...

Wandelen in de lente is als kennismaken met een nieuwe wereld. De natuur kleurt weer groen, vogels keren terug naar Nederland, jonge dieren worden geboren en bloemen poppen overal uit de grond. Een heerlijke tijd om buiten te zijn. Daarom zette ik, speciaal voor jou, 10 geweldige lentewandelingen op een rij. Wandelingen die net even leuker zijn om te wandelen in de lente.

1| Het Lint- en Liniepad

De Lint- en Liniepad gaat door de Polder Blokhoven, een waterbergingsbebied dat is aangelegd door het Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden. Het ligt midden in de Nieuwe Hollandse Waterlinie. 

Dit klompenpad start vanuit Schalkwijk en na vijf minuten door het dorp trek je de polder in. Via wandelpaden door weilanden, vlonderpaden en een trekbrug komt de route uit bij verschillende forten. Wandel er overheen en breng vooral een bezoek aan Fort Honswijk. Het is er groots en meeslepend.

Een stuk verder komt de wandelroute langs verschillende bunkers en loopgraven: Het werk aan de Groeneweg. Het Werk aan de Groeneweg is aangelegd tussen 1914 en 1918, ter verdediging van het fort bij Honswijk. De infanteriestelling bestaat uit een dubbele loopgraaf met aarden wallen en 55 groepsschuilplaatsen. De meeste zijn posten voor één schutter. De wat grotere piramidevormige bunkers, gebouwd 1939-1940, zijn groepsschuilplaatsen. (bron: forten.nl)

Waarom is dit een lentewandeling?

De reden dat deze wandelroute voorkomt in mijn rijtje van geweldige lentewandelingen, is omdat de route gaat door boerenland met alle lammetjes en kalfjes die daarbij horen. Aan het einde van de route wandel je langs een boomgaard en zeker weten dat daar heel wat bloesem te zien is in de lente. Wat mij betreft een geweldige route om te wandelen in de lente.

Praktische informatie

Naam Wandeling: Lint- en Liniepad
Afstand: 10 kilometer
Soort wandeling: rondwandeling
Startpunt: Provincialeweg 1, 3998 JE Schalkwijk
Parkeren: bij het startpunt is een parkeerplaats (en horeca)
Openbaar Vervoer: Bushalte De Brink
Markering: de oranje bordjes met de klom

wandelen langs de tulpenvelden

2| Tulpenvelden van Noordwijk

Wie lente zegt, ziet tulpen bloeien. Deze wandelroute is een schitterende wandeling die loopt door duinlandschap, langs tulpen- en hyacintenvelden, over landgoed Nieuw Leeuwenhorst en langs de rand van Noordwijk. Afwisselend, heerlijk geurend en ontzettend kleurrijk. Tijdens de wandeling kom je heel veel bloemenvelden tegen. Tulpen in de kleuren wit, roze en geel maar ook hyacinten. De geur in de lucht is dan ook sterk en verrukkelijk. 

De bollenvelden bij Noordwijk staan vanaf eind maart elk jaar in bloei en het werd tijd voor een wandelroute langs die velden. De route van het Zuid-Hollands Landschap, die ik wandel is 8,5 kilometer, maar ook te verlengen naar 14,5 kilometer. Met de verlenging loop je een extra deel door Noordwijk en de duinen. 

Waarom deze route wandelen in de lente?

Ja nou ja het antwoord op die vraag ligt voor de hand natuurlijk: de bollenvelden staan in bloei in de lente. Als ik jou was zou ik elk jaar een lentewandeling langs de tulpenvelden inplannen. Of het nu deze is of een andere het is sowieso een aanrader. Mocht je nu willen weten waar de bollenvelden precies liggen, dan is de Flower Map een aanrader.

Praktische informatie

De wandeling: Langs buitenplaatsen en bollenvelden
Afstand: 8,5 kilometer
Soort wandeling: rondwandeling
Startpunt: Vanaf de trap achteraan de parkeerplaats
Parkeren: Fletcher Hotel-Restaurant De Witte Raaf, Duinweg 117, 2204 AT Noordwijk
Markering: Wandelknooppunten

De Horsten

3| Landgoed De Horsten

Landgoed De Horsten is een Koninklijk landgoed in Wassenaar. Het bestaat uit bossen, weilanden en parkland en is een samenvoegsel van drie Horsten: Raephorst, Terhorst en Eikenhorst. 

Over het landgoed kun je drie verschillende gemarkeerde wandelroutes volgen met een afstand van 1, 4 of 7,5 kilometer. Daarnaast kun je je eigen wandelroute lopen. Je kunt zelfs een route maken over zowel Landgoed De Horsten als Landgoed Duivenvoorde. 

Waarom hier wandelen in de lente?

De reden dat ik Landgoed De Horsten op mijn lijstje van lentewandelingen heb staan, is vanwege de Seringenberg. De ruim 20 meter hoge heuvel dateert uit de periode na 1791-1792, toen Twent eigenaar van Landgoed Raaphorst was. Van hem kwam het idee om bij Wassenaar een zandheuvel op te werpen met bovenop een uitzichtpunt en een kronkelpad naar boven.

De heuvel werd beplant met paarse seringen van het soort dat ook nog eens lekker ruikt. Aan de voet van de heuvel ontwierp Twent een waterpartij met open weilanden daar omheen. Deze ‘berg’ moet je dus echt opklimmen en vooral flink je neus ophalen, want die seringenberg ruikt ontzettend lekker.

Praktische informatie

De wandeling: Rode, witte en gele route
Afstand: 7,5, 4 en 1 kilometer
Soort wandeling: rondwandeling
Startpunt: Parkeerplaats Papeweg
Parkeren: Papeweg Wassenaar

landgoed schovenhorst

4| Landgoed Schovenhorst

In het Noorden van de Veluwe, naast putten, ligt Landgoed Schovenhorst. Het landgoed is net even anders dan andere landgoederen. Het kent namelijk een aantal bomentuinen waarin boomsoortcollecties per landstreek uit de hele wereld zijn samengebracht. Daaromheen ligt een bos waarin 14 wettelijk beschermde grafheuvels uit de bronstijd te vinden zijn. 

Deze wandelroute van 8 kilometer neemt je mee door de verschillende bomentuinen en door het naastgelegen Speulderbos. In het bos zijn overal de tekenen te vinden, dat hier zwijnen leven. Wie weet kom je er dan ook eentje tegen. Maar de echte highlight van deze wandelroute is de bostoren. Je moet er even voor van de route afwijken, maar het is het meer dan waard.

Waarom is dit een lentewandeling?

De Bostoren is 40 meter hoog en geeft daardoor een fantastische blik over de boomtoppen. De herfst en de lente zijn wat mij betreft perfecte jaargetijden om bovenop die toren te staan en uit te kijken over de bomen. In de herfst een kleurendeken van allerlei mooie kleuren. In de lente een aanblik van verse groene bladeren. Precies dat is waarom deze wandelroute en een klim op de bostoren thuishoort in dit rijtje met lentewandelingen.

Praktische informatie

De wandeling: Cultuurhistorische Route
Afstand: 8 kilometer
Soort wandeling: rondwandeling
Startpunt: Parkeerplaats hoek Garderenseweg & Nieuw Prinsenweg
Markering: rode paaltjes

wandeling Speulderbos

5| Speulderbos

Nu we toch zijn aangekomen bij het Speulderbos, dan kan De Duintjeswandeling door dit prachtige bos ook niet missen. Het wordt ook wel het bos van de dansende bomen genoemd. Er staan eikenbomen in de mooiste vormen, waardoor het lijkt of ze dansen. 

De wandelroute neemt je voor bijna 6 kilometer mee diep het Speulderbos is. Over brede zandpaden en smalle kronkelweggetjes, diep in het woongebied van zwijnen en herten. De kans dat je deze dieren tegenkomt is dan ook erg groot. Ikzelf stond in de zomer van 2021 oog in oog met een rotte zwijnen van een stuk of twintig zwijnen. Een bijzondere ervaring.

Waarom hierheen voor een lentewandeling?

Die zwijnen zijn ook precies waarom ik deze route in de lente zou gaan wandelen. Tussen maart en april worden de jongen, ook wel pyjama’s genoemd vanwege hun gestreepte vacht, geboren. Vaak met 8-12 broertjes en zusjes. Tijdens een wandeling in het Speulderbos is de kans dat je een jong gezin biggen tegenkomt groot. Precies om die reden zou ik aan het einde van de lente hier gaan wandelen. 

Let op!! Moeder zwijnen zijn erg waakzaam en pas dan ook heel erg uit wanneer je een gezin tegenkomt. Houd afstand en doorkruis geen rotte zwijnen. 

Praktische informatie

De wandeling: De Duintjes wandeling Speulderbos
Afstand: 5,8 kilometer
Soort wandeling: rondwandeling
Startpunt: Parkeerplaats De Duintjes
Parkeren: Parkeerplaats De Duintjes, Garderenseweg, Garderen
Markering: rode bordjes

Wandelen op de Oude Warande

6| Buitenplaats Oude Warande

In Tilburg is er een bijzonder dier te vinden: de Syberische grondeekhoorn. De Oude Warande is een park dat in 1712 werd aangelegd en is één van de weinige intacte sterrenbossen in Nederland. Een sterrenbos wordt zo genoemd, omdat vanuit een centraal punt een aantal lanen, meestal zes of acht, naar de hoeken en de buitenranden lopen. 

Nu is de Oude warande mooi hoor, maar niet extra bijzonder, behalve voor zijn inwoners. Karakteristieke dieren die hier leven, zijn de Siberische grondeekhoorns. In 1973, vlak voordat het Tilburgs Natuur Dierpark z’n deuren sloot, viel er een kist met de Siberische eekhoorns van een wagen. De beestjes ontsnapten en vluchtten de Oude Warande in. Er werd nog een poging gedaan om te eekhoorntjes te pakken te krijgen, maar tevergeefs. Nu leven er duizenden kleine eekhoorntjes in dit gebied en het aangrenzende bos.

Waarom is een lentewandeling extra leuk?

Na een winterslaap worden de eekhoorntjes in de lente weer wakker. Het perfecte moment om ze te zien is dus de lente en de zomer. Ik was in mei op de Oude Warande en naast dat ik genoot van de zon die scheen heb ik uren zitten speuren naar deze wonderlijke en vooral erg kleine diertjes. Ze zijn zo leuk!

Praktische informatie

De wandeling: Oude Warande
Afstand: 5 kilometer
Soort wandeling: rondwandeling
Startpunt: Vanaf de parkeerplaats
Parkeren: Parkeerplaats Auberge Du Bonheur, 5036NA, Tilburg, Noord-Brabant
Markering: Knooppunten

wandelroute Beeckestijn

7| Buitenplaatsen Beeckestijn en Velserbeek

Buitenplaats Beeckestijn ligt in Noord Holland en over de buitenplaats (en aangrenzende buitenlaatsen) lopen wandelknooppunten van wandelnetwerk Noord-Holland. De wandelroute die ik aanraad, is dan ook eentje die je volgt via knooppunten. Beeckestein is een schitterende buitenplaats met strakke bomenlanen, een vijver met fontein, witte marmeren beelden, een kruidentuin en bloementuin. 

Naast Beeckestijn ligt buitenplaats Velserbeek. Op zijn eigen manier weer heel bijzonder. Met een hertenkamp, schitterende bospaden en verschillende prieeltjes heeft Velserbeek een wat speelser karakter dan Beeckestijn.

De reden waarom je deze route in de lente moet wandelen

Laat ik vooropstellen dat deze buitenplaatsen in elk jaargetijde mooi zijn om te wandelen, maar de lente heeft net een streepje voor. Niet alleen komt dan de natuur weer tot leven en kleuren de buitenplaatsen groen. Maar vooral de kersentuin, kruidentuin en de bloementuin op Beeckestijn komen tot leven in dit jaargetijde. 

Tip!! Download de app van Wandelnetwerk Noord-Holland gratis op je telefoon. De route staat alleen aangegeven bij de daadwerkelijke knooppunten. Daar staat waar je heen moet voor het volgende knooppunt. Maar wanneer je tussendoor links of rechts moet, dan staat dit niet aangegeven met bordjes. Dus de app is wel uitermate handig 😉

Praktische informatie

De wandeling: Buitenplaatsroute Velsen
Afstand: 5,5 kilometer (excl. het extra struinen door de tuinen)
Soort wandeling: rondwandeling
Startpunt: Knooppunt 80, voor landhuis Beeckestijn
Parkeren: Parkeerplaats bij de buitenplaats; Driehuis, 1981 LD
Markering: Knooppunten en via de app van Wandelnetwerk Noord-Holland

buitenplaatsenpad

8| ‘s Gravelandse Buitenplaatsen

De ‘s-Gravelandse Buitenplaatsen bestaan uit maar liefst acht buitenplaatsen: Boekesteyn, Schaep en Burgh, Bantam, Hilverbeek, Spanderswoud, Land en Bosch, Jagtlust en Gooilust. Acht buitenplaatsen met ieder zijn eigen verhaal en historie, maar nu allemaal in beheer van Natuurmonumenten. 

De Buitenplaatsen zijn allemaal met elkaar verbonden en je hebt af en toe geen idee waar de ene eindigt en de volgende begint. En toch hebben ze ook allemaal hun eigen karakter en sfeer. Bij sommige is het bijbehorende landhuis nog intact en bij anderen zijn er alleen nog kleine bewijzen te vinden van zijn bestaan. Ik heb een liefde voor historie en vind het dan ook fantastisch om bij een wandeling over een buitenplaats stil te staan bij zijn vroegere bezoekers en bewoners. Hier in ‘s Graveland is er genoeg om bij stil te staan.

Waarom hier wandelen in de lente?

Deze buitenplaatsen zijn sowieso een bezoek waard. Ben je er nog nooit geweest, zet ze dan op je lijstje! Deze hebben dan ook geen reden nodig om op mijn lijstje van lentewandelingen te komen. Ze verdienen het in elk jaargetijde om hier te komen. 

Praktische informatie

De wandeling: Bomenroute ‘s-Gravelandse Buitenplaatsen
Afstand: 14 kilometer (in te korten naar 10 kilometer)
Soort wandeling: rondwandeling
Startpunt: Parkeerplaats Bezoekerscentrum Gooi & Vechtstreek
Parkeren: parkeerplaats van het Bezoekerscentrum Gooi & Vechtstreek van Natuurmonumenten
Markering: download de pdf of wandel via de app van Natuurmonumenten

Waterleidingduinen wandelen

9| Amsterdamse Waterleidingduinen

De Amsterdamse Waterleidingduinen zijn een bekend gebied in Noord Holland. Het is een waterwingebied voor de stad Amsterdam en omstreken, maar is vooral bekend om de schitterende duinlandschappen en de vele damherten die er leven. 

Door de AWD, zoals de afkorting voor dit gebied is, lopen heel veel wandelpaden, verhard en onverhard. Je kunt dan ook kilometers wandelen over deze paden, maar je mag er ook vanaf. Struinen heet dat. Je mag van de paden af en bijna overal komen. Waar je niet mag komen, staat het duidelijk aangegeven. Met zijn vier ingangen kun je een wandeling elke keer ergens anders starten. Vanaf elke ingang zijn er twee gemarkeerde wandelroutes. Vind hier alle routes >>

Waarom een lentewandeling in de duinen?

Een wandeling door deze duinen is vooral in de lente en in de herfst een aanrader. In de herfst, rond de herfstvakantie, is het de bronsttijd van de damherten en strijden de geweidragers om de aandacht van de mannen. Door het hele gebied klinkt dan ook het geknor (bij edelherten heet het burlen) van de mannetjes en het geluid van hout op hout oftewel gewei tegen gewei. 

De lente daarentegen is een perfecte tijd om de jonge hertjes te zien. Ik heb al menig kilometer door de waterleidingduinen gelopen en al heel wat jonge herten gezien in hun gestippelde pyjama’s. En misschien kom je nog wel een vos tegen met jongen. Dus een wandeling door de Amsterdamse Waterleidingduinen is zeker een aanrader.

Praktische informatie

De wandeling: Struinen door de duinen (geen route)
Soort wandeling: rondwandeling
Startpunt: Parkeerplaats Panneland
Parkeren: Parkeerplaats Panneland

landgoed Twickel

10| Landgoed Twickel

Op de rand met Duitsland vinden we één van de mooiste landgoederen van Nederland. Althans wat mij betreft dan natuurlijk. Landgoed Twickel is ontstaan in de middeleeuwen en is nu één van de grootste en best bewaarde particuliere landgoederen van Nederland. Het kasteel wordt nog steeds privé bewoond en dus niet zomaar te bezoeken. Maar het landgoed er omheen, en landerijen en de fantastische tuinen kun je wel bezoeken. 

De landerijen in de directe omgeving van het kasteel zijn absoluut een wandeling waard. Koeien in de wei, vlinders en libellen langs de slootkant en de leukste bruggetjes om de kleine beekjes over te steken. Van bossen naar weilanden, er is om elke hoek iets anders te zien.  

De tuinen van het kasteel zijn tegen een kleine betaling te bezoeken. Het zijn uitgebreide tuinen die mij meenemen naar alle landhuizen en tuinen die ik heb bezocht in Engeland. Een rozenbaan, eeuwenoude en bijzondere bomen, een tempeltje op een heuvel, vijvers en meertjes, bruggetjes en kronkelpaden. Er is een rotstuin, een formele tuin, prachtige citrusbomen en de oranjerie (waar je koffie kunt drinken).

Waarom hier een lentewandeling?

Deze tuinen verdienen een plek in de lijst met lentewandelingen. De landerijen zullen er in de lente schitterend bijstaan, maar vooral de tuinen zijn de reden dat je hier in de lente een bezoekje moet brengen. De tuinen staan dan in volle bloei en de geuren zijn verrukkelijk. Overal staan bomen vol in bloesem, groeien er bloemen en vliegen vogeltjes af en aan. Breng ook een bezoek aan de moestuin en de kassen iets verderop en wie weet wat je mee naar huis neemt. 

Praktische informatie

De wandeling: Wandelroute Twickel: over het landgoed
Afstand: 4,1 kilometer (landgoed) en 2 kilometer (tuinen & park)
Startpunt: Parkeerplaats Landgoed Twickel
Parkeren: Twickelerlaan 7, 7495 VG Ambt Delden (2 euro)
Markering: Route vanuit de app Komoot

kasteel Oud-Poelgeest

Bonus: Landgoed Oud-Poelgeest

In Oegstgeest ligt Landgoed Oud-Poelgeest. Een heel klein landgoed met in het midden een klein kasteel. Het landgoed is te klein voor een wandeling, maar is absoluut een bezoek waard wanneer je houdt van voorjaarsbloeiers en fotograferen. Het hele landgoed staat namelijk vol met bosanemonen. 

Bijna elk voorjaar ga ik in de maand maart naar het landgoed. Ik lig uren op mijn knieën tussen de bloemen te fotograferen. Ik struin over de boogbrug richting een bankje dat uitkijkt op het kasteel, met mijn gezicht in de zon. En boven mijn hoofd vliegen spechten (de groene, kleine bonte en grote bonte varianten), halsbandparkieten, boomkruipers en -klevers, roodborstjes, vinken en koolmeesjes. Dus zoek het eens op!

Geweldige lentewandelingen

Dit is mijn lijst met geweldige lentewandelingen voor 2022. Op mijn lijst staan onder andere verschillende landgoederen. Dit zijn sowieso fantastische plekken om te gaan wandelen, maar helemaal tussen februari en april. Op veel buitenplaatsen en landgoederen bloeien namelijk stinzenplanten, de eerste bloeiers van het jaar. Sneeuwklokjes, krokussen, narcissen en bosanemonen. Landgoederen en buitenplaatsen hebben vaak ook de leukste en mooiste bloementuinen, die vooral in de lente en zomer een bezoek waard zijn. 

Wil je meer inspiratie voor wandelingen over landgoederen en buitenplaatsen? Bezoek dan eens de pagina op mijn website vol met wandelroutes door heel het land. 

error: Content is protected !!