...

Het Lunterse Buurtbos, vlakbij Ede, is een plek voor heerlijke wandelingen. In het ruim 135 jaar oude bos liggen natuur en historie dicht bij elkaar. Of je nu loopt over bospaden of over de heide, er is altijd iets te beleven. Door twee bestaande wandelroutes aan elkaar te knopen in Komoot kom ik tot een wandeling van 4 kilometer. Met de start vanaf het hotel waar ik verblijf. 

Praktische informatie

De wandeling: Wandelroute door het Lunterse Buurtbos
Afstand: 4 kilometer
Soort wandeling: rondwandeling
Startpunt: 50|50 Belmont Hotel
Parkeren: Parkeerplaats 50|50 Belmont hotel
Markering: Komoot route
Hond: De mag de hond aangelijnd mee

Het Lunterse Buurtbos

Bij de naam ‘buurtbos’ heb ik een beeld van een klein bos, maar niets is minder waar. Door het Lunterse Buurtbos kun je heerlijk wandelen. Het bos is aangelegd in de jaren negentig van de negentiende eeuw door notaris J.H.Th.W. van den Ham (1822–1912). Hij wilde een bos voor de inwoners van Lunteren. Bij het overlijden van Johan van den Ham ging het eigendom over op een stichting, die tot op heden het bos beheert.

Het Lunterse Buurtbos ligt op de Veluwe aan de westkant. Aan dezelfde kant van de Veluwe liggen gebieden als het middelpunt van Nederland, de Ginkelse & Edese Heide, Sysselt, Wekeromse Zand en Planken Wambuis. 

Wandelroute door het Lunterse Bos

Er zijn veel routes waar je uit kunt kiezen om het Lunterse Bos of de omgeving te ontdekken. Het bos ligt vlakbij het Middelpunt van Nederland en op die website staan verschillende wandelroutes. Voor de wandeling die ik wilde maken, heb ik twee van de routes aan elkaar geknoopt: route Belmont & route Lunterse Boer. Hieruit kwam een wandelroute van 4 kilometer die ik volgde vanuit Komoot

lunterse buurtbos

Bospaden van het Lunterse Buurtbos

Niet lang nadat ik de parkeerplaats van 50|50 Belmont Hotel heb verlaten, wandel ik het bos in. Het leuke aan deze route is dat je soms over een breed zandpad wandelt en de volgende minuten over hele smalle kronkelpaden. Van die smalle paden waar takken overheen groeien en je net twee voeten naast elkaar kunt zetten. Na een kilometer door het bos sta ik aan de rand van een klein heideveld met een ven. En het blijkt niet de enige van deze wandeling. 

Onverwachte heidevelden

Het eerste heideveld in het Lunterse buurtbos is klein met aan aan van de uiteinden een klein ven. Een gezin zit op een bankje te genieten van een boterham. Na een kijkje bij het ven en wat foto’s wandel ik door. Er volgen weer een paar bospaden om uiteindelijk op een soort kruispunt van wandelpaden uit te komen met in het midden een wandelbankje. Het kruispunt ligt omringd door heide, midden in het bos. Ik struin en fotografeer een tijdje en neem de tijd om te luisteren naar de stilte. Daarna duik ik het bos weer in. De wandelpaden stijgen en langzaam beklim ik de Galgenberg met op de top De Koepel.  

lunterse buurtbos

Uitkijktoren De Koepel

Met de aanleg van het buurtbos ontstond ook de voorganger van De Koepel.  Tijdens zijn inspecties van het bos liet notaris van den Ham op de Galgenberg een houten schuur bouwen, die al snel bekend stond als “de tent.” Later werd dit een rietgedekt stenen gebouwtje, waar hij zijn thee dronk. Doordat de bomen hoger groeiden en de notaris over de bomen heen wilde kijken, moest er een extra verdieping met een buitentrap en dakterras worden toegevoegd. Na de dood van de notaris in januari 1912 besloot zijn familie ter nagedachtenis om de oorspronkelijke structuur te vervangen door een prachtige uitzichttoren.

Ik kwam de uitzichttoren aan het einde van de route tegen. Het blijft wonderlijk dat je in een bos loopt met zo’n hoge toren, maar deze pas ziet wanneer je er onder staat. Van afstand wordt de toren door de bomen verstopt. Dit had ik ook met de Belvedère op de Lochemse Berg

Middelpunt van Nederland

De Koepel staat op 2100 meter van het Middelpunt van Nederland. Dit staat op een groot stalen driehoek aangegeven dat voor De Koepel op de grond ligt. Je kent die driehoeken misschien wel wanneer je bijvoorbeeld gewandeld hebt op het Wekeromse zand of het klompenpad Valkschepad.  Het Middelpunt zelf daar komt deze wandelroute niet langs, want vanaf De Koepel loop ik in 10 minuten terug naar mijn  hotel.

lunterse buurtbos

Wandelroute door het Lunterse Bos

Ik zal eerlijk toegeven dat ik niet had verwacht dat er zo’n mooi stuk natuur zou liggen, zo dichtbij de stad. Maar na 5 minuten wandelen stapte ik het bos in en vergat dat ik zo dichtbij mijn hotel was. Het bos was super rustig en overal zag ik sporen van wilde zwijnen. De twee heidevelden waren voor mij een verrassing, net als De Koepel. 

error: Content is protected !!