimum 70% onverhard per wandeling. Hoe meer exclusiviteit voor de wandelaar hoe beter.

De routes onder het label KanKorter zijn in totaal(op het moment van schrijven) 20 wandelroutes. Hier wordt door Rob nog aan gewerkt. Het zijn wandelroutes tussen de 5 en 10 kilometer in de regio Arnhem – Nijmegen. Ze worden ontwikkeld vanuit het idee dat niet iedereen 15 tot 25 kilometer kan wandelen op een dag. 

* Deze routes zijn nergens anders te vinden op internet. Naast het internet zijn deze routes ook te vinden in verschillende boeken van uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig.

BoekenBoeken

Route.nl

Route.nl is een verzamelwebsite voor verschillende wandelroutes. De routes op route.nl worden aangeboden door gerenommeerde bedrijven en instellingen zoals route.nl, VVV, Staatsbosbeheer, Vereniging Natuurmonumenten, Falk en vele andere toonaangevende partijen en instellingen. Daarnaast worden routes openbaar gemaakt door gebruikers.

Je kunt gratis gebruik maken van Route.nl. Je kunt dan zelf routes maken en plannen, reviews achterlaten bij routes en routenavigatie bijhouden. Naast het gratis account is er ook een premium account. Voor 9,99 euro per jaar (automatische verlenging) kun je routes openbaar en offline opslaan, foto’s plaatsen bij je routes en onbeperkt routes opslaan.

Komoot

Voor inspiratie van wandelroutes en het zelf plannen van wandelroutes is Komoot een (in Nederland) redelijk nieuwe partij. Ik gebruik deze website heel erg vaak. Via Komoot kun je wandelroutes vinden door heel de wereld. Naast wandelroutes staan er ook duizenden routes voor fietsen, hardlopen, mountainbiken en wielrennen. 

Komoot is gratis te gebruiken. Je moet alleen een gratis account aanmaken. Met een gratis account kun je een eerste regio gratis gebruiken. Wil je wandelroutes in meer regio’s en of landen kunnen vinden, dan betaal je voor extra regio’s. Ik heb een wereld pakket en kan dus wandelroutes vinden en uitstippelen over heel de wereld. Hiervoor betaalde ik slechts 30 euro. Op deze pagina vind je alle informatie over de kosten.

wandelroutes vinden

Niet iedereen heeft een auto tot zijn beschikking of wil een auto gebruiken om bij een startpunt van een wandelroute te komen. Starten vanaf een openbaar vervoer punt is dan ook zeker een optie. Waar vind je wandelroutes hiervoor?

NS-wandelingen

De NS, Nederlandse Spoorwegen, heeft maar liefst 45 wandelroutes uitgezet. De zogeheten NS-wandelingen. Een NS-wandeling is een wandeltocht letterlijk van station naar station. Er zijn allerlei afstanden mogelijk. In elke provincie is minimaal één na-wandeling te vinden. En op sommige routes kan zelfs de hond mee op avontuur.

De wandelroutes lopen in veel gevallen van het ene naar het volgende NS-station, maar enkele routes zijn rondwandelingen. Begin- en eindpunt zijn dan bij hetzelfde station. De wandelingen nemen je mee vanuit een stedelijke omgeving naar de natuur. Zo zijn er stadswandelingen, routes door de duinen, over de Veluwe, langs forten, bunkers en kastelen en routes over landgoederen. Er is dus vanalles te vinden.

OV-stappers

OV stappers zijn precies wat de naam doet vermoeden. Wandelroutes vanuit het openbaar vervoer. De hierboven genoemde NS-wandelingen worden elk jaar aangevuld met 4 nieuwe wandelingen. Om plaats te maken voot dit nieuwe aanbod, gaan er ook elk jaar wandelroutes weg. De routes die niet meer in het officiële NS-pakket zijn opgenomen, krijgen bij Wandelnet een nieuw leven als OV-stapper. Het gaat om 55 dagwandelingen en 15 tweedaagse tochten.

OV-stappers worden niet zo vaak bijgewerkt als NS-wandelingen. Soms kan de markering verouderd of zelfs verdwenen zijn. Samen met beschrijving, kaartje en/of track zijn ze voor de iets avontuurlijkere wandelaar echter goed te volgen. 

Groene Halte Routes

De Groene Halte-wandelroutes zijn wandelingen die gaan van bushalte naar bushalte. De wandelroutes nemen je mee, dwars over de Veluwe. Je stapt uit de bus, wandel naar een andere halte en stapt daar weer op de bus terug. De wandelingen zijn tussen de 10 en 20 kilometer en bewegwijsterd. 

Deze Groene halte-wandelroutes staan beschreven in het boekje Groene Haltes Wandelroutes. Deze is aan te schaffen voor € 12,50.

Wandelroutes vinden

Klompenpaden zijn een bijzonder initiatief dat je kunt vinden in Utrecht en Gelderland. Via klompenpaden wandel je over landgoederen, historische paden en dwars door boerenland. Over erven, door weilanden, met regelmatig een leuk bruggetje of trappetje. De makers van Klompenpaden – Landschap Erfgoed Utrecht en Stichting Landschapsbeheer Gelderland – willen dat wandelaars kunnen genieten van de mooie omgeving. Lekker struinen door het weiland, kleine doorsteekjes ontdekken, een kop koffie bij een boerenerf. Genieten van frisse lucht, rust en de streek. Klompen aan, rugzak op en gaan!

Naast wandelroutes voor volwassenen zijn er ook Klompenpaden Kids aangelegd. Klompenpaden speciaal voor het wandelen samen met kinderen, met onderweg net iets meer uitdagende activiteiten. 

Op de website Klompenpaden.nl kun je zoeken op naam van het klompenpad, de lengte of via de kaart op locatie. Ik wandel af en toe een klompenpad en geniet elke keer weer van het wandelen door de afwisselende landschappen.

Wandelroutes vinden

De website waarop jij nu dit artikel leest, is een wandelblog. Een website waarop een enthousiasteling wandelroutes omschrijft die hij of zij zelf heeft gewandeld. Dit is een walhalla voor inspiratie. Dus als je mij vraagt: waar vind je wandelroutes?, dan zeg ik altijd als eerst, kijk eens op een wandelblog.

Het leuke, en denk ik ook voordeel, van een wandelblog is dat je niet alleen ideeën krijgt voor wandelroutes, maar tevens een review en omschrijving van wat je tegen kunt gaan komen tijdens de wandeling. Wandeldingen.nl is natuurlijk een wandelblog, maar zelf haal ik ook nog mijn inspiratie vanuit collega-bloggers, zoals:

en voor de mensen met een hond Ean ik zeker de volgende blogs aanraden:

Wandelroutes vinden

Natuurlijk staat er niet alleen maar inspiratie op het internet. Er zijn talloze boeken die inspiratie kunnen geven. Boeken met specifieke wandelroutes, boeken met inspiratie voor mooie wandelgebieden en boeken van bekende Nederlanders die wandelen. 

Zoek bijvoorbeeld eens op Bol met de zoekterm wandelen en filter dan op boeken. Nou dan gaat er een wereld voor je open aan inspiratie. De laatste tijd heb ik een aantal boeken gekocht en gekregen waar ik inspiratie voor mooie wandelroutes uit heb gehaald.

Bij boeken moet ik twee auteurs belichten. Heel veel wandelboeken in Nederland zijn namelijk van de routemakers Rob Wolfs en Wim Huijser. 

Rob Wolfs 

Rob Wolfs is een bekende naam als het gaat om wandelroutes. Hij beschrijft de NS-wandelingen en maakt in opdracht van provincies, VVV’s en andere instanties tal van wandelroutes. In de afgelopen jaren schreef hij maar liefst 20 boeken met wandelroutes. Rob is ook de bedenker van de Trage Tochten en de routes van KanKorter.

wandelroutes vinden

Social media, ja ik denk dat die kanalen mij ook vaak op ideeën brengen voor wandelroutes of natuurgebieden. Je vindt wandelroutes of ideeën ervoor op Facebook, Twitter, Instagram en Pinteres. En waarschijnlijk op heel veel andere social media platforms. Ikzelf gebruik vooral mijn instagram en mijn pinterest accounts.

Instagram

Op instagram volg ik zelf veel wandelaars en ik zoek regelmatig op verschillende hashtags. Ik bekijk posts, stories en reeels en sla leuke gebieden of routes op, om die later uit te kunnen zoeken. Ik zoek op verschillende hashtags, waaronder #wandelen, #wandelroute, #mooinederland, #hiermoetjezijn en #wandelroutes.

Pinterest

Pinterest is een fantastische zoekmachine voor wandelroutes. Voor die mensen die nu denken “ Pinterest is toch alleen voor babykamers en recepten?”, dat dacht ik eerst ook. Tot ik mij opnieuw ging verdiepen in het platform. Door te zoeken op wandelroute, of wandelroute veluwe (als voorbeeld) komen er allerlei ideeën naar boven. Dit is ook de manier voor het ontdekken van nieuwe websites en blogs met wandelroutes.

Wandelroutes vinden
Wandelroutes vinden

Naast bestaande wandelroutes die je kunt vinden en wandelen, is er ook de mogelijkheid om zelf je route uit te stippelen. Ik doe dit heel vaak en voor mij is het grootste voordeel, dat ik zelf kan bepalen wat de lengte is van de wandelroute. Toen ik herstelde van mijn blessure, wilde ik vaak wel naar bepaalde natuurgebieden, maar kon ik de lengte van de wandelroute nog niet wandelen. En dan was het zelf uitstippelen een uitkomst!

Maar hoe pak ik het aan? Er zijn twee verschillende manieren om wandelroutes te maken: wandelknooppunten en gps. Ik zal ze beide kort uitleggen en aangeven hoe je er routes mee kunt maken.

Knooppunten

Wandelknooppunten (of wandelkeuzepunten) zijn onderdeel van wandelnetwerken. Ze zijn te vinden in een groot deel van Nederland en werken hetzelfde als fietsknooppunten (mocht je die kennen). Met de knooppunten kun je makkelijk een route uitzetten voor je zelf van punt naar punt. 

Binnen een wandelnetwerk zijn paden aan elkaar gekoppeld door knooppunten (die een cijfer hebben). De knooppunten zijn daar, waar wandelpaden samenkomen of splitsen. Tussen de verschillende knooppunten volg je de weg naar het volgende punt vaak door het volgen van een pijl. 

Een wandelroute plannen door middel van knooppunten kan op verschillende manieren:

  1. Via de planner op Wandelnet.nl
  2. Via fysieke wandelkaarten*
  3. Verschillende boeken met hierin de netwerken (en soms al uitgezette routes)

* Let op, niet op alle wandelkaarten staan wandelknooppunten. Soms gaat het om fietsknooppunten. Check altijd goed de beschrijving op de kaart.

GPS

GPS is een systeem voor plaatsbepaling via satellieten. Op veel smartphones zit de werking van GPS. Denk bijvoorbeeld aan Google maps voor je auto- of wandelroute. Via ditzelfde GPS werken ook verschillende apps op je telefoon of smartwatch. 

Er zijn meerdere websites die je de mogelijkheid geven om zelf een wandelroute uit te stippelen via GPS. Eén ervan is Komoot. Komoot heeft een overzicht van alle wandelpaden in de hele wereld. Daarnaast hebben gebruikers van Komoot ook allerlei highlights aangegeven langs wandelpaden. Denk hierbij aan mooie wandelpaden, bijzondere gebouwen, schitterende uitzichten en leuke bankjes. Een route uitstippelen pak ik als volgt aan:

  1. Ik bedenk in welk gebied ik wil gaan wandelen
  2. Ik zoek een parkeerplaats voor mijn begin- en eindpunt
  3. Vanaf de parkeerplaats zet ik een route uit langs de highlights die mij leuk lijken. Hierbij wissel ik wat van paden tot ik kom tot een afstand die ik wil wandelen.
  4. De dag van de wandeling rij ik naar de parkeerplaats. 
  5. Voor de start van de wandeling open ik de app en tik op de kaart. Ik zie mijn route als een blauwe lijn en het bewegende bolletje, dat ben ik. Ik zorg gedurende de hele wandeling dat het bolletje op de blauwe lijn blijft.
Wandelroutes vinden

Waar vind ik een wandelroute?

Dit zijn de belangrijkste manieren voor mij om een leuke wandelroute te vinden. Met dit artikel heb ik geprobeerd jou op weg te helpen in jouw zoektocht. Of je nu een beginnend wandelaar bent of een doorgewinterde. Of je nu van korte rondwandelingen houdt of liever een lange-afstandswandeling wandelt. Voor iedereen is er inspiratie te halen uit de hierboven beschreven kanalen. 

Van alle bronnen en soorten routes die ik heb beschreven, heb ik er nog heel wat op mijn bucketlist staan. Zo wil ik ooit nog het Veluwe Zwerfpad wandelen. Maar ook de KanKorter routes staan op mijn lijst. Gelukkig heb ik, als het leven blijft gaan zoals ik zou willen, nog heel wat tijd voor de beleven van al deze avonturen. Elk weekend beleef ik een nieuw avontuur. 

Mocht je nog vragen hebben of ergens niet uit komen? Laat het mij gerust weten. Ik help je graag verder op weg. Ik ben heel benieuwd of je, na het lezen van deze lijst, nog tips hebt voor mij. Wie weet heb jij wel een boek, website of app, die ik nog niet heb genoemd. 

Deel deze wandeling op Pinterest

Trage Tocht Sprengenberg
Trage Tocht Sprengenberg
mascha

Over mij

Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads. Vragen? Neem gerust contact op >>

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

ReizenReizen
error: Content is protected !!