...

In haar boek Onderweg neemt Francine Postma je mee op het st. Olavspad door Zweden en Noorwegen. Het is een wandeltocht door de ruige en pure natuur van Scandinavië. Tijdens haar tocht is Francine op zoek naar me-time. Even geen rollen aannemen als mama, vrouw, zus, dochter en werknemer. Maar gewoon Francine de pelgrim.

Schrijfwijze

Francine Postma schrijft in Onderweg openhartig over haar leven in Nederland. Over haar gevoel van niet-perfect zijn. Ze is niet altijd de beste moeder voor haar twee zoons, die beiden kampen met ‘andernissen’, zoals Francine het autisme van haar zoons noemt. Ze kan niet altijd haar geduld bewaren en weet dat ze ook een betere vrouw en dochter zou kunnen zijn. Ze heeft behoefte om te wandelen en antwoorden te vinden.

“In de natuur golden andere wetten, daar werd ik niet beoordeeld. Wat een rust gaf dat.” 

Haar schrijfstijl is heerlijk. Het boek leest heel fijn weg, vooral door de openhartigheid van Francine. Ze kampt met behoorlijk wat ‘waarom’ vragen. Waarom wandelen? Waarom het st. Olavspad? Waarom alleen? Waarom niet als een echte pelgrim haar bagage dragen? Al die vragen en al die onzekerheden tonen een Francine, die zichzelf aan de start van het st Olavspad niet accepteert voor wie ze is. Tijdens haar wandelavontuur ontdekt ze steeds meer antwoorden op haar vragen en rust met zichzelf.

Onderweg Francine postma

Een echte pelgrim

Als een echte pelgrim neemt Onderweg je mee in de uitdagingen van dagen achtereen lange afstanden afleggen. De lichamelijke pijntjes, de angsten die je soms kunt ervaren wanneer je alleen bent, de gedachten die met je aan de haal gaan en de prachtige ontmoetingen met haar gastheren en -vrouwen op het pad. 

“Mijn voeten lopen een uitgestippelde route, maar mijn gedachten volgen hun eigen grillige spoor.”

Elk hoofdstuk gaat in een dagetappe van het st. Olavspad. Kort en krachtig praat Francine Postma je bij over de natuur onderweg, haar dagelijkse struggles en haar slaapadres. Aan het einde van elk hoofdstuk volgen dan tips, waarvan Francine als ervaringsdeskundige vindt, dat jij ze als potentieel toekomstig pelgrim het moet weten. Leuke side-steps vanaf het pad, dingen die je echt moet meenemen of moet weten. 

Herkenning

Het voor mij leukste deel uit het boek komt op pagina 114. Francine beland onderweg in een wei met stieren. Ze vertelt hilarisch over hoe zij die wei veilig uit is gekomen. Over haar angst en stijgende adrenaline. Ik vind dit deel fantastisch. Niet omdat het grappig geschreven is, maar omdat ik in precies zo’n zelfde situatie stond een paar jaar geleden tijdens een wandeling in Zoeterwoude. Het is echt doodeng wanneer 15 jonge stieren van 300 kilo per stuk naar je toe komen rennen uit nieuwsgierigheid. Wat je dan doet? Nou Francine omschrijft het in haar boek en in op mijn blog.

Ook de omschrijvingen van Francine over het wandelen en vooral alleen wandelen is wat herkenning geeft. Want of je nu in Zweden loopt, of op de Veluwe. De natuur neemt je mee naar daar waar negatieve gedachten worden uitgedacht. Hebben die wel bestaansrecht of maak ik mijzelf maar iets wijs?

Onderweg – Francine Postma

Ondanks dat ik mij niet kan verplaatsen in de schoenen van een moeder van twee kids, laat staan twee kinderen met autisme, snap ik Francine. Ik snap die behoefte naar een natuur waar niemand een mening over je heeft. Waar je alleen bent met je eigen gedachten en deze perfect kunt uitdagen. Klopt het wel wat ik denk over mijzelf?

Ik snap haar behoefte aan me-time waarbij je alleen hoeft na te denken over je ene voet voor je andere zetten. Waarbij je kunt luisteren naar kabbelend water, zingende vogels en de ruisende wind. Waar niemand tegen je aanpraat over hun levens en problemen. 

Naast de inhoud is ook de vormgeving van het boek weer schitterend. Zoals we eigenlijk van Fjord Uitgeverij gewend zijn ondertussen. Mooie foto’s en het boek ligt fijn in de hand. Een dikke aanrader dus. Het enige minpunt: ik had het boek veel te snel uit 😉

Meer boekreviews

Deel deze wandeling op Pinterest

Onderweg Francine postma
Onderweg Francine postma
mascha

Over mij

Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads. Vragen? Neem gerust contact op >>

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

BoekenBoeken
error: Content is protected !!