Vlak boven Arnhem ligt Nationaal Park Veluwezoom. Een van de twee Nationaal parken op de Veluwe en de perfecte plek voor wandel- en fietsavonturen. Ik kom al sinds jongs af aan op de Veluwezoom en veel wandelroutes ken ik al. Dus zette ik een eigen route uit via Komoot. Deze Komootroute Veluwezoom is 12 kilometer over heuvels, heide en bospaden.
Praktische informatie
De wandeling: Komootroute Veluwezoom
Afstand: 12 kilometer
Soort wandeling: rondwandeling
Startpunt & parkeren: Parkeerplaats Bezoekerscentrum Veluwezoom Natuurmonumenten
Markering: Komoot app
Hond: mag aangelijnd mee
Nationaal Park Veluwezoom
Tussen Arnhem en Apeldoorn ligt een van de subgebieden van de Veluwe: Nationaal Park Veluwezoom. Dit uitgestrekte park in het zuidoosten van de Veluwe heeft heel veel verschillende landschappen: uitgestrekte heidevelden, eeuwenoude bossen en landgoederen vormen samen een indrukwekkend gebied voor wandelaars. Hier vind je bewoners als Schotse Hooglanders, IJslandse pony’s, edelherten, reeën en wilde zwijnen.
Met meer dan 350 kilometer aan wandelpaden is de Veluwezoom een walhalla voor wandelaars en natuurliefhebbers. Routes variëren van ontspannen wandelingen langs historische plekken en monumenten tot langere tochten door stille bossen en over glooiende heidevelden. Je kunt hier uren en tientallen kilometers wandelen.
Komootroute Veluwezoom
Via de app Komoot zet ik Komootroute Veluwezoom uit. De wandelroute start vanaf de parkeerplaats van het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten in Rheden. Vanaf hier gaat de route langs de sprengen en de schaapskooi, over heidevelden, door eeuwenoude bossen en over de bekende Koningslaan. Via een stop bij Restaurant Carolinahoeve en een stukje door de Onzalige bossen komt de route op het Herikhuizerveld (de Posbank) en via het bos terug naar de parkeerplaats. Een wandeling van 12 kilometers over heuveltoppen en onverharde wandelpaden.
Bezoekerscentrum Natuurmonumenten
In Rheden aan de rand van Nationaal Park Veluwezoom ligt het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten. Niet alleen is dit de perfecte start, vanwege de parkeermogelijkheid, er zijn ook toiletten. En dus voordat de wandeling start, wordt er eerst een bezoek gebracht aan het toilet. Na dit bezoek is het tijd om de route te starten. Vanaf de parkeerplaats gaat de route langs het restaurant aan de overkant van de parkeerplaats en langs Buitenverblijf Het Groene Woud.
Langs de spreng en de schaapskooi
Voorbij het buitenverblijf gaat de route rechtsaf door een bijzonder mooi stukje van het Nationaal Park. Hier ligt Spreng op Heuven, smalle slingerende paden en mossige heuvels. Hier gaat Komootroute Veluwezoom langs het water en daarna rechtsaf de heuvel op. Het is de eerste klim met nog vele te komen. Via een wandelpad door het bos klimt de route omhoog naar een van de weilanden die hoort bij de schaapskooi. Het weilanden staat vol met schapen en een handje vol geiten.
Het eerste heideveld
Vanaf het weiland gaat de route over een brug verder het bos in, waar de route verder omhooggaat. Het is een prachtig loofbos dat door het bos kronkelt naar het eerste heideveld. Tussen de heuvels kronkelt een zandpad en Komootroute Veluwezoom volgt dit pad. Het is een mistige ochtend en regelmatig sta ik stil voor foto’s. Ondanks dat ik dit deel van het Nationaal Park goed ken, is het door de mist toch weer alsof ik op onbekend terrein ben. Langzaam gaat de route verder omhoog naar de Posbank. Niet dat heideveld dat de bijnaam ‘Posbank’ heeft gekregen, maar de echte Posbank. Een stenen bank die hier is geplaatst ter herinnering aan de heer Pos. Vanaf dit punt is er een prachtig 300 graden uitzicht over heidevelden en heuvels.
GRATIS knooppuntenroute Veluwezoom
Download de GRATIS wandelroute langs knooppunten op de Veluwezoom. 12 kilometer over heide, door eeuwenoude bossen, langs beken en wilde dieren.
Via bospaden naar de Koningslaan
Vanaf de Posbank gaat de route over de parkeerplaats bij paviljoen Posbank en door een klaphekje mijn favoriete bos van de Veluwezoom in. Ik weet niet hoe dit bos heet, maar het staat er vol met varens en prachtige kronkelpaden gaan door het loofbos. Een hele andere sfeer dan in de verderop gelegen onzalige bossen met beukenlanen en de Koningslaan. Hier is de sfeer sprookjesachtig. Via verschillende paden gaat Komootroute Veluwezoom door dit sprookje tot de varens plaats maken voor beukenbomen en kale ondergrond. Ik ben aangekomen in de Onzalige Bossen.
Door de Onzalige bossen
Hier gaat de route over een brede beukenlaan op weg naar, ik denk, de meest bekende laan van de Veluwezoom, de Koningslaan. In 1648 liet prins Willem II 1.400 ha wildpark aanleggen dat 7 bossen van de Veluwe omvatte, gelegen in Hagenau, Onzalige Bossen, het Asselt en Rhederoord. Koning-stadhouder Willem III liet naderhand koningswegen aanleggen tussen deze gebieden. Een daarvan liep van het jachtverblijf Hof te Dieren langs de Carolinahoeve, dwars door de Onzalige Bossen, in rechte lijn naar de Ginkelse heide waar de koning eveneens een jachtslot bezat. Dit is nu de Koningslaan. Hoe Willem III hier overheen ging, is een goede vraag. Het is namelijk een behoorlijk heuvelachtige laan, vol boomstronken en hobbels. Maar wel prachtig.
Over de Koningslaan daalt Komootroute Veluwezoom af om vervolgens weer omhoog te klimmen. Helemaal tot aan het terras van de Carolinahoeve. Nog zo’n prachtig historische plek. Het is een oude hoeve die al honderden jaren zorgt voor een hapje en drankje voor voorbijgangers. Vroeger als herberg voor de handelaren die langstrokken. Tegenwoordig als restaurant voor wandelaars en fietsers. Het is een heerlijke plek. Vanaf hier gaat de route terug het bos in.
→ Inspiratie voor de mooiste boswandelingen >>
Vanaf Koepel De Kaap over Herikhuizerveld
Ik kom in een bos dat Het Asselt heet. Hier kom ik altijd een kudde IJslandse pony’s tegen en ook dit keer staat de kudde lekker te grazen op het veld. Zo leuk om de dieren te zien. Helaas heb ik dit keer niets gespot op de Veluwezoom, maar een eerdere wandeling spotte ik zwijnen, schotse hooglanders, IJslandse pony’s en een ree.
Vanaf Het Asselt ga ik door een klaphekje en sta ik bovenaan een heuvel naast de voormalige Koepel De Kaap. Het was ooit een theekoepel, maar blijkbaar is het definitief gesloten. Vanaf De Koepel is er een prachtig uitzicht over het Herikhuizerveld (ook wel Posbank genoemd). Het veld ligt deels nog in de mist en ondertussen is het een stuk drukker op de Veluwezoom. Het Herikhuizerveld is het drukste deel van Komootroute Veluwezoom. Via zandpaden gaat de route heuvel op en af dwars over het heideveld naar het laatste stuk bos.
Laatste bospad terug naar het begin
De laatste kilometer gaat door het bos. Nog één pittige klim over een heuvel en terug naar het wandelpad waar we de route startte. Langs Buitenverblijf Het Groene Woud en zo de parkeerplaats van het Bezoekerscentrum weer op. En ook nu ben ik blij met deze start / finish, want weer wordt er een bezoek gebracht aan het toilet. Na een rondje door de winkel van het bezoekerscentrum is het tijd voor de rut naar huis.
Komootroute Veluwezoom
Wat is het toch een prachtig gebied. Ik kwam hier al als kind met mijn ouders en ben hier als volwassene ook al tig keer geweest. Toch ontdek ik nog steeds wandelpaden die ik niet ken. Nieuwe gebieden en prachtige plekjes. Ook deze Komootroute heeft mij weer verrast. Deze route gaat echt langs de mooiste plekken van de Veluwezoom. Ik kwam over paden die ik al heel goed ken, maar ontdekte ook weer nieuwe hoekjes. Dit gebied stelt nooit teleur. De Komootroute is, net als heel veel andere wandelroutes op de Veluwezoom, een route die continu stijgt en daalt. De Veluwezoom is het meest heuvelachtige gebied van de Veluwe denk ik. Voor mij was het hier en daar uitdagend, maar wat waren de uitzichten mooi elke keer wanneer ik op de top van een heuvel stond.
Meer wandelen op de Veluwezoom
Natuurlijk liggen hier nog veel meer wandelroutes op de Veluwezoom. Het is zo’n groot Nationaal Park, dat je in elke hoek een ander landschap en andere sfeer vindt. Bekijk hier een aantal tips voor wandelroutes.
Meer routes op de Veluwe
Paarse route Posbank
Nationaal Park Veluwezoom heeft honderden kilometers aan wandelpaden en hier starten tientallen wandelroutes. Ik heb er ondertussen al behoorlijk wat gedaan, maar op een zonnige herfstdag vind ik een korte route die ik nog niet ken. De route gaat zelfs over voor mij...
5 Wandelroutes Paleispark het Loo
Paleispark Het Loo in Apeldoorn is een van de verborgen parels van de Veluwe. Niet iedereen kent het, maar dit park achter Paleis het Loo, is absoluut een bezoek waard. Het park bestaat uit bossen, heide en aangelegd parklandschap. Het staat er boordevol gebouwen uit...
Komootroute Paleispark Het Loo
Paleispark Het Loo is een van mijn favoriete landgoederen van Nederland. Het is onderdeel van Kroondomein Het Loo en zit boordevol prachtige natuur en historische hoogtepunten. Door het park gaan verschillende gemarkeerde wandelroutes. Met deze Komootroute start ik...
Deel op Pinterest
Ebook
Ontdek de wandelpaden van de Veluwe
- De mooiste plekken op de Veluwe op een rij
- Nooit meer zoeken naar de perfecte wandelroute
- Informatie over of de hond mee mag
- Slaap- en lunchplekjes die je bezocht moet hebben
Stel je eens voor dat je een compleet overzicht hebt van de mooiste en meest bijzondere wandelroutes op de Veluwe, inclusief de plekken die je nu nog niet kent. Met dit ebook weet je precies waar jouw volgende wandelavonturen gaan zijn.
Waar wacht je nog op?
Over mij
Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads.
Heb je vragen over een route of natuurgebied? Wil je meer weten over een eventuele samenwerking? Neem gerust contact op >>
Wandelroutes en toegankelijkheid van gebieden veranderen nog wel eens. Wandeldingen.nl is niet verantwoordelijk voor eventuele wijzigingen in het veld. Check voor je op pad gaat altijd de website van de (natuur)beheerder. Hetzelfde geldt voor toegankelijkheid met je hond. Check zelf altijd de website van de (natuur)beheerder. Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.