...

Middenin het Westland, aan de rand van ‘s-Gravezande, ligt het Staelduinse bos. In de volksmond wordt het ook wel het ‘bunkerbos’ genoemd. In het bos staan bunkers voor de manschappen, munitie, een hospitaal en bergplaatsen. Een bos met een geheimzinnige sfeer. Nu is het onderdeel van Nationaal Park Hollandse duin en absoluut een bezoek waard. En niet alleen vanwege de bunkers. 

Praktische informatie

De wandeling: Vleermuisroute
Afstand: 3,5 kilometer
Soort wandeling: rondwandeling
Startpunt: Parkeerplaats 2
Parkeren: de Oude Hooislag 2(aan het einde van de Papedijk), 2691 NH, ’s-Gravenzande
Markering: rode markering of in Google Maps

Het Staelduinse bos

In het Westland, dat vooral bekend is vanwege zijn kassen, is het Staelduinse bos een uniek stukje groen tussen het gras. Het is dan ook een populair bos. En niet alleen in deze tijd. Al eeuwenlang leven hier mensen. Ooit was het zelfs een landgoed, al is daar nu niet veel meer van terug te zien. Hier en daar is het bos wat overwoekerd, maar dat is ook gelijk de charme van het hele bos. Het bos is nu vooral bekend vanwege het bunkerdorp uit de Tweede Wereldoorlog.

Een wandeling door dit bos neemt je mee langs een aantal bijzondere punten, zoals het bezoekerscentrum, de bunkers, duizenden paddenstoelen (al staan die er alleen in de herfst natuurlijk), de heemtuin en twee uitzichtpunten.

Parkeren bij het Staelduinse bos

Het bos is te bereiken vanuit twee verschillende ingangen. Dit zijn ook de plekken waar je je auto kwijt kunt. De eerste parkeerplaats (P1) is bij de zogeheten achteringang. Tegenover Staalduinlaan 19 om ‘s-Gravenzande vind je een grote parkeerplaats. De tweede parkeerplaats (P2) ligt bij de hoofdingang van het Staelduinse bos. Aan de Oude Hooislag kun je parkeren en dit is ook de kortste weg naar het bezoekerscentrum.

Vleermuizen

Zes  soorten vleermuizen leven in het Staelduinse bos, waaronder watervleermuizen, grootoorvleermuizen, baardvleermuis en meervleermuizen. Vooral in de schemering zijn de vleermuizen te zien. Sommige soorten brengen de dag door in holle bomen, maar vooral de bunkers in het bunkerdorp zijn het domein van de vleermuis koloniën. Ik wandel de route overdag en zie dan ook geen enkele vleermuis.

staelduinse bos

De Vleermuisroute

Het Staelduinse bos kent drie gemarkeerde wandelroutes. Ik wandelde de langste route van 3,5 kilometer, de Vleermuisroute. Deze route neemt je mee langs de meeste hoogtepunten, dus de perfecte kennismaking met het bos. 

Vanaf de hoofdingang wandel je direct het bos in op weg naar D’Oude Koestal, het bezoekerscentrum. Hier vind je ook gelijk de heemtuin. Wanneer het bezoekerscentrum geopend is, is het leuk om een bezoekje te brengen. 

Uitzichtpunten

De route komt langs twee verschillende uitzichtpunten. De eerste is een kijkscherm met uitzicht over een gegraven poel voor kikkers en libellen. Watervleermuizen scheren bij schemering over het water. Ik wandelde de route in de herfst en heb bij dit scherm een tijdje staan speuren naar dieren. Meer dan vogeltjes zag ik niet, maar wat zal het hier een heerlijk gekwaak en gezoem opleveren in de zomer.  

De route gaat over bospaden kronkelend door het bos. Overal zijn vogels te spotten. Ik hoor spechten roffelen, merels zoeken naar wormen en boomkruipers wandelen tegen de stammen op. Ook spot ik behoorlijk veel paddenstoelen.

staelduinse bos

Het bunkerdorp

Na bijna twee kilometer komt het meest spectaculaire van het bos in beeld: het bunkerdorp. Tussen de bomen, overwoekerd door klimop, staan reusachtige betonnen bouwwerken. Er hangt een geheimzinnige sfeer in dit deel van het bos. De bunkers zijn aangelegd in een cirkel met de commandobunker in het midden. Verder waren er bunkers voor de manschappen, munitie, een hospitaal en bergplaatsen. Zo’n zeventig jaar geleden moet het hier dan ook behoorlijk druk zijn geweest. Wil je meer lezen over deze bijzondere geschiedenis >>

Het contrast tussen de donkere, harde bouwwerken en het lichte groen van de natuur is wat deze route zo bijzonder maakt. Ik dwaal een tijdje rond bij de bunkers om uiteindelijk terug te wandelen naar het bezoekerscentrum. Het Staelduinse bos is geen uitgestrekt natuurgebied. Het voelt ook niet als alleen op de wereld. Maar het bos is een bijzondere plek onder andere door de inwoners. Tja en dat bunkerdorp, dat moet je gewoon een keer bezocht hebben.  

Meer routes in Zuid-Holland

Boswachterspad Haagse Bos

Boswachterspad Haagse Bos

Het Haagse Bos in het drukke centrum van Den Haag, Zuid-Holland. Het is er een oase van rust. Begin 2023 opende Staatsbosbeheer hier een boswachterspad van 5 kilometer. Vanaf Den Haag Centraal Station wandel je door het bos op zoek naar eekhoorntjes, reeën en...

Deel deze wandeling op Pinterest

Staelduinse bos
Staelduinse bos
mascha

Over mij

Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads. Vragen? Neem gerust contact op >>

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

error: Content is protected !!