...

Abbotsbury is een dorpje vlakbij de prachtige Jurassic Coast in Dorset, Zuid Engeland. Vanuit en rondom het pittoreske dorpje is het heerlijk wandelen. Op een zonnige dag wandelde in door de bijzondere Abbotsbury Swannery en langs de kust naar de Tropische Tuinen. Een korte route van 5 kilometer, maar met een bezoek aan de Swannery en de Tropische tuinen was ik een dagje zoet. Lees hier over mijn tocht en ontdek wat een Swannery is…

Praktische informatie

De wandeling: Wandelroute vanaf Abbotsbury Swannery naar Abbotsbury Tropical Gardens
Afstand: 5 kilometer
Soort wandeling: rondwandeling
Startpunt: Parkeerplaats Abbotsbury Swannery
Parkeren: New Barn Road, Abbotsbury, nr Weymouth, Dorset, DT3 4JG
Markering: Komoot app
Honden: niet toegestaan

Abbotsbury

Wanneer je denkt aan een typisch Engels dorpje, dan zou je zomaar kunnen denken aan Abbotsbury. Aan de Zuidkust van Engeland, vlak onder Dorchester ligt dit eeuwenoude dorpje. Kleine cottages, een pub, tearooms en overblijfselen van een middeleeuwse abdij. Dat is wat je er kunt vinden. Maar ook een schitterende omgeving voor wandelavonturen. 

Ik ben voor een maand in Engeland en reis per trein en bus door het landschap van een aantal counties in het zuidwesten. Vanuit Weymouth ben ik per bus  op weg naar Lyme Regis voor een bezoek aan vrienden. Onderweg stap ik uit in Abbotsbury om te genieten van een wandeling en voor een bezoek aan twee bijzondere attracties.

Abbotsbury Swannery

Wandelroute vanaf Abbotsbury Swannery

Vlak onder het dorp ligt de Abbotsbury Swannery. Het is de enige plek ter wereld waar je de mogelijkheid hebt om een kolonie zwanen van dichtbij te bekijken. De Swannery werd gesticht door benedictijner monniken die in de jaren 1040 een klooster bouwden in Abbotsbury. Het is de Middeleeuwse abdij waar nog steeds de overblijfselen van te zien zijn. Ze fokten de zwanen om voedsel te produceren voor hun uitbundige banketten in Dorset. Het Sint-Pietersklooster werd tijdens de ontbinding in 1539 verwoest. Sinds die tijd staat de Swannery onder het beheer van de Ilchester Estates en is de kolonie nog steeds te bezoeken.

Vanaf de bushalte is het een klein stukje lopen naar de ingang van de Swannery. Ik heb op internet verschillende foto’s en video’s bekeken gisteravond in mijn B&B maar ik heb geen idee wat ik mij moet voorstellen bij een Swannery. Zodra ik de entree heb afgerekend stap ik een wereld in vol met zwanen. Overal waar ik kijk zwemmen, lopen en broeden ze. Er zijn kleintjes, pubers en volwassenen. Ondanks dat ik thuis altijd met een boog om deze vogels heen loop, valt het hier op hoe rustig de dieren blijven. Twee uur lang vermaak ik mij tussen de dieren. Ik fotografeer, bewonder en wandel er rond. Uiteindelijk verlaat ik Abbotsbury Swannery en ga op weg voor de rest van de route.

Abbotsbury Swannery

Uitzicht op de Jurassic Coast

Vanaf de parkeerplaats van de Swannery volg ik het pad  terug naar de weg voor een stukje om vervolgens linksaf te slaan een wandelpad op. Bij de kruising kan ik kiezen: onderlangs met uitzicht op de zee of bovenlangs door de weilanden. Ik kies voor de zee en besluit op de terugweg de weilanden te kiezen. 

Ik wandel een heel eind met uitzicht over de zee. Het is een heerlijke dag en de zee glinstert blauw in het zonlicht. Het is buiten de vakantieperiode op een doordeweekse dag en ik kom dan ook niet veel mensen tegen. Uiteindelijk laat ik de zee achter mij en loop een stukje landinwaarts. Richting de Abbotsbury Subtropical Gardens.

De Tropische tuinen

Ook de tropische tuinen hebben een nauwe band met de historie van Abbotsbury. De tuinen zijn zo’n 400 jaar geleden aangelegd door de eigenaren van het landhuis, dat gebouwd is rondom een deel van de voormalige abdij. De tuinen trekken al jaren vele bezoekers en zijn fantastisch om aan je wandeling toe te voegen. 

Als eerste ga ik op zoek naar een kop thee en iets te eten. Daarna dwaal ik door de tuinen. Kriskras over de paden. Ik geniet van de leukste bankjes, zoals schommelbankjes en uitzichten over de mooiste tuinen. Het is een heerlijke plek. 

Via landerijen terug naar de Swannery

Wanneer ik de tuinen verlaat is het halverwege de middag. De route terug gaat via wandelpaden langs weilanden. Ik zie deze middag wel honderde schapen, dartelen door het groene gras. De laatste kilometer moet ik nog even flink bijzetten aangezien ik een bus moet halen. Dat is het nadeel van het reizen met openbaar vervoer… je zit vast aan vertrektijden.  

Een uurtje later zit ik op de bovenverdieping van een lokale bus tussen Weymouth en Lyme Regis. Ik heb schitterend uitzicht over de zee en geniet van de rit. Ik heb een B&B in Lyme Regis geboekt en morgen komt een vriendin mij vergezellen. We gaan fossielen zoeken op het strand, want het is niet voor niets de Jurrasic Coast. 

Meer routes in Engeland

Wandelen door Dovedale vanuit Ilam

Wandelen door Dovedale vanuit Ilam

Tijdens de voorbereiding voor mijn vakantie naar The Peak District, staat een bezoek aan Dovedale hoog op de bucketlist. Dovedale is een schitterend gebied in het zuiden van Peak District National Park. Deze wandelroute van bijna 13 kilometer gaat langs de rivier...

Deel deze wandeling op Pinterest

Abbotsbury Swannery
Abbotsbury Swannery
Affiliate
mascha

Over mij

Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads. Vragen? Neem gerust contact op >>

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

error: Content is protected !!