...

Door het buitengebied van Ugchelen op de Veluwe loopt het 11 kilometer lange Klompenpad Ugcheler Markepad. Het klompenpad gaat door bossen, over heide en langs boerenland. Via sprengen en beken over de rand van de Veluwse stuwwal in het oosten van de Veluwe. 

Praktische informatie

De wandeling: Klompenpad Ugcheler Markepad
Afstand: 11 kilometer
Soort wandeling: rondwandeling
Startpunt: Parkeerplaats Van der Valk Hotel Apeldoorn – De Cantharel
Parkeren: Parkeerplaats Van der Valk Hotel Apeldoorn – De Cantharel
Alternatief startpunt: Parkeerplaats  Bospaviljoen ‘t Leesten (Staatsbosbeheer)
Markering: Bruine bordjes klompenpad
Honden: Niet toegestaan

Klompenpad Ugcheler Markepad

Vlak buiten het Veluwse Ugchelen liggen bossen, heidevelden, sprengen en vennen. Het is de perfecte omgeving voor een klompenpad. Het Ugcheler Markepad is een wandelroute van 11 kilometer dat ik ben gestart vanaf de parkeerplaats van Informatiecentrum ‘t Leesten van Staatsbosbeheer. Afwisselend en hier en daar heuvelachtig. 

De bossen van Den Treek

Vanaf de parkeerplaats van het informatiecentrum volg ik de bruine bordje van het Ugcheler Markepad. Ik steek de Otterloseweg over en betreed een bosgebied. Op het informatiebord bij de entree staat Den Treek. Landgoed Den Treek Henschoten is een familielandgoed op de Utrechtse Heuvelrug. Het bosgebied waar ik nu loop is een klein gebied dat in handen is van dezelfde familie Den Treek – Henschoten. 

Het is een stille ochtend en ik wandel door de bossen. Overal is de aanwezigheid van wild zichtbaar, maar ik zie het wild zelf deze ochtend niet. De vogeltjes zingen hard en aan alles is te voelen dat de lente onderweg is. Na een tijdje gaat het bos over in akkervelden. Dit is waar de enk van Ugchelen start. 

Ugcheler Markepad

Over de enk van Ugchelen

De Enk van Ugchelen is een verzameling van akkers. De akkers liggen hier al duizenden jaren. Voor de oudste, prehistorische, sporen van bewoning  gaan we meer dan 5000 jaar terug, naar de tijd van de Trechterbekercultuur, het volk van de hunebedden. De Ugchelse enk was tot ongeveer 1880 als akkerland in gebruik. Boeren verbouwden er veevoeders en gewassen als knollen, aardappels, kolen en rogge voor eigen gebruik. Tegenwoordig grazen er op de enk achter het hotel paarden en schapen en bij schemering en ochtendgloren is het een speelveld voor reeën. 

Ceasarea

Vanaf het Van der Valk Hotel ga ik op weg naar een imposant gebouw: het Ceasarea. Aan het begin van de twintigste eeuw ontwikkelde Frits Ceasar plannen om op zijn grond een vakantiekolonie met een kapel te gaan bouwen voor kinderen uit de grote steden. Tot aan WO II hebben veel kinderen vakantie gevierd op de Veluwe. Daarna kreeg het gebouw verschillende bestemmingen. Nu gebruikt het Leger des Heils het hoofdgebouw en wordt de kapel verhuurd voor activiteiten. Het is een indrukwekkend groot gebouw en het klompenpad gaat over de parkeerplaats. 

Ugcheler Markepad

De Koppelsprengen

Vanaf het Ceasara gaat het Ugcheler Markepad de Hoenderloseweg over en loop ik het bos weer in. Ik kom uit bij één van de mooiste plekken van dit klompenpad. De Koppelsprengen werden in de tweede helft van de zeventiende eeuw aangelegd om het toenemend aantal papiermolens langs de Ugchelsebeek van stromend water te voorzien. De Ugchelsebeek werd meerdere malen vergraven om op de molenlocaties voldoende waterkracht te creëren. Een stukje van het Ugcheler Markepad ligt de Hamermolen. Het was één van de watermolens die door het water van de Koppelsprengen werd aangedreven.

Ik wandel dit klompenpad in de winter, maar kan mij helemaal voorstellen dat het hier nog mooier is wanneer de natuur in de lente en zomer weer groen is. Wanneer er nog meer vogeltjes fluiten en het zonnetje schijnt. Langs de spreng loopt een klein vlonderpad. Een positieve verrassing, want vlonderpaden zijn toch wel heel leuk om overheen te wandelen!

Ugcheler Markepad

Het Salamandergat

Vanuit het bos gaat het Ugcheler Markepad een stukje langs boerderijen en over open veld om daarna weer het bos in te duiken. Na een aantal brede zandpaden kom ik uit op een stuk open heide. Dit is waar ik een eerste bankje vind aan de oever van het Salamandergat. Het is een natuurlijke ven. De bodem van de ven bestaat uit een ondoordringbare laag, de ven zelf wordt gevoed door regenwater. Het Salamandergat is een leefomgeving voor tal van beschermde dier- en plantensoorten. 

Over heidevelden van ‘t Leesten

Vanaf het Salamandergat gaat het klompenpad een stuk over de heide. Het is een schitterend gebied met verre uitzichten en wat hoogteverschillen. Ik geniet van dit laatste stuk van het klompenpad. Soms een stukje klimmen en dan weer afdalen. Uitzichten over de heidevelden en de wind door mijn haren. Ik passeer schitterende wandelpaden, trappen en houten bankjes. Met een lus wandel ik over de heide om uiteindelijk weer terug te komen bij de parkeerplaats van Informatiecentrum ‘t Leesten.

Meer Klompenpaden

15x Wandelen in Gelderland: Ontdek mooie wandelroutes

15x Wandelen in Gelderland: Ontdek mooie wandelroutes

Gelderland, de grootste provincie van Nederland, is een walhalla aan wandelmogelijkheden. Deze prachtige provincie heeft gevarieerde landschappen, die vragen om wandelend ontdekt te worden. In dit artikel laat ik je kennismaken met wandelen in Gelderland en neem je...

Deel deze wandeling op Pinterest

Ugcheler Markepad
Ugcheler Markepad
mascha

Over mij

Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads. Vragen? Neem gerust contact op >>

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

error: Content is protected !!