...

In een zoektocht voor een mooie wandelroute door de Betuwe, stuit ik op het Teisterbantpad. Een klompenpad van 13 kilometer door een mooi deel van de Betuwe. Door pittoreske dorpjes, over Landgoed Soelen en langs boomgaarden. Een heerlijke route vanuit Kerk-Avezaath. 

Praktische informatie

De wandeling: Klompenpad Teisterbantpad
Afstand: 13 of 10  kilometer
Soort wandeling: rondwandeling
Startpunt: Zalencentrum (dorpshuis) De Avezathen, Daver 46 in Kerk-Avezaath
Parkeren: Kerk-Avezaath
Markering: Rode markering in de vorm van een klomp. De route is in twee richtingen gemarkeerd, zodat je de route zowel links- als rechtsom kunt wandelen.

Kerk-Avezaath

Het is de tweede keer in korte tijd dat ik in de Betuwe ben voor een bloesemtocht. Vandaag start ik voor het Teisterbantpad in Kerk-Avezaath. Ik besluit mijn auto te parkeren langs de weg waarop ik het dorp in rij. De weg ligt vlakbij de start van de route. Na het parkeren wandel ik, met mijn rugzak op mijn rug, het dorp door. Kerk-Avezaath is een leuk dorp met een aantal schitterende gebouwen. Het is een leuke start van het klompenpad. Al snel wandel ik het dorp uit via een doodlopende weg tussen de boomgaarden door.

Een aantal van de bomen staan nog in bloei hier. Het is vroeg in de ochtend, de zon schijnt en de geur van de lente hangt in de lucht. De doodlopende weg eindigt in een smal wandelpad tussen de weilanden door, over een bruggetje en dan… Op dit moment ben ik al blij dat ik de app heb gedownload van de klompenpaden. Hierin kun je de route via gps volgen. Er mist een markering en ik was al even verkeerd gelopen. 

Teisterbant

Teisterbant was in de middeleeuwen een gouw of graafschap van Vlaardingen tot Tiel, begrensd door de rivieren Lek, Maas, Waal en Hollandse IJssel. De huidige Neder-Betuwe maakte er deel van uit, maar ook plaatsen als Vianen, Culemborg, Batenburg en Geldermalsen. Tiel was de belangrijkste stad van het gebied. 

De naam Teisterbant komt vermoedelijk uit het Keltisch, en betekent ongeveer ‘rechts gelegen’ (vergelijk teister met het Latijnse dexter, dat ‘rechts’ betekent). Het zou dan de tegenhanger zijn van Swifterbant, ‘links gelegen’. (Bron: Wikipedia)

Onverwachte wandelpaden

Wat ik zo leuk vind aan klompenpaden is dat je soms op plekken komt, die je niet had verwacht. Zo gaat het volgende deel van deze route over een heel smal pad langs een akkerveld. Tussen de akker en een sloot beweeg ik mij voort. Hekje over, weg oversteken, hekje over en ineens sta ik midden in een weiland. 

Door het weiland, aan de rand van de Linge, passeer ik ganzen, eenden en heel veel bloemetjes. Voor mij steekt de kerktoren van Zoelen af tegen de horizon. Ter hoogte van de Korenmolen klim ik weer over een hekje en vervolg de weg richting Zoelen. Het voelt of dit klompenpad door de mooiste delen van de Betuwe gaat.

teisterbandpad

Landgoed Soelen

Aan de poort van het landgoed word ik begroet door de leukste poortwachters die er zijn: Een kleine kudde schapen staat mij nieuwsgierig aan te kijken. Wanneer ik naar het hek loop, komen ze even gedag zeggen. Voorzichtig want blijkbaar is het toch wel een beetje spannend. We maken een praatje, ik kriebel wat over de neuzen en wandel daarna verder. De oprijlaan van Kasteel Soelen op, opweg naar het leukste deel van het Teisterbantpad.

Het landgoed

Landgoed Soelen is een typisch Betuws landgoed op de oude stroomwallen van Waal en Linge bij het monumentale dorp Zoelen. Je vindt er (biologische) landbouwgronden, bossen, veehouderij en boomgaarden, met in het hart een kasteel met bijgebouwen uit de 16e en 17e eeuw. Het huis en de bijgebouwen zijn in de vorige eeuw opgedeeld in appartementen. In het park zie je elementen uit zowel de barokke als romantische landschapsstijl, maar ook de motte Aldenhaag uit de vroege middeleeuwen. Deze ‘Soelense’ sfeer wordt behouden, onderhouden en op sommige plekken weer teruggebracht. Zo zijn er weer jonge eiken geplant om een van de historische dwarslanen te herstellen.

Wie hier rondloopt ziet, hoort en beleeft een diversiteit aan natuur. Op dit 140 hectare grote landgoed vind je spechten, bosuilen, ijsvogels en talloze andere vogels. Maar ook vleermuizen, reeën, konijnen en hazen. Bijzonder zijn de oude bomen, zo staan er ruim 300 jaar oude eiken, restanten uit oude lanen. (bron: Staatsbosbeheer.nl)

Voor mij popt de toegangspoort tot het kasteel op. Vlaggetjes wapperen vrolijk in de wind. Vlakbij de poort staat een bankje, heerlijk in de zon. Ik besluit hier te gaan zitten voor een boterham en een boek. Het komende half uur heb ik geen benul van de tijd. Ik geniet van de geluiden om mij heen en de rust die hier hangt. Wanneer ik merk dat ik weer door wil wandelen, zie ik aan mijn horloge dat er een half uur voorbij is gegaan. Het is tijd om de route weer op te pakken. 

Verkorte Teisterbantpad

Het is niet veel later dat ik de markering aantreft die aangeeft dat ik linksaf mag voo0r de ingekorte route van het Teisterbantpad. Ik wandel inderdaad de route van 10 kilometer en niet die van 13 kilometer. En wat ben ik blij dat ik die versie kies. Ik kom namelijk langs een schitterende boomgaard. Minutenlang sta ik daar, helemaal alleen, te luisteren naar tientallen vogeltjes die hier fluiten. 

Hier een kleine sfeerimpressie die ik filmde voor mijn instagram-account, maar die ik jullie gewoon moet laten zien.

teisterbandpad

Bomenlanen en boomgaarden

Landgoed Soelen is een combinatie van strakke bomenlanen en eeuwenoude boomgaarden. Het beste van het Teisterbantpad komen hier samen. Het gevoel van struinen, historie en rust. Met het geluid van de lach van een specht op de achtergrond wandel ik over het landgoed. Langs akkers en weilanden, maar vooral langs heel wat boomgaarden. Twee maken indruk op mij. Door de oudheid van de bomen die hier staan en de schattige lammetjes die ronddartelen. 

Bij de boomgaard met de lammetjes klim ik over het opstapje en struin wat rond door de boomgaard. Het zijn wat extra stappen die ik aan de route toevoeg. Terug over het hek vervolg ik de route. Via twee strakke bomenlanen bereik ik een uitgang van het landgoed. Via het hek verlaat ik Landgoed Soelen en kom ik terecht op een boerenlandweg. 

Het einde van het Teisterbantpad

Via boerenlandwegen tussen boomgaarden door leiden mij terug naar Kerk-Avezaath. Schitterende boerderijen en grote schuren staan verspreid langs de wegen. Boeren in tractoren zijn op de akkers hard aan het werk. Een heel andere omgeving en sfeer als het landgoed dat achter mij ligt, maar ook hier hangt rust. 

Ik stap rustig over het asfalt tot ik terugkom in Kerk-Avezaath. Langs de leukste woonhuizen met mooie voortuinen wandel ik terug naar mijn auto. Wanneer ik bij de auto ben, ontvang ik een Instagram bericht van één van mijn volgers, Nicole. Ik ben ook één van haar volgers. Ze schrijft dat we dezelfde route lopen vandaag en vraagt waar ik ben. Zij zit op het bankje voor de poort van Kasteel Soelen. Ik stuur een bericht terug en schrijf dat ik weer bij de auto ben, maar anderhalf uur eerder op datzelfde bankje zat. We spreken af binnenkort samen een route te lopen, want dit is toch wel erg bijzonder, zo samen op hetzelfde Klompenpad in de Betuwe zonder het te weten van elkaar.

Het Teisterbantpad, een klompenpad door de Betuwe

Wat een ontzettend leuk klompenpad is dit. De perfecte lentewandeling. In elk jaargetij zullen de boomgaarden mooi zijn, maar in de lente, wanneer alle kleur terugkomt in de natuur, is het Teisterbantpad gewoon een perfecte wandelroute door de Betuwe.

Het is een groot deel over Landgoed Soelen, een plek die een heerlijke rustige sfeer ademt. Een deel gaat ook over geasfalteerde boerenlandwegen. Het minst leuke deel van de route, maar zeker niet vervelend om te wandelen. Er rijden maar weinig auto’s en hier en daar een fietser. Het is dus nog steeds rustig wandelen. Daarnaast is het best leuk om al die mooie boerderijen te bekijken. 

Klompenpaden zijn ontzettend leuke wandelingen om te lopen. Op de rand van bos en boerenland, of in dit geval landgoed en boerenland. Soms over particulier terrein van boeren en andere keren over bospaden. Het 

Meer lente tochten

Deel deze wandeling op Pinterest

teisterbantpad
teisterbantpad
mascha

Over mij

Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads. Vragen? Neem gerust contact op >>

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

error: Content is protected !!