...

De Betuwe! Het is dé Fruittuin van Nederland. In het voorjaar boomgaarden vol bloesem, en in de nazomer boomgaarden vol met fruit. Kersen, peren, appels. Een fantastische plek voor wandelavonturen. In dit artikel neem ik je mee naar de Betuwe voor maar liefst 35 wandelroutes. Wandel mee langs boomgaarden, over landgoederen en door typisch Hollandse dorpen. Langs de Linge, over dijken en met het voetveer. Wanneer ga jij de Betuwe ontdekken?

De Betuwe

De Betuwe, een streek in Nederland die je waarschijnlijk vooral kent vanwege de boomgaarden en prachtige rivierlandschappen. De streek ligt in het midden van Nederland en omvat het gebied tussen de rivieren de Waal, de Rijn en de Lek. De Betuwe wordt begrensd door de Veluwe in het noorden, de Utrechtse Heuvelrug in het westen en de Maas en in het zuiden.

Overal waar je kijkt, zie je in de Betuwe boomgaarden. Kersen, peren en appels. De fruitteelt in de Betuwe is van oudsher erg belangrijk. In de lente bloeien de bloesems van de vele fruitbomen en in de (na)zomer worden wordt al het lekkere fruit geoogst. Naast de boomgaarden kent de Betuwe ook een lange geschiedenis en natuurlijk vele natuurgebieden waar je prachtig kunt wandelen en fietsen.

Wandelen in de Betuwe

De beste periode om te wandelen in de Betuwe is van eind april tot en met begin juni. Dit is de bloesemperiode. Eerst de kersenbomen, dan de perenbomen en als laatste de appelbomen. Witte en roze bloesem, overal waar je kijkt. Het is dan ook niet gek om in die maanden te genieten van bloesemroutes en wandelingen door boomgaarden.

Naast de bloesemperiode zijn er ook in de rest van het jaar genoeg mogelijkheden om te wandelen in de Betuwe. In de (na)zomer is het landschap groen en vol fruit. In het najaar kun je genieten van de herfstkleuren en wandel je langs de dijken van de rivieren. En het hele jaar door zijn er wandelingen over landgoederen, door steden en langs de vele mooie historische gebouwen.

In dit artikel geef ik tips voor verschillende routes. Daar waar een 🌸 vermeld staat, kom je langs boomgaarden. Ben je er op het juiste moment van het jaar, dan heb je dus kans op bloesem 😉

wandelen betuwe

Bloesemroutes

In de lente willen we vaak maar één ding… wandelen langs boomgaarden vol met bloesem. De wandelroutes hieronder is een greep uit de routes die je kunt wandelen langs bloeiende boomgaarden. Geniet van schitterende kleuren en geuren van de lente. Lammetjes in de wei, zoemende hommels en kleurige boomgaarden. 

Let op!! Ik geef geen garantie op bloesem 😉 Moeder Natuur doet wat ze wil. Wat ik wel kan doen is je wijzen op de bloesem alertapp. Een gratis app, die je precies aangeeft welke bloesem er te zien is.

Routes Staatsbosbeheer

In de Betuwe in de Betuwe kan ook bij Staatsbosbeheer. Zo heeft Staatsbosbeheer een aantal gebieden in beheer en drie wandelroutes. Wandel langs de eeuwenoude eendenkooien, forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en kastelen, zoals Landgoed Soelen. Rond het kasteel zijn graanakkers, weilanden en bossen met lange statige lanen te vinden. En fruitboomgaarden natuurlijk.

wandelen betuwe

Klompenpaden in de Betuwe

Klompenpaden, bij de naam alleen al denk je aan boerenland, smalle paden en een landelijke omgeving. Het zijn de perfecte wandelroutes om de Betuwe te ontdekken. Door de Betuwe lopen verschillende klompenpaden. Sommige hiervan gaan langs boomgaarden, andere door de uiterwaarden of over één van de landgoederen. Op de website van de klompenpaden vind je meer informatie over de route. En let op!! Je trouwe viervoeter is op klompenpaden helaas niet toegestaan.

Trage Tochten door de Betuwe

Trage Tochten zijn wandelroutes, die voor minimaal 70% over onverharde paden gaan. Dus zo min mogelijk beton, asfalt en keien. Deze routes nemen je mee door bossen, over heide, langs dorpen en boerenland. Door bekende en onbekende natuurgebieden. 

Door de Betuwe liggen er maar liefst zeven van dit soort wandelroutes. Langs boomgaarden, over landgoederen en door de uiterwaarden. Schitterende routes in verschillende lengtes.

 

wandelen betuwe

Lange Afstandswandeling Het Betuwepad

Wanneer je een wandelroute zoekt die je de Betuwe laat zien, dan is het Betuwepad de uitkomst. Het Betuwepad is een Streekpad die begint en eindigt in Tiel, de stad van Flipje! In het voorjaar kun je tijdens deze wandeling genieten van bloeiende boomgaarden en in de nazomer wandel je langs de leukste fruitstalletjes.

In 12 dagetappes, variërend van 7 tot 18 kilometer, ontdek je de boomgaarden, dorpen en hoogtepunten van de Betuwe. Bekijk meer informatie over het pad en de verschillende dagetappes via de onderstaande link.

Lange Afstandswandeling Het Grote Rivierenpad

Het Grote Rivierenpad is een samenvoeging van twee toppers: het Oeverloperpad en het Lingepad. Het pad van 267 kilometer volgt de oer-Hollandse rivieren Nieuwe Waterweg, Oude Maas, Lek, Linge en Waal.

In vijftien dagetappes wandel je van Hoek van Holland naar Kleve, net over de grens bij Nijmegen. Rondom Rotterdam kun je verschillende varianten van dagetappes kiezen. De etappes zijn tussen de 10 en 30 kilometer. Etappes 10, 11 en twaalf komen door de Betuwe. 

Groene Wissels

Veel wandelaars wandelen graag vanaf een station of bushalte. Groene Wissels zijn dan één van de mogelijkheden. Groene Wissels zijn rondwandelingen van 10 tot ruim 20 km. Ze beginnen en eindigen bij hetzelfde treinstation of dezelfde bushalte. De wandelingen zijn zo makkelijk te bereiken met openbaar vervoer en lopen door mooie streken verspreid over Nederland.

Door de Betuwe lopen verschillende Groene Wissels, startend vanaf stations of bushaltes. Let op!! Sommige Groene Wissels gaan via veerpontjes en die varen niet allemaal het hele jaar rond. Dus check vooraf je route!

NS-wandelingen en OV-stappers

NS-wandelingen en OV-stappers, wandelroutes die starten vanaf, ja het is een open deur, stations en bushaltes. Net als Groene Wissels. Deze NS-wandelingen en OV-stappers gaan alleen niet per se door groene omgevingen. Door de Betuwe zijn er vier verschillende wandelroutes als deze te vinden. Waarvan sommige langs boomgaarden gaan.

wandelen betuwe

Over en langs Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt

Zeg je wandelen in de Betuwe dan denk je aan Landgoed Heerlijkheid Marënwaerdt. Eén van de bekendste en grootste landgoederen van de Betuwe. Het is een eeuwenoud familielandgoed vlakbij Beesd. De Appeldijk is dé plek waar je in de bloesemperiode een kijkje wil nemen. Langs de dijk staan eeuwenoude appelbomen, die eind april / begin mei schitterend roze kleuren. Het is een populaire plek, dus verwacht wel drukte op de dijk.

In september kun je over de Appeldijk voor een appeltje van één van de appelbomen. Maar je kunt ook langs de Notendijk voor de walnotenbomen. Neem een tasje mee en zoek naar walnoten tussen het gras. Maak een wandeling en sluit af met een kop koffie of een pannenkoek bij de Stapelbakker. En vergeet dan ook de naastgelegen Landgoedwinkel niet te bezoeken. 

 

Wandelnetwerk & -knooppunten

Naast  de bovenstaande wandelroutes kun je ook gebruikmaken van het redelijk nieuwe wandelnetwerk. De netwerken bestaan uit gekleurde, thematische routes en keuzepunten die zijn aangeduid met een letter-cijfercombinatie. Alle routes zijn goed bewegwijzerd en daardoor eenvoudig te volgen. Ook liggen er verschillende handige startpunten aan het netwerk. Op de startpunten vind je informatiepanelen met een kaart en handige informatie over de routes en bezienswaardigheden op het netwerk. Plan je liever zelf een wandelroute? Maak dan gebruik van de keuzepunten. 

3 Voorbeelden van routes langs keuzepunten:

Wandelroutes door de Betuwe

Ondertussen heb je waarschijnlijk al door hoe bijzonder de Betuwe zijn. En niet alleen in het voorjaar met de bloesem. Het gebied zit boordevol met mooie plekjes en bijzondere highlights. Voor wandelliefhebbers is er ook genoeg te ontdekken. Of je nu kiest voor een wandelroute vanaf een treinstation, een Trage Tocht of een Klompenpad. Of je gaat voor de boomgaarden of voor de uiterwaarden. De Betuwe is het hele jaar door een schitterende plek voor jou en je wandelschoenen. Welke route ga je als eerste ontdekken?

Meer informatie vind je op onderstaande websites.

Meer routes in Gelderland

Deel deze wandeling op Pinterest

wandelen betuwe
wandelen betuwe
mascha

Over mij

Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads. Vragen? Neem gerust contact op >>

Wandelroutes en toegankelijkheid van gebieden verandert nog wel eens. Wandeldingen.nl is niet verantwoordelijk voor eventuele wijzigingen in het veld. Check voor je op pad gaat altijd de website van de (natuur)beheerder.
Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

error: Content is protected !!