...

De wandeling langs de bollenvelden is een schitterende wandeling die loopt door duinlandschap, langs tulpen- en hyacintenvelden, over landgoed Nieuw Leeuwenhorst en langs de rand van Noordwijk. Afwisselend, heerlijk geurend en ontzettend kleurrijk.

Praktische informatie

De wandeling: Langs buitenplaatsen en bollenvelden
Afstand: 8,5 kilometer
Soort wandeling: rondwandeling
Startpunt: Vanaf de trap achteraan de parkeerplaats
Parkeren: Fletcher Hotel-Restaurant De Witte Raaf, Duinweg 117, 2204 AT Noordwijk
Markering: Wandelknooppunten

De bollenvelden bij Noordwijk staan vanaf eind maart elk jaar in bloei en het werd tijd voor een wandelroute langs die velden. De route van het Zuid-Hollands Landschap, die ik wandel is 8,5 kilometer, maar ook te verlengen naar 14,5 kilometer. Met de verlenging loop je een extra deel door Noordwijk en de duinen. Ik besluit de verlenging over te slaan en de korte route te wandelen. 

Eerst door de duinen

Het eerste deel gaat het niet om wandelen langs de tulpenvelden, maar om wandelen door de duinen van Noordwijk. Ik wandel op de grens van duinen en bewoonde wereld. Maar ondanks dat het wandelpad zo dichtbij de bewoonde wereld ligt, is het heerlijk rustig. Ik hoor heel veel vogeltjes en zie af en toe een wandelaar met een hond langskomen. Meer is er niet.

Het pad kronkelt tussen knooppunten 53 en 12 soms iets stijgend en soms iets dalend. Het is een prachtig begin van de wandeling. Doordat het wandelpad hoger ligt dan de ‘bewoonde wereld’ heb ik een mooi uitzicht. Achter de eerste huizenrij verschijnt na een tijdje het eerste tulpenveld, een geel tulpenveld. Het is een mooi contrast met het duinlandschap waarin ik hier wandel.

wandelen langs de tulpenvelden

Vanaf knooppunt 12 wandel ik tussen de bomen uit en kom ik terecht in een hele andere omgeving, de rand van een woonwijk. Ik steek over, ga driekwart om de rotonde heen en wandel langs de huizen. Om bij het volgende knooppunt te komen, steek ik weer een weg over om vervolgens te wandelen langs de tulpenvelden die ik daarnet nog van bovenaf zag.

Landgoed in de ochtendzon

Het volgende deel van de wandeling is een heel andere omgeving dan het duinlandschap van net. Ik wandel nu namelijk over een formeel aangelegd landgoed, Nieuw Leeuwenhorst. 

Landgoed Nieuw Leeuwenhorst

Het 17e eeuwse Nieuw Leeuwenhorst ligt op de strandwal in Noordwijkerhout direct naast de bollenvelden. Het landgoed bestaat onder andere uit de Spiegelvijver. Deze is aangelegd tussen 1810 en 1813 en hoorde bij landgoed Dykenburch. Hij vertoont het spiegelbeeld van het landhuis. Vroeger werd er al veel rond de vijver gewandeld vanwege de schitterende doorkijkjes in het bos en zelfs buiten het landgoed. En dat is nog steeds zo. Op het bankje onder aan de koepelberg kun je genieten van waterlelies of een vissende ijsvogel. Let dus op deze pijlsnelle, helderblauwe verschijning! bron: Zuid-Hollands Landschap

De wandeling kronkelt over het landgoed. Er hangt hier een serene rust, ondanks de bedrijvigheid van wandelaars. Op het landgoed zijn nog veel plekken van historie terug te vinden, zoals de uitzichtheuvel waar vroeger een theehuisje stond. Het oude landhuis is helaas door de Duitsers gesloopt in WOII, maar het koetshuis staat er nog. 

Het is rond een uur of negen wanneer ik over het landgoed wandel en ik besluit dan ook even op een bankje plaats te nemen. Ik laat het landgoed langzaam op mij inwerken, net als de boterham, die ik als ontbijt heb meegenomen. Er komt een oudere man naast mij zitten.* We maken een praatje. Hij vertelt over zijn dagelijkse rondje over het landgoed, dat hij sinds het overlijden van zijn vrouw alleen maakt. Ik vertel over de route die ik wandel, mijn wandelblog en fotografie. Ik realiseer mij, dat dit zeer waarschijnlijk één van de weinige praatjes is, die deze meneer vandaag zal hebben en neem er dan ook de tijd voor.  

* Ik heb deze wandeling gelopen in 2020, in de eerste week van de Coronatijd, toen de 1,5 meter nog niet aangehouden werd.

wandelen langs de tulpenvelden
wandelen langs de tulpenvelden

Dan eindelijk wandelen langs de tulpenvelden

Wanneer het landgoed afkom, sta ik achter de grote huizen van de telers en binnen vijf minuten wandel ik langs de tulpenvelden. Roze tulpen, paarse en witte hyacinten en dan weer gele tulpen. De geur die hier hangt is intens!! Maar ja dat vind ik altijd al bij één hyacint laat staan duizenden haha

Wanneer ik het eerste tulpenveld nader zie ik dat er niemand anders is. Dat is uitzonderlijk deze tijd van het jaar, want negen van de tien keer dat je langs een veld komt, staat er wel ergens een tulpentoerist, zoals ik ze maar noem. Ik besluit gebruik te maken van de rust…

Voordat ik doorwandel wandel ik dan ook langs het veld naar een special vierkantje dat de teler heeft ingericht van de fotografen en tulpentoeristen. Er staat een bord bij dat ik daar mag fotograferen. Wat een fantastisch idee van de teler, want ik kan dichtbij de tulpen komen zonder dat ik duizenden euro’s aan schade toe breng aan het veld. Jullie snappen dat ik, zonder deze speciale plek, nooit zo dichtbij was gekomen. Ik ben namelijk van mening dat de teler geen duizenden euro’s schade hoeft te leiden per jaar, alleen omdat wij allemaal foto’s willen van de tulpen en onszelf tussen de tulpen.

wandelen langs de tulpenvelden

Nog verder wandelen langs de tulpenvelden

Na dit eerste veld leidt de route nog verder langs de tulpenvelden. Sommige liggen direct aan de wandelroute, andere weer wat verder weg. Het is een heerlijke zonnige zaterdagochtend en de geur is dan ook heerlijk. Ik wandel, fotografeer, snuif de geur op en wandel verder. 

Zigzaggend tussen de tuindershuizen en bollenvelden door wandel ik het laatste stuk. Ik passeer een aantal campings, veel fietsers en andere wandelaars. Het laatste stuk over de Schulpweg is niet het leukste deel van de route, maar de voorgaande onderdelen maken dat dat helemaal niet erg is. Ik ben ondertussen bijna drie uur onderweg. Door het fotograferen duurt de wandeling lekker lang. En als ik terugkom bij de auto is het dan ook een heerlijk idee dat ik maar een half uur terug hoef te rijden naar huis en een kop koffie. 

Kleurrijke en geurige route

De wandelroute is een absolute aanrader tussen eind maart en begin mei. De bollenvelden zijn een uniek onderdeel van het Hollandse landschap en dan ook onmisbaar in mijn wandelavonturen. Nadat ik deze wandeling op een zaterdagochtend heb gewandeld, ben ik in de week erna met de auto nog teruggegaan naar het tulpenveld. De zon gaat onder achter het veld en het leverde schitterende foto’s op.

wandelen langs de tulpenvelden
wandelen langs de tulpenvelden

Volgend jaar zelf wandelen langs de tulpenvelden?

Als ik jou was zou ik volgend jaar absoluut een wandeling langs de tulpenvelden maken. IOf het nu deze is of een andere het is sowieso een aanrader. Mocht je nu willen weten waar de bollenvelden precies liggen dan is de Flower Map een aanrader.

Vaker wandelen rondom bloemen?

Trompenburg: ik rammel aan de poort

Trompenburg: ik rammel aan de poort

De Corona-tijd is nog niet voorbij, maar we hebben allemaal wat meer vrijheden gekregen. Musea, restaurants, bioscopen… alles is geopend. Met verschillende maatregelen, maar we kunnen er weer van genieten. En zo ook Trompenburg Tuinen & Arboretum. Ik heb een...

error: Content is protected !!

Pin It on Pinterest

Share This