...

Of je direct een sprookjesboek in loopt. Dat is hoe het voel om eind april, begin mei te wandelen in het Hyacintenbos Ockenburg in Den Haag. Terwijl heel Nederland naar de bollenvelden en de bloesemparken trekt in de lente, is het Hyacintenbos minstens zo mooi. Het is wat minder bekend bij het publiek, maar absoluut een bezoek waard. Ik zette een kort rondje van 3 kilometer uit via Komoot.

Praktische informatie

De wandeling: Wandelen door het Hyacintenbos Ockenburg
Afstand: 3 kilometer
Soort wandeling: rondwandeling
Startpunt: Parkeerplaats Landgoed Ockenburg
Parkeren: Parkeerplaats Landgoed Ockenburg
Markering: Komoot app
Honden: De hond is niet toegestaan

Het Hyacintenbos Ockenburg

Zoals op veel plekken in de Nederlandse duinen lag ook hier vroeger een buitenplaats. Vroeger lag op de plek van het Hyacintenbos een buitenplaats. Nu is het Hyacintenbos een klein bos in beheer van Zuid Hollands Landschap. Het bos bevindt zich aan de rand van Den Haag (Zuid), tegen Monster aan. Het is een duinbos waar de spechten roffelen tegen de bomen, de vleermuizen fladderen en de vossen speuren naar een prooi. En dat allemaal in een klein bos van maar 8 hectare. 

Wat maakt het Hyacintenbos zo bijzonder?

De naam zegt het denk ik al… het Hyacintenbos staat bekend om zijn boshyacinten. Van half april tot half mei, even afhankelijk van Moeder Natuur natuurlijk, verandert het bos in een sprookjesbos vol met boshyacinten. Een blauw tapijt, vermengd met groen en bruin. Het is een bos waar je een keer geweest moet zijn.

Onderdeel van Landgoed Ockenburg

Het Hyacintenbos is een onderdeel van Landgoed Ockenburg. Eeuwenlang waren gewone stervelingen in Landgoed Ockenburg niet welkom. Het landgoed was het domein van jonkheren en jonkvrouwen en ging maar één keer per jaar open voor het gewone publiek. 

Wanneer staat het hyacintenbos in bloei?

Over het algemeen is te zeggen dat het Hyacintenbos tussen half april en half mei in bloei staat. Met als hoogtepunt rond Koningsdag  (op 30 april). Aangezien Moeder Natuur haar eigen tempo bepaalt, kan het zijn dat de bloemen eerder of later zijn. Ik ga zelf vaak rond eind april naar het bos voor een rondje wandelen, maar vooral fotograferen. 

Bezoeken van het Hyacintenbos Ockenburg

Je zult begrijpen dat het Hyacintenbos Ockenburg een hele populaire plek is wanneer de bloemen in bloei staan. Een bezoekje kun je dus het beste plannen op een doordeweekse dag. In de weekenden kun je soms door de mensen, de hyacinten niet meer zien staan. 

Een wandeling door het Hyacintenbos is een kort rondje. Het bos is niet zo groot. Maar je kunt je bezoek aan het Hyacintenbos heel goed combineren met een langere wandelroute over Landgoed Ockenburg,  duingebied Solleveld of het strand de Zandmotor. Er zijn heel veel mogelijkheden en tussendoor kun je voor een kopje koffie of een lunch terecht bij Villa Ockenburg.

Neem een kijkje hoe mooi het Hyacintenbos is

Meer routes in Zuid-Holland

Boswachterspad Haagse Bos

Boswachterspad Haagse Bos

Het Haagse Bos in het drukke centrum van Den Haag, Zuid-Holland. Het is er een oase van rust. Begin 2023 opende Staatsbosbeheer hier een boswachterspad van 5 kilometer. Vanaf Den Haag Centraal Station wandel je door het bos op zoek naar eekhoorntjes, reeën en...

Deel deze wandeling op Pinterest

Hyacintenbos
Hyacintenbos
mascha

Over mij

Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads. Vragen? Neem gerust contact op >>

Wandelroutes en toegankelijkheid van gebieden verandert nog wel eens. Wandeldingen.nl is niet verantwoordelijk voor eventuele wijzigingen in het veld. Check voor je op pad gaat altijd de website van de (natuur)beheerder.
Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

error: Content is protected !!