...

Meijendel is een duingebied bij Wassenaar (Zuid-Holland) en onderdeel van Nationaal park de Hollandse Duinen. In deze duinen kun je urenlang wandelen en fietsen. Er is van alles te beleven. het ligt praktisch in mijn achtertuin en ik ben er al vaak geweest. Op een zonnige zaterdagochtend zette ik een route van bijna 9 kilometer uit en ging er, samen met en vriendin, op avontuur.

Praktische informatie

De wandeling: Wandelroute Meijendel & Kijfhoek
Afstand: 8,5 kilometer
Soort wandeling: rondwandeling
Startpunt: De parkeerplaats bij het Bezoekerscentrum
Parkeren: Parkeerplaats bij Bezoekerscentrum Meijendel

Meijendel perfect voor avontuur

Meijendel is het grootste aaneengesloten duingebied van Zuid-Holland en in beheer van Dunea, het waterbedrijf van de omgeving. Je zou het kunnen vergelijken met de Amsterdamse Waterleidingduinen maar dan zonder de herten. Meijendel is perfect om te wandelen. Door de uitgestrektheid kun je er struinen door de duinen, door duinbossen, over toppen en langs meren. Om elke hoek is ziet het er anders uit. 

Meijendel heeft een omvang van ca 2000 ha en vormt met het naastgelegen Hollands Duin het grootste aaneengesloten duingebied van Zuid-Holland. Meijendel was oorspronkelijk de naam van een in een del gelegen boerderij die werd omringd door meidoorns. Achter de met helmgras begroeide zeereep, liggen verschillende duinzones. Direct achter de meest westelijke eerste duinstrook is een zone met paraboolduinen en duinvalleien met struwelen, vochtige graslanden en moeras. De zone daarna is rijk aan struwelen en bosschages maar draagt ook de sporen van vroeger landbouwgebruik. De meest oostelijke duinzone bestaat uit hoge kalkarme duinen. Het is een open gebied met af en toe een aangeplant dennen- of populierenbos. De meeste infiltratieplassen voor de waterwinning liggen vlak achter de meest westelijke duinstrook. Aan de rand van Meijendel staat een monumentale watertoren. In het gebied liggen verder verscheidene bunkers uit de Tweede Wereldoorlog. (Bron: wikipedia)

In de afgelopen jaren ben ik al heel vaak in dit gebied geweest. Ik bikkelde er door het möhle zand, langs Konikpaarden, spotte er vossen en vlinders, maar ook wandelde ik de verschillende wandelroutes die hier uitgezet zijn. Voor vandaag, heb ik zelf een route uitgezet via Komoot. Het is een route door het openbare en deels afgesloten deel van Meijendel. Voor dit laatste deel, Bierlap & Kijfhoek, heb je een dagkaart nodig. 

Eerste kennismaking met Meijendel

Ik ben vandaag op pad samen met een vriendin van mij, Marion. Zij is nog niet vaak in dit gebied geweest en grote stukken bezoekt ze dan ook voor het eerst. Het is leuk om met haar ogen het gebied te bekijken. Ik ken het al zo goed, maar toch geniet ik alsof ik er voor het eerst ben.

We starten vanaf de parkeerplaats en trekken het bos in links van de parkeerplaats. Via verschillende paden tussen de bomen door, komen we uit bij een open deel. Vanaf hier hebben we een aantal kilometers zand voor de boeg. De zon schijnt uitbundig, maar de wind is nog een beetje fris. We lopen door een deel van Meijendel dat ik nog niet ken. Elk wandelpad hier is weer anders.

wandelen Meijendel

Verre uitzichten

Vanuit het deel van bomen komen we uit op een open deel. We wandelen over de kale duinen van Meijendel en genieten van de verre uitzichten. We kletsen over ons werk, onze dromen en komende vakanties. We klimmen hoge duinen op en zakken er aan de andere kant weer vanaf. Het is best pittig voor de kuiten en bovenbenen moet ik toegeven. 

Wanneer we voor even, heel even, een klein stukje verhard wandelpad hebben, gaat er een zucht van verlichting door mijn wandelgenoot. Ze is al dat onverhard wandelen niet gewend geeft ze eerlijk toe. Maar de verharding is van korte duur. Na een paar tientallen meters zakken we aan de rechterzijde van het wandelpad, het duin af via een smal en onverhard pad.

Smalle en brede paden

We kronkelen over hele smalle paden, waar we achter elkaar moeten lopen en over brede paden. Hier en daar kruipen we onder takken heen of klimmen over bomen heen. Die liggen hier nog van de stormachtige periode een paar weken geleden. Met elke stap die we zetten tijdens onze wandelroute, verkennen we Meijendel een beetje beter. Deze wandelroute neemt ons echt mee langs allerlei verschillende delen. Eigenlijk bestaat het duingebied uit allemaal verschillende mini-landschappen. De afwisseling komt door de hoogteverschillen, de invloed van de zee(wind) en het gebruik van het landschap door de mens. 

Langzaam naderen we de verharde weg die vanaf het begin van Meijendel naar het bezoekerscentrum loopt. We steken die weg over. Aan de overzijde duiken we al snel weer het bos in. We passeren een woonhuis, middenin het duingebied. Wat zou het… Ja ik zeg het elke keer wanneer ik een boshuis of in dit geval duinhuis zie. Wat zou het heerlijk zijn om zo te wonen.

wandelen Meijendel

Bierlap & Kijfhoek

We zijn op weg naar de ingang van het bijzondere gebied Bierlap & Kijfhoek. Het gebied waarvoor ik dagkaartjes heb aangeschaft. De entree is 2 euro per persoon en ben je, zoals ik, lid van het Zuid-Hollands Landschap, dan betaal je 1 euro per persoon. Er mogen maximaal 50 mensen per dag dit gebied in. 

Het gebied is een walhalla voor rustzoekers. Om de natuur te beschermen en dwalen door het duin te voorkomen zijn er wandelpaden aangegeven door middel van groene paaltjes. Door deze paaltjes kun je ultiem van het gebied genieten en blijft te natuur intact. Kijfhoek & Bierlap is een begrazingsgebied. Wie weet kom je een van onze Gallowayrunderen of Konikpaarden tegen. Ook veel reeën vinden hier een rustige plek om te leven.

Het bijzondere aan dit gebied zit hem niet alleen in de maximaal 50 mensen per dag, de aanwezigheid van de paarden en runderen of de rust. De bijzonderheid zit ook vooral in de mogelijkheid om een beetje te verdwalen. Door dit gebied lopen geen gemarkeerde wandelpaden en alle hoeken lijken een beetje op elkaar. Ooit, een paar jaar geleden, bezocht ik dit gebied al eens eerder en verdwaalde er toen behoorlijk. Het duurde bijna anderhalf uur voor ik de uitgang terug vond.

Het mooiste deel van Meijendel

Ik vind Bierlap & Kijfhoek veruit het mooiste gedeelte van Meijendel. Dat is dan ook de reden dat ik deze lus heb toegevoegd aan de wandelroute door Meijendel. De rust, het natuurlijke karakter en het robuuste van het gebied is schitterend. Wanneer we door het klaphek wandelen het gebied is, is mijn mobiele telefoon aan mijn hand gekluisterd. Hier wil ik de route goed in de gaten houden.

wandelen Meijendel

We struinen over smalle wegen tussen struiken en bomen door. Speuren naar de paarden en runderen, die we uiteindelijk niet vinden. “Wat is het hier mooi en rustig.” roept Marion meerdere malen van voor of achter mij op het wandelpad. Bij elke kruising staan we even stil om uit te zoeken waar we heen moeten volgens de route.

Langs duinmeertjes en over toppen

We wandelen langs behoorlijk wat duinmeren en over nog heel veel meer duintoppen. Op en rond het water spotten we allerlei soorten watervogels en boven ons horen we de ganzen naar elkaar roepen. Wat ons allebei opvalt is dat het duinwater super helder is in de meertjes. 

Naast de meertjes vallen ook de vele ‘strandjes’ op. Er zijn behoorlijk wat zandvlakten te vinden waar het eruit ziet als het strand. Het grappige is dat ze in de Komootkaart ook aan worden gegeven met een strandstoel en een parasol. Ondertussen is het behoorlijk warm geworden en heb ik mijn jas om mijn middel geknoopt. Mijn fleecevest is nog steeds aan, want het is duidelijk nog geen hoog zomer. 

Wandelen naar Boerderij Meijendel

Boerderij Meijendel is het eindpunt van onze wandelroute door Meijendel. Dat is waar we heen wandelen vanaf de Bierlap & Kijfhoek. We wandelen door hetzelfde klaphek het gebied uit, als dat we erin kwamen en volgen de laatste kilometer van de uitgestippelde route. We komen over een klein bruggetje, waar een mevrouw in het gras, naast de brug, heerlijk in de zon zit te genieten. Met haar ogen dicht en haar gezicht naar de zon gericht laat ze de rust op zich inwerken. Zo ziet het eruit althans 😉

“Waar haal jij ineens die snelheid vandaan?” hoor ik Marion achter mij vragen. Haha, blijkbaar ruik ik de appeltaart al en is mijn snelheid verhoogd. Marion kijkt net als ik uit naar een plekje op het terras in de zon, maar eerst moeten we nog een stukje wandelen. We komen langs het Monkeybos, wat zoals het klinkt een speeltuin is, en het grote speelveld en komen uiteindelijk uit bij het terras. Na het vinden van een plekje in de zon gaat Marion binnen ons drinken halen en een stukje taart voor ons allebei. Dit is toch genieten lieven mensen…

Wandelen in Meijendel, duinen, zand en soms uitdagend

Meijendel is een fantastisch wandelgebied om te wandelen, net als elke wandeling door duinen en over strand. Je kunt er keer op keer gaan wandelen en elke keer een nieuw gebied ontdekken. Of je nu wilt wandelen over duintoppen met vergezichten of door dichte duinbossen. Het kan allemaal. Wat al die gebieden wel gemeen hebben met elkaar is het klimmen en dalen door het zand. 

Wanneer je in Meijendel bent, moet je eigenlijk ook een bezoek brengen aan Bierlap & Kijfhoek. Daarom is deze wandelroute dan ook fantastisch. Alle facetten van Meijendel zitten erin. Het is puur genieten, ook al is het soms ook gewoon bikkelen door het möhle zand, hoge duinen op. 

Meijendel ligt voor mij om de hoek en daarom neem ik het soms misschien een beetje voor lief. Ik weet dat het er is en ben er al zo vaak geweest. Maar deze wandeling heeft mij weer doen inzien dat het gebied ook mij nog kan verrassen. Het was dan ook zeker een fantastische wandeling.

Meer duinwandelingen

Deel deze wandeling op Pinterest

meijendel
meijendel
mascha

Over mij

Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads. Vragen? Neem gerust contact op >>

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

error: Content is protected !!