...

Wow… Ik sla de laatste (digitale) bladzijde om van het boek Fulltime Avonturier van Tamar Valkenier. Terwijl ik het boek naast mij op de bank leg en nog een slok van mijn thee drink, laat ik tot mij doordringen wat deze vrouw allemaal heeft gedaan in de afgelopen jaren. Teveel om op te noemen en zo inspirerend.

Ik maak, net als vele andere mensen in Nederland, kennis met Tamar in de uitzending Floortje, terug naar het einde van de wereld. Floortje brengt een tweede bezoek aan Miriam Lancewood in Nieuw Zeeland. Tijdens deze tweede wandeltocht is Miriam op expeditie met Tamar. Wat een heerlijke nuchtere Hollandse meid, denk ik nog.

Dat er meer schuilgaat achter de grote glimlach van Tamar lees ik in haar boek, Fulltime Avonturier. Een boek waarin ze openhartig vertelt over haar jeugd, haar angsten en haar beperkende gedachten. Maar ook een boek waarbij ik elke bladzijde wel een keer tegen mijzelf zei “Nee joh dat heeft ze niet gedaan!” of “OMG dat ze dat durft!”.

Fulltime avonturier
Fulltime avonturier

De afgelopen jaren heb ik heel wat angsten voor mijzelf overwonnen. Het alleen op wandelavontuur gaan in Nederland was een behoorlijke stap, maar aan veel dingen merk ik dat het tijd wordt voor nieuwe stappen en avonturen. En Tamar inspireert. Haar verhalen over op de fiets stappen in Haarlem en gedurende twee jaar door Europa fietsen. Of de avonturen met haar dieren in Mongolië en Jordanië. En de expeditie met Miriam niet te vergeten.

Tamar omschrijft heel mooi de transitie die zij heeft doorgemaakt in haar leven. Van het echte Haarlemse stadsmeisje met een fantastische baan bij de politie naar dat buitenmeisje dat happy is in de natuur en het liefste in haar tent slaapt. Ik kan mijzelf er wel iets bij voorstellen. Ik begin zelf steeds meer ‘last’ te krijgen van de drukte en gehaastheid van het Haagse waar ik woon. Mijn droom is dan ook om meer in het Oosten van het land te wonen. Rustiger, meer ruimte. En dromen zijn er om na te jagen en uit te laten komen 😉

“Ik ben gelukkig tussen de bomen, in de wind, met de nieuwsgierige roodborstjes die telkens even komen kijken. Ik voel mij er vrij. (…) In de stad voel ik me vaak verdwaald, maar door de bomen kan ik het bos weer zien. En ook de zon, de maan, de sterren.”

Een vrij en avontuurlijk leven, dat wilde Tamar Valkenier. In ‘Fulltime avonturier’ lees je hoe ze vol overtuiging haar veilige bestaan achterliet en op weg ging.

Op haar achtentwintigste besloot sterrenchef en recherchepsycholoog Tamar Valkenier afstand te doen van al haar bezittingen en haar veilige leven. Ze koos voor het avontuur. Twee jaar lang fietste ze de wereld rond. Eerst in het ‘veilige’ Europa en daarna almaar verder. Ze reisde vier maanden door Mongolië met haar paard, kameel en hond en liep 600 kilometer door Jordanië.

Fulltime avonturier

Openhartige avonturier

Wat ik zo enorm tof vind aan dit boek zijn natuurlijk de avonturen, maar ook de openhartigheid van Tamar. Het is niet altijd makkelijk en er zijn angsten en verdriet. Maar hoe je daar mee omgaat bepaalt of je van een reis een avontuur maakt. Het is een avontuur wanneer je denkt dat er buiten de tent iemand aan het schieten is, maar het je slaapmat blijkt te zien die compartiment voor compartiment lek schiet. 

Het avontuur is overigens niet alleen datgene wat je meemaakt, maar ook datgene en diegene die je achterlaat. Het op pad durven gaan, wetende dat je de mensen die je lief hebt thuis moet achterlaten is een grote stap. Tamar laat elk avontuur haar vader, tweelingbroer en vrienden achter in Nederland. En na elk avontuur laat ze weer nieuwe vrienden achter in de landen die ze verlaat, zoals haar vrienden en dieren in Mongolië, Miriam in Nieuw Zeeland en haar vriend Dave in Australië. Wat dit boek mij geleerd heeft is dat je alleen avonturen kunt beleven, als je bereid bent echt voor jezelf te kiezen. Een les die voor mij precies op het juiste moment kwam…

“Door niet te durven maar toch te doen. Door telkens weer die eerste stap te zetten, heb ik ontdekt dat er maar één ding telt: en dat is de liefde. Liefde en de vrijheid om die na te streven.”

Maar toch ook

Toch is er ook een klein beetje dat knagende gevoel. Echt ik vind het een tof boek hoor en raad het echt aan iedereen aan om te lezen. Er is alleen wel een minpuntje vind ik. Ik besloot dit boek te gaan lezen na het doorlezen van de achterzijde van het boek. En die maakt het hele avontuur wel een beetje mooier dan dat het is. En natuurlijk dat hoort erbij, dat is marketing (ik doe daar in loondienst ook iets mee), maar toch voel ik mij een beetje teleurgesteld wanneer het boek uit is. 

Zo ging ik er vanuit dat Tamar vier maanden door Mongolië reisde met haar dieren, maar ze blijk grotendeels gezelschap te hebben gehad van een Amerikaanse. En datzelfde geldt eigenlijk voor Jordanië. Dat maakt het avontuur niet groter of kleiner, maar wel anders. Daarnaast gaat het boek lang in op de fietstocht door Europa, maar vind ik het jammer dat Tamar niet verteld over haar avonturen in Australië bijvoorbeeld. Het boek had wat mij betreft nog wel een hoofdstuk of wat langer gemogen 😉

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

Fulltime Avonturier – Tamar Valk

Dit boek is een must-read voor iedereen die meer avonturen wil beleven, groot of klein. Het is inspirerend om te lezen welke mooie reizen Tamar heeft gemaakt en wat zij heeft meegemaakt. Van Mongolië tot Australië en van Indonesië tot Jordanië. En vaak met dieren. 

En mocht je nu denken “Ja lekker dan, zulke grote reizen wil of durf ik helemaal niet te maken, dus dit boek is een te ver van mijn bed show.”, dan heb je het helemaal mis. het lezen van dit boek heeft mij aan het denken gezet. Wat zijn mijn dromen en belemmeringen? Tamar geeft een mooi inkijkje in waar zij ooit angst voor had en waarom zij dingen niet deed. Ze neemt je mee in hoe zij is gaan omdenken en relativeren. Hoe zij omgaat met gedachten als “In mijn eentje kan er zoveel misgaan.” of “Maar ik spreek de taal helemaal niet.”. Voor alles is namelijk een oplossing. En die oplossing bereik je met een eerste stap te zetten. 

Je hoeft niet gelijk avonturen te beleven aan de andere kant van de wereld. Het kan al aan de andere kant van je eigen dorp of stad. En daarom is dit boek zo gaaf! En natuurlijk ook omdat Tamar echt hele toffe dingen heeft meegemaakt, die het waard zijn om opgeschreven te staan in een boek. 

mascha

Over mij

Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads. Vragen? Neem gerust contact op >>

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

BoekenBoeken
error: Content is protected !!